Pistoriusam piespriesti pieci gadi cietumā! (8)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Tiesa Dienvidāfrikas Republikas galvaspilsētā Pretorijā otrdien piesprieda protēžu skrējējam Oskaram Pistoriusam piecu gadu cietumsodu par draudzenes modeles Rēvas Stēnkampas nogalināšanu.

Nolasot spriedumu, Pretorijas tiesas tiesnese Thokozile Masipa norādīja uz «rupjo nolaidību» traģiskajā gadījumā, kad apsūdzētais vairākas reizes caur tualetes durvīm sašāva savu draudzeni, noturot viņu par zagli, kas ielauzies mājās. Tiesnese uzsvēra, ka telpa bija tik maza, ka nevienam aiz durvīm esošajam nebija iespējas izbēgt nāvējoša šāviena.

27 gadus vecais Pistoriuss pēc sprieduma nolasīšanas nekavējoties tika nogādāts kamerā un vēlāk otrdien tiks pārvests uz cietumu, jo viņa soda izpilde sākas nekavējoties tāpēc, ka neviena no pusēm tiesā nepauda tūlītēju vēlmi pārsūdzēt spriedumu.

Tiesību eksperti norādīja, ka pants, pēc kura tiesnese piesprieda Pistoriusam sodu, paredz, ka viņa cietumsods būs pieci gadi, bet pēc astoņiem cietumā pavadītiem mēnešiem viņam būs tiesības lūgt mājas arestu.

Masipa arī piesprieda Pistoriusam trīs gadu nosacītu cietumsodu Pistoriusam atsevišķā apsūdzībā par nelikumīgu izšaušanu Johannesburgas restorānā dažas nedēļas pirms Stēnkampas traģiskās nāves.

Spriedumā tiesnese izvērtēja prokuratūras, kas prasīja apsūdzētajam vismaz desmit gadu cietumsodu, argumentus par labu stingram sodam un aizstāvības argumentus par labu mīkstākam sodam, kas tika pamatots ar Pistoriusa dziļo nožēlu, garīgās un fiziskās veselības stāvokli.

Masipa norādīja, ka spriedumā vēlējās atrast līdzsvaru starp sodīšanu, atturēšanu un reabilitāciju, noraidot Pistoriusa advokātu apgalvojumus, ka sportistam, kurš ir cilvēks ar īpašām vajadzībām, cietums būtu īpaši mokošs.

«Šai valstij būtu skumja diena, ja rastos iespaids, ka viens likums ir nabadzīgajiem un trūkumu cietušajiem un cits likums ir bagātajiem un slavenajiem,» teica tiesnese, kas atzina, ka, «lai gan apsūdzētais ir ievainojams, viņam ir arī izcilas spējas tikt galā» ar dažādam situācijām.

Iepriekš Masipa atzina Pistoriusu par vainīgu nogalināšanā aiz nolaidības, bet attaisnoja apsūdzībās par slepkavību.

Stēnkampas ģimene apsveica tiesas lēmumu, paužot prieku, ka septiņus mēnešus ilgusī prāva ir beigusies. Ģimenes advokāts pieļāva, ka, visticamāk, Pistoriusam būs jāpavada divi gadi cietumā, bet trīs gadi - mājas arestā.

27 gadus vecais protēžu skrējējs tiek apsūdzēts par savas draudzenes modeles Rēvas Stēnkampas nošaušanu pērn Valentīna dienas agrā rīta stundā, četras reizes raidot lodes no deviņu milimetru pistoles caur aizvērtām tualetes durvīm.

Tiesa iepriekš atzina viņu par vainīgu slepkavībā bez iepriekšēja nodoma, par ko var piespriest no soda naudas līdz 15 gadiem cietumā.

2012.gada vasarā Dienvidāfriku pārstāvošais Pistoriuss kļuva par pirmo sportistu ar amputētām kājām, kurš piedalījies vasaras olimpiskajās spēlēs. Viņš startēja 400 metru un 4x400 metru stafetē. Savukārt paraolimpiskajās spēlēs Pistoriuss kļuva par čempionu 4x400 metru stafetē.

Pistoriuss skrien ar speciāli izgatavotām īpašas oglekļa šķiedras protēzēm. Kājas viņam tika amputētas gada vecumā pēc smagas slimības.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu