Vieglatlēti sāk cīņu: SOS signāls augstākajā līmenī (19)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Vairāk nekā 100 ar Latvijas vieglatlētiku saistīti cilvēki nosūtījuši atklātu vēstuli Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim un Saeimai, paužot sašutumu par valsts attieksmi pret šo sporta veidu un vieglatlētiem.

Vieglatlētu atklāto vēstuli parakstījuši vairāki pazīstami cilvēki - Eiropas čempions 110 metru barjerskrējienā Staņislavs Olijars, viņa treneri Ludmila Olijare un Aleksandrs Čumakovs, šķēpmetēji Vadims Vasiļevskis, Ainārs Kovals, Voldemārs Lūsis, šķēpmetēju trenere Valentīna Eiduka, soļotāju treneris Aivars Rumbenieks.

Vēstulē uzsvērts, ka 2006. gadā par labāko sportisti tika atzīta garo distanču skrējēja Jeļena Prokopčuka, bet par labāko treneri šķēpmetēju trenere Valentīna Eiduka, "tāpēc jo neizprotamāka ir valstisko sporta institūciju attieksme pret mūsu labākajiem un populārākajiem sporta veidiem, arī sportistiem - kā dalot finansējumu un prēmijas, tā paredzot un finansējot sporta bāzu celtniecību vai ekspluatāciju".

Šķēpmetēju trenere Valentīna Eiduka saņemot "Latvijas Gada balva sportā" kā 2006. gada labākā mūsu zemes trenere.
Šķēpmetēju trenere Valentīna Eiduka saņemot "Latvijas Gada balva sportā" kā 2006. gada labākā mūsu zemes trenere. Foto: AFI

Vieglatlētikas saime vēstulē pauž satraukumu, vai vieglatlēti "spēs pienācīgi sagatavoties" 2008. gada olimpiskajām spēlēm Pekinā. "Esam nonākuši pie vislielākā apstākļu samezglojuma Latvijas vieglatlētikas tuvākajā, mums vairāk pārredzamajā laikā. Rīgā vairs nav nevienas mūsdienu prasībām atbilstošas treniņu bāzes - ne ziemā, ne vasarā."

"Kā lai saprot LOK [Latvijas Olimpiskās komitejas] Izpildkomitejas 2006. gada 13. septembra sēdes protokolu, kurā teikts, ka tiek likvidēta vieglatlētikas manēža Olimpiskajā Sporta centrā (OSC). No 14 lemjošajām balsīm (divām atturoties) 12 bija par šo absurdo lēmumu," teikts vēstulē. "Bija taču arī kāds variants pārbūvēt šo OSC tā, lai tā derētu vismaz treniņiem. Šāda LOK nostāja divus gadus pirms olimpiskajām spēlēm ir vairāk nekā neizprotama."

2006. gada Eiropas čempions 110 metru barjerskrējienā Staņislavs Olijars.
2006. gada Eiropas čempions 110 metru barjerskrējienā Staņislavs Olijars. Foto: AFI

Vieglatlētikas pārstāvji ar nožēlu arī konstatē, ka krasi mainījušās savulaik labās attiecības ar futbolistiem. "Tagad visbiežāk uz futbollaukuma vieglatlēti nedrīkst uziet pat basām kājām. Arī mest šķēpus vai diskus - pasarg Dievs! Kā sēnes pēc lietus pēdējos gados izaugušas sporta halles, arēnas un olimpiskie centri. Tikai vieglatlētiem tur vietas nav paredzētas," teikts vēstulē.

Vēstulē aicināts veidot Rīgā vismaz vienu starptautiskiem noteikumiem atbilstošu vieglatlētikas stadionu "ar astoņiem celiņiem pa apli un visu iekārtojumu atbilstošu starptautiskam līmenim - ar tribīnēm 10 000 - 15 000 skatītāju, ar obligāto iesildīšanās laukumu un speciālu laukumu šķēpa, vesera un diska metējiem. Tas varētu būt tagadējā "Daugavas" stadiona vietā."

Staņislava Olijara māte Ludmila Olijare, kas ir viena no pazīstamākajām Latvijas vieglatlētikas trenerēm pasaulē.
Staņislava Olijara māte Ludmila Olijare, kas ir viena no pazīstamākajām Latvijas vieglatlētikas trenerēm pasaulē. Foto: AFI

Tāpat vieglatlēti aicina pie "Daugavas" stadiona izveidot starptautiskām prasībām atbilstošu ziemas manēžu, kā arī "divus normālus stadionus treniņiem - katru savā Daugavas pusē: piemēram, "Arkādiju" Pārdaugavā un bijušo ASK stadionu. Kā arī vēl vienu normālu treniņu manēžu."

Vieglatlēti vēstulē uzskata, ka šobrīd ir apdraudēta šā sporta veida nākotne Latvijā. "Mēs, Latvijas vieglatlēti, negribam iznīkt - kā tas ir noticis ar tādiem skaistiem un klasiskiem sporta veidiem kā treka riteņbraukšanu un ātrslidošanu, tramplīnlēkšanu un vēl pāris šobrīd it kā "nemoderniem" sporta veidiem."

Komentāri (19)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu