Mārtiņš Rubenis piesaka badastreiku (103)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

Kamaniņu braucējs Mārtiņš Rubenis pieteicis badastreiku no rītdienas, 14. aprīļa, līdz 17. aprīlim, lai vērstu sabiedrības uzmanību uz Ķīnā notiekošajām represijām pret cilvēkiem.

Uz šādu soli olimpieti pamudinājuši reliģisko kustību, disidentu un citādi domājošo apspiešana Ķīnā. Fakti par Ķīnā notiekošo represiju apmēriem pret iedzīvotājiem tiek slēpti un Ķīnas valdība nepieļauj informācijas nonākšanu līdz medijiem, stāsta Rubenis.

Sportists norādīja, ka Ķīnā režīma pretinieki, disidenti un ticīgie tiek ieslodzīti darba nometnēs, kur masveidīgi tiek nogalināti cilvēki.

"Man kā sportistam tas ir ļoti svarīgi un ir nepieņemams fakts, ka šādā valstī tiek plānotas nākamās Olimpiskās spēles, kas notiks 2008. gadā," sacīja Rubenis.

Protesta akcijas pie Ķīnas vēstniecības rīko reliģiskās kustības "Faluņgun" praktizētāji Latvijā. Rīgas dome ir noteikusi, ka protesta akcijā pie Ķīnas vēstniecības vienlaicīgi var atrasties ne vairāk kā deviņi cilvēki.

Ķīnas varas iestādes reliģisko kustību "Faluņgun" aizliedza 1999. gadā, paziņojot, ka tas ir "ļaunuma kults".

Emigrācijā dzīvojošais "Faluņguņ" dibinātājs Li Hundži sludina daoistu, budistu un citu ticību sajaukumu, apvienojot to ar tradicionālajiem cigun elpošanas vingrinājumiem.

"Faluņguņ" apgalvo, ka kopš aizlieguma ieviešanas ieslodzījumā Ķīnā spīdzināšanas un policijas brutalitātes dēļ bojā gājuši gandrīz 3000 kustības sekotāju un vairāk nekā 100 000 ir ieslodzīti piespiedu darba nometnēs "pārizglītošanai".

Ķīnas valdība nenoliedz "Faluņgun" praktizētāju ieslodzīšanu, taču apgalvo, ka ieslodzītie miruši badastreikos un atteicoties no medicīniskās palīdzības.

Pagājušajā mēnesī ASV medijos parādījās ziņas par Sjudzatuņas koncentrācijas nometni Šenjaņas pilsētā Ķīnā. Kā stāsta no Ķīnas izbēgušie, šajā "darba nometnē" kopš 2001. gada ieslodzīti aptuveni seši tūkstoši kustības "Faluņgun" praktizētāju, no kuriem divas trešdaļas vairs nav dzīvi.

Ķīna šīs apsūdzības ir noliegusi, taču ANO spīdzināšanas lietu komisārs Manfrēds Novaks ir paudis vēlēšanos apmeklēt Ķīnu un pārbaudīs šīs apsūdzības.

ANO cilvēktiesību aģentūras regulāri kritizē Ķīnu par ticīgo - tibetiešu budistu, katoļu, uiguru musulmaņu un kustības "Faluņgun" piekritēju apspiešanu, ieslodzīšanu un "pārizglītošanu".

Kustības "Faluņgun" atbalstītāji Latvijā ne reizi vien ir protestējuši pie Ķīnas vēstniecības, prasot izbeigt represijas pret viņu domubiedriem.

Komentāri (103)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu