Top 10: NBA bankrotējušie multimiljonāri, zvaigznes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lai arī cik dīvaini tas izklausītos, liela daļa Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) bijušo zvaigžņu neilgi pēc sportista karjeras beigām bankrotē, notriecot desmitiem un pat vairāk par simts miljoniem no nopelnītā. «Sports Illustrated» izpētījis, ka 60% spēlētāju, kuri noslēguši daudzmiljonu līgumus, piecu gadu laikā pēc karjeras beigšanas kļuvuši maksātnespējīgi. Zemāk 10 augstas klases NBA basketbolisti, kas zaudējuši miljoniem dolāru.

 
Edijs Karijs
Edijs Karijs Foto: Reuters/Scanpix

Edijs Karijs

33 gadus vecais Edijs Karijs NBA spēlēja no 2001./2002. līdz 2012./2013. gada sezonai. Viņš iekūlās finanšu nepatikšanās ar ātro kredītu kompāniju, kā rezultātā basketbolists zaudēja milzīgas naudas summas. Tāpat Karijs katru mēnesi saviem draugiem un ģimenei maksājis vairāk nekā 15 000 ASV dolāru pabalstu.

2008. gada beigās viņš aizņēmās 580 000 ASV dolāru ar 85% likmi! Karijs izteicās, ka viņam nebija pat nojausmas, ka zaudējis visu savu nopelnīto naudu. Tas tikai pierāda, ka viņš neuzmanīgi rīkojās ar finansēm, tāpēc zaudēja visu naudu, ko bija nopelnījis NBA.

2009. gadā Karija bijusī draudzene un 10 gadus vecā meitiņa tika atrastas nogalinātas Čikāgā. Viņam no vairākām sievietēm ir septiņi bērni.

NBA viņš nopelnīja nedaudz vairāk par 70 miljoniem ASV dolāru.

 
Kenijs Anderosns
Kenijs Anderosns Foto: ekrānšāviņš

Kenijs Andersons

Šobrīd 45 gadus vecais Kenijs Andersons NBA pavadīja 14 sezonas. Karjeras laikā viņš nopelnīja nedaudz vairāk par 63 miljoniem ASV dolāru. Liela daļa no viņa nopelnītā aiziet bērniem alimentos. Viņam ir septiņas atvases no piecām dažādām sievietēm. Katru mēnesi pabalstos Andersonam jāšķiras no vairāk nekā 40 000 ASV dolāru.

Kad Andersons noslēdza savu karjeru, viņam nebija ne naudas, ne izglītības. 2010. gadā Andersons tomēr ieguva augstāko izglītību.

2013. gadā Andersons kopā ar Denisu Rodmenu peļņas nolūkos devās uz Phenjanu, kur piedalījās basketbola spēlē par godu Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam.

2005./2006. gada sezonu Andersons aizvadīja Lietuvas basketbola flagmanī Kauņas «Žalgiris» vienībā.

1991. gadā NBA draftā Andersonu ar kopējo otro numuru izvēlējās Ņūdžersijas «Nets», bet vēl NBA karjeras laikā viņš ir spēlēja Šarlotas «Hornets», Portlendas «TrailBlazers», Bostonas «Celtics», Sietlas «SuperSonics», Ņūorleānas «Hornets», Indianas «Pacers», Atlantas «Hawks» un Losandželosas «Clippers» komandās.

 
Vins Beikers
Vins Beikers Foto: AP/ScanPix

Vins Beikers

Kādreizējā NBA zvaigzne Vins Beikers notriecis karjeras laikā nopelnītos gandrīz 100 miljonus ASV dolāru un ir spiests iztiku pelnīt kafijas kompānijas «Starbucks Coffee» kafejnīcā. Viņš pats labprāt cilvēkiem gatavo kafiju un par savu ikdienu nesūdzas.

43 gadus vecais Beikers piedalījies četrās NBA «All-Star» spēlēs, ar ASV nacionālo komandu viņš 2000. gadā kļuva par Sidnejas olimpisko spēļu čempionu. Sešu NBA komandu rindās viņš spēlēja no 1993. līdz 2006. gadam.

Pēc profesionāļa karjeras beigšanas Beikers, kurš NBA vidēji mačā guva 15 punktus un izcīnīja 7,4 atlēkušās bumbas zem groziem, cīnījās ar alkohola atkarību.

211 centimetrus garais Beikers «Starbucks Coffee» kafejnīcā pats pagatavo kafiju. Pēc alkoholisma atkarības izārstēšanas viņš apprecējies un audzina četrus bērnus.

1997. gadā Beikers nokļuva Sietlas «Supersonics» vienībā, ar kuru parakstīja septiņu gadu līgumu par 86 miljoniem ASV dolāru. Karjeras pēdējos gados Beikers vairākkārt mainīja komandas un iekūlās dažādās nepatikšanās. Pēcāk viņam sākās arī finansiālas problēmas, viņš zaudēja māju.

 
Čārlzs Bārklijs
Čārlzs Bārklijs Foto: AP/ScanPix

Čārlzs Bārklijs

Čārlzs Bārklijs ir viens no visu laiku labākajiem spēka uzbrucējiem NBA. Turklāt viņa augums ir vien 198 centimetri, kas ir netipiski mazs, spēlējot šajā pozīcijā. 1993. gadā Bārklijs tika nosaukts par sezonas vērtīgāko spēlētāju jeb MVP un iekļauts 50 līgas lieliskāko spēlētāju sarakstā.

Bārklija ziedu laiki bija deviņdesmito gadu sākumā.

Pēc karjeras beigšanas Bārklijs aizrāvās ar azartspēlēm un ātri vien zaudēja savus iekrājumus. Vienā no spēļu vakariem Bārklijs sešu stundu laikā zaudēja 2,5 miljonus ASV dolāru. Karjeras laikā viņš nopelnīja nedaudz vairāk par 40 miljoniem ASV dolāru. Atšķirībā no citiem basketbolistiem, Bārklijs atzinis, ka viņam bija atkarība no azartspēlēm.

2008. gada Vecgada vakarā Bārklijs Arizonā tika pieķerts vadām automašīnu alkohola reibumā. Viņam tika izvirzītas trīs apsūdzības - divas par braukšanu dzērumā, viena par braukšanu pie luksofora sarkanās gaismas. Bārklijam piesprieda 10 dienas aiz restēm, bet cietumā viņš pavadīja tikai trīs dienas.

Šobrīd 1992. un 1996. gada olimpiskais čempions ASV izlases sastāvā darbojās TNT televīzijas kanālā, būdams NBA analītiķis.

Bārklijs desmit reizes tika iekļauts NBA sezonas simboliskajā izlasē, 11 reizes piedalījās NBA Visu zvaigžņu spēlē. Vidēji mačā Bārklijs guva 22,1 punktu, izcīnīja 11,7 atlēkušās bumbas zem groziem un veica 3,9 rezultatīvas piespēles partneriem.

 
Džeisons Kafijs
Džeisons Kafijs Foto: 365thrive.org

Džeisons Kafijs

Šobrīd 42 gadus vecais Džeisons Kafijs plecu pie pleca ar Maiklu Džordanu Čikāgas «Bulls» sastāvā izcīnījis divus NBA čempiontitulus. 1996./1997. gada sezonā viņa loma komandā bija krietni nozīmīgāka nekā sezonu pirms tam.

Ārpus basketbola laukuma Kafijs bija kārs brunču mednieks. Viņam ir desmit bērni no astoņām dažādām sievietēm. 2007. gadā Kafijs tika arestēts, kad vairs nespēja samaksāt alimentus. Nākamajā gadā viņš pieteica bankrotu, taču tiesa to noraidīja, atstājot spēkā alimentu maksāšanu tādā pašā apmērā kā iepriekš.

Kafijs pārstāvēja arī Goldensteitas «Warriors» un Milvoki «Bucks», kuras rindās 2003. gadā noslēdza spēlētāja karjeru.

NBA viņš nopelnīja gandrīz 35 miljonus ASV dolāru.

 
Deniss Rodmens
Deniss Rodmens Foto: AP/ScanPix

Deniss Rodmens

Deniss Rodmens, iespējams, ir viskolorītākā persona, kāda jebkad spēlējusi NBA čempionātā. Viņš bija Čikāgas «Bulls» sliktais zēns. Tomēr bija enerģijas pilns, labs aizsardzībā un nepiekāpīgs cīnītājs par atlēkušajām bumbām.

Pieckārtējais NBA čempions piekopj ballīšu dzīvesveidu un tam nežēloja savas spēlētāja karjerā nopelnītās finanses. Uzdzīve prasīja savu, un drīz pēc karjeras beigšanas Rodmens nespēja samaksāt rēķinus un iegrima parādos. Tāpat šobrīd 54 gadus vecais Rodmens vairākkārt pārkāpis likumu un sēdies uz apsūdzēto sola. Niekojies arī ar narkotiskajām vielām.

2013. gadā Rodmens devās uz Ziemeļkoreju, kur par godu stingrā režīma valsts līderim Kimam Čenunam organizēja basketbola maču. Vēlāk viņš atgriezās Ziemeļkorejā un, kā lēš mediji, saņēmis no sava drauga dāsnu pateicību, proti, naudu. Bijusī basketbola zvaigzne Ziemeļkorejā izbaudījis uzdzīvi, ko raksturojis kā septiņu zvaigžņu ballīti. Tā dzīvojot Ziemeļkorejas līderis.

Rodmans nespējot samaksāt bērniem alimentus.

Karjeras laikā Rodmens nopelnīja 27 miljonus ASV dolāru.

 
Šons Kemps
Šons Kemps Foto: AP/ScanPix

Šons Kemps

Šons Kemps savulaik bija viens no labākajiem spēka uzbrucējiem NBA čempionātā. Sietlas «SuperSonics» komandā viņš veidoja lielisku tandēmu ar Geriju Peitonu.

46 gadus vecais Kemps savas 14 gadus ilgās karjeras laikā nopelnīja teju 92 miljonus ASV dolāru, tomēr tas bija stipri par maz, lai viņš savu dzīvi varētu nodzīvot bezrūpībā, nedomājot par naudu. Kemps ir septiņu bērnu tēvs sešām dažādām sievietēm, un arī viņš netika galā ar alimentu nastu.

Sešu NBA «All Star» spēļu dalībnieks 2005. gadā tika aizturēts par narkotiku - marihuānas un kokaīna - glabāšanu.

Basketbolista karjeras ziedu gados Kemps noslēdza 11,2 miljonu vērtu reklāmas līgumu ar sporta ekipējuma ražotāju «Reebok». Tomēr ienākumi virs 100 miljoniem Kempam bijuši stipri par maz.

 
Alens Aiversons
Alens Aiversons Foto: AP/ScanPix

Alens Aiversons

Vai spējat iedomāties, kā iespējams notriekt aptuveni 200 miljonus ASV dolāru? To salīdzinoši īsā laikā paveicis slavenais saspēles vadītājs/aizsargs Alens Aiversons.

Kādreizējais NBA sezonas (2001. gads) vērtīgākais spēlētājs jeb MVP naudu šķērdēja pa labi, pa kreisi. Bet viņa kabatas, konti pilnībā tika iztukšoti 2012. gadā pēc laulības šķiršanas. Pats Aiversons toreiz atzina, ka viņam nepietiek naudas, lai nopirku čīzburgeru.

Kad Aiversons bija miljonārs, viņam teju katrā pasākumā, kazino apmeklējumos bija 50 sekotāji jeb «draugi», kuri baudīja dzīvi uz bijušās NBA superzvaigznes rēķina. Aiversonam bija azartspēļu un alkohola atkarība.

Viņš iecienījis dārgas un krāšņas lietas. Aiversons tērēja milzīgu naudu dārglietu, automašīnu iegādei. Karjeras pašā norietā dzīve piespieda Aiversonu doties basketbolu spēlēt uz Eiropu, pārstāvot Turcijas vienību «Bešiktaš».

ASV tenku medijos pat parādījās informācija, ka 39 gadu vecumā Aiversons kļuva par ubagu, pie kāda no Atlantas lielveikaliem diedelējot no apmeklētājiem sīknaudu.

Aiversons savulaik «Reebok» trasta kontā ieguldījis 30 miljonus dolāru, bet šai naudai viņš klāt tiks vien 55 gadu vecumā.

 
Skotijs Pipens
Skotijs Pipens Foto: ITAR-TASS/SCANPIX

Skotijs Pipens

Skotijs Pipens ir viena no Čikāgas «Bulls» leģendām, teju labā roka Maiklam Džordanam, ar kuru izcīnīja sešus NBA čempiontitulus. Basketbola laukumā un treniņos viņš strādāja ar milzīgu atbildību, bet finanšu jomā Pipens pieņēma daudz neizsvērtu lēmumu.

Piemēram, viens no tiem bija: Pipens par četriem miljoniem ASV dolāru iegādājās lidmašīnu, kas nedarbojās. Lai to saremontētu, viņam nācās ieguldīt vēl vienu miljonu.

Viņš veica vēl virkni nepārdomātu investīciju, kas galarezultātā šobrīd 50 gadus veco basketbolistu noveda līdz bankrotam. Sportista karjeras laikā viņš nopelnīja gandrīz 120 miljonus ASV dolāru.

Pipens septiņas reizes piedalījies NBA Visu zvaigžņu spēlē un ASV izlases sastāvā ieguvis divas olimpiskās zelta godalgas.

 
Antuāns Volkers
Antuāns Volkers Foto: AP/ScanPix

Antuāns Volkers

Izrādās, arī 110 miljoni ASV dolāru nav pietiekami, lai nodrošinātu savu atlikušo dzīvi finanšu bezrūpībā, ja esi Antuāns Volkers, kuram ir plaša sirds. Šobrīd 39 gadus vecais Volkers uzturēja aptuveni 70 ģimenes locekļus, draugus, kuriem kādu laiku par naudu nebija jādomā.

Volkers ir liels luksusa un dārgu automašīnu kolekcionārs. Viņa īpašumā bija divas «Bentleys», divas «Mercedes», viena «Range Rover», «Cadillac Escalade», «Hummer» un «Maybach» markas automašīnas. Tomēr no tām basketbolistam nācās atvadīties.

Tāpat Volkers aizrāvās ar azartspēlēm, kurās zaudēja milzu naudu. 2009. gadā viņu Lasvegasā arestēja policija par viltus čeku izrakstīšanu kazino.

2006. gadā Volkers Maiami «Heat» rindās kļuva par NBA čempionu. Viņš trīsreiz piedalījies NBA Visu zvaigžņu spēlē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu