Kasparovs un Karpovs septembrī atkal tiksies pie šaha galdiņa

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šaha leģendas Garijs Kasparovs un Anatolijs Karpovs gatavojas šogad atkārtot slaveno 1984.gada pasaules čempionāta finālu, septembrī aizvadot savstarpēju maču Spānijas pilsētā Valensijā.

"Kopš sāncensības sākuma starp mani un Karpovu būs pagājuši 25 gadi," sacīja Kasparovs, kurš pēdējā laikā aktīvi darbojas politikā, kļūstot par nopietnu Kremļa opozicionāru. "Tieši tajos gados dzima mūsdienu šahs."

1984.gada mačs, kurš ilga piecus mēnešus, bija pirmā cīņa starp nesamierināmajiem pretendentiem uz pasaules labākā šahista titulu - Karpovu un Kasparovu. Karpovam tobrīd bija 33 gadi, bet Kasparovs bija 21 gadu vecs.

Tā laika Pasaules šaha federācijas vadītājs Florensio Kampomaness nolēma pēc pieciem mēnešiem pārtraukt cīņu sportistu veselības dēļ, tomēr šis lēmums tika vērtēts pretrunīgi, jo abi šahisti skaidri izteica vēlēšanos turpināt maču.

Nākamajā gadā Kasparovs tomēr sakāva pēdējo desmit gadu pasaules čempionu Karpovu, pirmo reizi izcīnot čempiona titulu, bet vēl gadu vēlāk viņam izdevās to arī veiksmīgi aizstāvēt. Pēdējā abu šahistu cīņa notika 1990.gadā, un arī šajā mačā pārāks bija Kasparovs.

Kā izteicās Kasparovs, no 21. līdz 24. septembrim paredzētais mačs nebūs tik saspringts kā abu šahistu pirmā savstarpējā cīņa. Šim mačam būšot drīzāk "ceremoniāla turnīra" raksturs, tomēr laika ierobežojums gājieniem tiks izmantots.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu