Lielais fināls ir klāt - Francija pret Horvātiju (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/AFP/LETA/TVNET kolāža

Krievijā notiekošajā Pasaules kausa izcīņā aizvadītas 63 no 64 spēlēm. Noslēdzošajā mačā par trofeju svētdien «Luzhniki» stadionā Maskavā cīnīsies Francijas un Horvātijas futbolisti. Spēles sākums plkst. 18.00, to translēs Latvijas Televīzijas 7. kanālā, kā arī TVNET piedāvās sekot līdzi cīņas gaitai teksta tiešraidē.

Ceļš līdz finālam

Francijas izlase grupu turnīrā ar 2:1 uzveica Austrāliju un ar 1:0 pārspēja Peru, bet cīnījās neizšķirti 0:0 pret Dāniju. Astotdaļfinālā francūži ar 4:3 uzvarēja 2014. gada pasaules vicečempioni Argentīnu, ceturtdaļfinālā ar 2:0 izdevās pārspēt Urugvaju, bet pusfinālā ar 1:0 tika uzveikta Beļģija.

Horvātijas futbolisti grupu turnīru aizvadīja perfekti - 2:0 pret Nigēriju, 3:0 pret Argentīnu un 2:1 pret Islandi. Savukārt izslēgšanas turnīrā horvātiem nācās krietni vairāk nopūlēties - astotdaļfinālā 11 metru sitienu sērijā pārspēta Dānija (1:1 pamatlaikā) un ceturtdaļfinālā mājiniece Krievija (pamatlaikā 1:1, pēc papildlaika 2:2), bet pusfinālā uzvarēta Anglija ar 2:1 papildlaikā (1:1 pēc pamatlaika).

Papildlaiku dēļ šajā turnīrā Horvātijas izlase laukumā aizvadījusi par 90 minūtēm vairāk nekā Francijas valstsvienība, proti, teju nospēlējusi vēl vienu maču.

Vēsture

Francijas izlase Pasaules kausā piedalās 15. reizi. Francūžiem šis būs trešais fināls - spēlējot savās mājās, 1998. gadā izdevās izcīnīt titulu, finālā pārspējot Brazīliju un pusfinālā Horvātiju, savukārt 2006. gadā Vācijā francūži finālā piekāpās Itālijai. Divas reizes Francija ieguvusi 3. vietu - 1958. un 1986. gadā.

Fināla sasniegšana Horvātijas izlasei līdz šim ir labākais sasniegums Pasaules kausā, kurā horvāti piedalās 5. reizi. 1998. gadā, kas bija debijas reize, izdevās izcīnīt 3. vietu. 1991. gadā tika pasludināta Horvātijas neatkarība, bet iepriekš šī valsts atradās bijušās Dienvidslāvijas sastāvā.

Interesanti, ka pēdējo reizi Pasaules kausa finālā trofejas ieguvējs jau spēles pamatlaikā tika noskaidrots pirms 16 gadiem, kad Brazīlija ar 2:0 pārspēja Vāciju. 2006. gadā Itālija finālā uzveica Franciju 11 metru sitienu sērijā (1:1 pēc 120 minūtēm), 2010. gadā Spānija papildlaikā ar 1:0 uzvarēja Nīderlandi, bet 2014. gadā Vācija ar 1:0 pagarinājumā pārspēja Argentīnu.

Līderi

Francijas izlases sastāvā šajā turnīrā Antuāns Grīzmans izcēlies ar 3 gūtiem vārtiem un 2 rezultatīvām piespēlēm, 3 precīzi sitieni ir arī 19 gadus vecā Kiliana Mbapē kontā. Divi valstsvienības spēlētāji čempionātā visus 6 mačus aizvadījuši bez maiņām - aizsargs Rafaels Varāns un pussargs N'Golo Kantē. Tāpat lielu artavu komandas panākumā devuši pussargi Pols Pogbā un Blēzs Matuidī, aizsargi Benžamēns Pavārs un Samiels Umtiti, kā arī vārtsargs Igo Lorī.

Horvātijas valstsvienības labā šajā čempionātā vārtus guvuši 8 dažādi spēlētāji. Rezultatīvākie ir Luka Modričs, Ivans Perišičs un Mario Mandžukičs, kuri katrs guvuši 2 vārtus un atzīmējušies ar 1 rezultatīvu piespēli. Svarīgo lomu komandā spēlē arī pussargs Ivans Rakitičs, aizsargi Dejans Lovrens un Domagojs Vida, kā arī vārtsargs Danijels Subašičs.

Beļģijas futbolisti sestdien Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā cīņā par 3. vietu Pasaules kausā ar rezultātu 2:0 (1:0) pārspēja Anglijas izlasi. Uzvarētāju labā vārtus guva Tomā Menjē un Edens Azārs.

Beļģijas futbolisti pirmo reizi vēsturē iekļuvuši Pasaules kausa labāko trijniekā. Līdz šim labākais rezultāts bija 4. vieta 1986. gadā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu