Jaunajā mācību gadā 1288 sporta skolu treneri var palikt bez darba (48)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sākoties jaunajam mācību gadam, 1288 sporta skolu treneri var palikt bez darba, informēja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Āķe-Vīksne.

Otrdien LOK un Latvijas Sporta federāciju padomes sanāksmē tika apspriesta kritiskā situācija ar pašvaldību sporta skolu treneru algām.

Sporta skolu treneru algas piemeklējusi krīze, jo saskaņā ar šā gada valsts budžeta grozījumiem no 1.septembra tiks pārtraukts finansējums treneru darba samaksai 69 pašvaldību sporta skolās 2,39 miljonu latu apmērā. Arī 2010.gada valsts budžetā nauda šim mērķim netikšot paredzēta.

Sporta speciālisti uzskata, ka šādi grozījumi pārkāpj Bērnu tiesību aizsardzības likuma prasības un nenovēršami sagrauj jaunatnes sporta sistēmu valstī, atstājot trenerus bez algām.

Patlaban sporta skolās trenējas 35 000 audzēkņu.

"Situācija ar sporta skolām ir ciniska un graujoša," sanāksmē teica Sporta izglītības iestāžu direktoru padomes priekšsēdētāja Diāna Zaļupe. "Bērnu un jaunatnes sports nekad nav bijusi prioritāte mūsu valstī, un tagad mēs to uzskatāmi redzam."

Viņa aicināja Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) meklēt trūkstošo finansējumu treneru algām ministrijas budžetā.

Savukārt IZM par sportu atbildīgie ierēdņi Agra Brūne un Edgars Severs informēja, ka pēdējo dienu laikā sporta skolu treneru atlīdzībai ir rasts risinājums un no 1.septembra līdz gada beigām IZM ir atradusi daļēju finansējumu gandrīz 500 000 latu apmērā sporta skolu problēmu risināšanai.

IZM ierēdņi sanāksmes dalībniekus informēja, ka, apvienojot un optimizējot IZM padotībā esošās aģentūras, līdzekļi tiks pārdalīti par labu sporta skolu treneru atalgojumam. Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) par šādu līdzekļu pārdali 14.jūnijā vienojās arī Ministru kabinetā, lemjot par 2009.gada valsts budžeta grozījumiem.

Brūne arī uzsvēra, ka sarunās ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdi Andri Jaunsleini rasta kopīga izpratne, ka arī pašvaldības savu iespēju robežās turpinās atbalstīt pašu dibinātās sporta skolas.

Sanāksmes laikā neapmierinātību ar radušos situāciju pašvaldību sporta skolu finansēšanā un satraukumu par to tālāko likteni pauda arī LOK prezidents Aldons Vrubļevskis, Latvijas Hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans, Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, Latvijas Kamaniņu sporta federācijas prezidents Atis Strenga, Latvijas Peldēšanas federācijas viceprezidents Jānis Dzenis, Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidents Guntis Zālītis, biedrības "Latvijas Speciālā olimpiāde" valdes priekšsēdētāja Gaļina Kaņējēva un daudzi citi.

Noslēgumā sanāksmes dalībnieki vienbalsīgi apstiprināja LOK, Latvijas Sporta federāciju padomes un Sporta izglītības iestāžu direktoru padomes aicinājumu Saeimai, valdībai, IZM un LPS. Dokumentā mudināts novērst bērnu tiesību aizsardzības likuma pārkāpumu par "bērnu orientāciju uz veselīgu dzīvesveidu kā tautas izdzīvošanas objektīvu priekšnosacījumu". IZM aicināta nodrošināt finansējumu sporta skolu treneru darba samaksai no 2009.gada 1.septembra līdz 31.decembrim, tādējādi neizjaucot sporta skolu sistēmu un dodot pašvaldībām laiku jautājumu izlemšanai par sporta skolu tālāko likteni, gatavojot pašvaldību budžetus 2010.gadam.

Latvijas sporta federācijas sadarbībā ar pašvaldībām aicinātas aktīvi meklēt iespējas aizstāvēt savu sporta veidu programmas sporta skolās.

"Mēs vēlamies, lai tiktu nodrošināta sporta dzīves organizācijas un pārvaldes pēctecība un loģiska attīstība, kurā ar sportu savu dzīvesvietu tuvumā varētu nodarboties tūkstošiem bērnu un jauniešu," teikts aicinājumā.

Tāpat sanāksmē tika paziņots, ka 2009.gada septembrī tiks sasaukta LOK, Latvijas Sporta federāciju padomes un Sporta izglītības iestāžu direktoru padomes kopsapulce ar valsts un pašvaldību organizāciju pārstāvju līdzdalību par sporta skolu sporta un citu sporta programmu atbalstu un finansējumu 2010.gadā.

Komentāri (48)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu