Bagatskis trenēs "Žalgiri", Lietuvas basketbols šokā (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Par pazīstamā Lietuvas basketbola kluba Kauņas Žalgiris galveno treneri negaidīti iecelts latviešu speciālists Ainars Bagatskis, kurš līdz šim strādāja ar "Barons/LU" komandu.

Bagatska debija jaunajā amatā notiks jau rīt ULEB Eirolīgas mačā pret grieķu "Olympiacos", tostarp "Barons" vadība meklē aizstājēju un pauž vilšanos par trenera lēmumu aiziet izšķirošo spēļu priekšvakarā.

Lēmumu par demisiju līdzšinējais "Žalgira" treneru sastāvs pieņēma pēc smagā zaudējuma SEB Baltijas Basketbola līgas spēlē pret "Lietuvos rytas" sestdien Viļņā, bet jau pirmdienas vakarā kluba vadība atbrīvojušos vakanci uzticēja Bagatskim.

Ar viņu parakstīts ilgtermiņa līgums līdz 2009. gadam. "Ja būtu iespēja izvēlēties, daudz labprātāk darbu ar "Žalgiri" sāktu tikai pēc šīs sezonas beigām, taču nav laika gaidīt – vajag tagad un tūlīt. Ceru, ka mani sapratīs," negaidīto pavērsienu, kas krietni sarežģīs Barona izredzes veiksmīgi nospēlēt drīzumā gaidāmajās BBL un Latvijas čempionāta izšķirošajās spēlēs, vakar Neatkarīgajai komentēja Bagatskis.

Lēmums uzticēt latvietim tradīcijām bagātākā valsts kluba komandas vadību ir šokējošs arī Lietuvā.

Gatavs uzņemties darbu un atbildību

Par Ainara Bagatska iecelšanu galvenā trenera amatā "Žalgiris" paziņoja vakar no rīta, un, pēc visa spriežot, garas diskusijas par kandidatūrām kluba valdē nav notikušas. "Svētdien piezvanīja "Žalgira" kluba vadība un jautāja, vai man nebūtu pretenziju, ja es tiktu izlikts kā viena no potenciālajām kandidatūrām uz komandas galvenā trenera vietu. Es piekritu, bet jau vakar oficiāli tiku apstiprināts šajā amatā," vakar apliecināja Bagatskis.

Kā aģentūrai LETA paskaidrojis "Žalgira" mārketinga direktors Ģedemins Navikausks, latviešu treneris nav pagaidu variants, un kontrakts ar viņu tiek parakstīts ne tikai uz atlikušajiem šīs sezonas mēnešiem. "Līgums parakstīts uz nākamo ciklu – trīs gadiem, kad mums garantēta vieta [ULEB] Eirolīgā. Ainaru labi pazīstam gan kā lielisku spēlētāju, gan kā pedagogu. Kad Ainars spēlēja mūsu komandā, ar savu pieredzi viņš palīdzēja citiem spēlētājiem, kā arī ļāva vieglāk komandā iejusties leģionāriem. Turklāt viņš jau ir pierādījis, ka ir labs treneris," uzskata "Žalgiris" mārketinga direktors.

Bagatskis un viņa asistents Gintars Grigs – pašreizējais Lietuvas U-18 izlases un ilggadējs Žalgira jaunatnes sistēmas treneris – stāsies atlūgumu uzrakstījušo Antana Sireikas (viņš arī Lietuvas izlases galvenais treneris) un Gintara Krapika vietā, un pirmā spēle jaunajam treneru duetam gaidāma jau rītvakar – savā laukumā pret Pirejas "Olympiacos".

Bagatskis piekrīt, ka sagatavoties šim mačam atlikušajās dienās būs ļoti sarežģīti, taču viņš paļaujas uz spēlētājiem, no kuriem vairāki ir viņa bijušie komandas biedri – kā zināms, iepriekšējās divas sezonas latvietis "Žalgiris" komandā bija spēlētājs. Savu nelielo pieredzi trenera darbā, kas mērāma tikai mēnešos, viņš neuzskata par šķērsli, uzņemoties nopietno amatu.

"Vai jūtos gatavs? Atbildēšu ar pretjautājumu: ja reiz esmu piekritis, vai varu justies negatavs? Protams, viss notika ļoti strauji, taču nedomāju, ka arī "Žalgiris" vadībai tas bija spontāns lēmums – gan jau viņi iepriekš būs sekojuši līdzi manam darbam, vērojuši, analizējuši. Domāju, šajā līmenī nekas tāpat no zila gaisa nenotiek. Spēlētāja pieredze man ir pietiekami liela, turklāt labs palīgs, kas "Žalgiris" komandā trenējis visus lietuviešu spēlētājus, kuri patlaban tur spēlē. Domāju, tas man būs liels atspaids. Jebkura pieredze nāk ar laiku."

Lietuvā to uzskata par politisku lēmumu

Lietuvas basketbola līdzjutēju reakcija uz "Žalgira" vadības lēmumu uzticēt nacionālā svētuma vadības grožus latvietim vakar bija vētraina, un neizpratne valdīja arī speciālistu aprindās. "Tas, ka komandas vadībā būs izmaiņas, bija zināms jau pirmdien no rīta. Pēc daudzajām pēdējā laika neveiksmēm viss uz to gāja, un pēdējais piliens bija sagrāve pret Lietuvos rytas. Tas, ka nomainījās galvenais treneris, nav pārsteigums – pārsteigums ir tas, ka šis darbs tika piedāvāts Bagatskim," neslēpj laikraksta Lietuvos rytas basketbola apskatniece Regīna Mundrīte.

"Domāju, ka šajā gadījumā visu izšķīra politika, nevis basketbola intereses. Mums pašiem netrūkst augsta līmeņa treneru – kaut vai tas pats [Ramūns] Butauts, kas tagad strādā Rīgā. Tomēr "Žalgiris" lēma citādi." Žurnāliste nenoliedz, ka pārmaiņas bija vajadzīgas, tomēr brīdina, ka latviešu treneri vieglas dienas negaida. "Komandas stāvoklis pašlaik ir briesmīgs. Mačā pret jebkuru pretinieku jau pēc pirmajām neveiksmēm spēlētāji vienkārši nolaiž rokas un pārstāj cīnīties – nekāda rakstura un cīņasgribas. Ar viesspēlētājiem situācija ir bezcerīga – komanda patlaban spēlē daudz labāk, kad laukumā ir tikai lietuvieši. No [Tanokas] Bērda pāri palikušas tikai atmiņas, arī [Kenijam] Andersonam līdz atbraucis tikai viņa uzvārds."

Bagatskis tostarp pārliecināts, ka "Žalgiris" komandai šābrīža problēmas slēpjas nevis spēlētāju meistarības līmenī, bet psiholoģijā. Viņš negrasās nākt klajā ar revolucionāriem risinājumiem. "Netaisos neko kardināli mainīt. Ļoti cienu trenerus Sireiku un Krapiku, pie kuriem divus gadus laimējās spēlēt arī man pašam, un uzskatu, ka nopietnas problēmas komandai ir tikai pēdējos divus mēnešus, nevis visas sezonas garumā. Nevar būt, ka spēlētāji pēkšņi aizmirsuši, kā jādabū bumba grozā vai jāspēlē aizsardzībā. Uzskatu, ka visa pamatā ir psiholoģiskas problēmas, un mans pirmais uzdevums būs spēlētājus no šīs bedres izvilkt – atjaunot viņos vēlmi spēlēt, izsalkumu uzvarēt. Man ir laiks līdz Baltijas līgas "Final Six", lai ar to visu tiktu galā un komanda atkal būtu kaujasspējīga."

Konkrētus uzdevumus kluba vadība jaunajam trenerim vēl nav izvirzījusi, tomēr pašam tie ir apmēram skaidri. "Ņemot vērā "Žalgiris" ambīcijas un iespējas, nevar būt citu mērķu, gan Baltijas līgā, gan Lietuvas čempionātā nevar būt citu domu, kā tikai uzvarēt. Nezinu, kāds būs kluba vadības uzstādījums, taču es pats sportā joprojām esmu tikai tāpēc, ka ļoti, ļoti gribu uzvarēt." Bagatskis apliecināja, ka līdz ar šā piedāvājuma pieņemšanu oficiāli pielikts punkts arī viņa spēlētāja karjerai – pēdējais mačs jau aizvadīts.

Barons atgādina – līgums ir spēkā

Viens no lielākajiem zaudētājiem šajā situācijā ir klubs "Barons", kas nepilnas trīs nedēļas pirms izšķirošajām spēlēm SEB BBL palicis bez galvenā trenera. Kārtējā spēle rīdziniekiem būs jau šovakar pret Igaunijas "Pirita", un komandu vadīs Jānis Zeltiņš, kas līdz šim pildīja Bagatska palīga pienākumus.

Jaunā trenera uzvārds varētu tapt zināms jau līdz šīs nedēļas beigām, bet pagaidām klubs cenšas tikt skaidrībā ar konkrētā gadījuma niansēm – tostarp juridiskajām. Kā Neatkarīgajai pastāstīja "BK Barons" prezidents Ivo Zonne, par savu aiziešanu Bagatskis viņu informējis tikai pirmdien, stundu pirms pusnakts. "Viss notika ātri un bez mums. Ko tad mēs, mazie latvietīši, varam izdarīt pret lielajiem leišiem... Katrā ziņā viens ir skaidrs – smuki tas nav," Zonne neslēpj vilšanos par Bagatska rīcību. "Mēs izpildījām visas viņa vēlmes, pat vēl vairāk – paši interesējāmies, ko vēl vajadzētu, lai sasniegtu augstākos mērķus. Bet lūk, kāds ir iznākums. Jāsecina, ka laikam tomēr esam pārāk labi, ka mūs var tā vienkārši pasūtīt."

Bagatskis uzskata, ka viņa sirdsapziņa ir tīra. "Iespēju robežās centos nokārtot visus darbus, kas palikuši "Baronā". Visgrūtākais, protams, bija atvadīties no puišiem. Ceru, ka mani sapratīs. Protams, situācija ir sarežģīta, tomēr mēs izrunājām visus par un pret. Sākot darbu ar "Baronu", bija noruna, ka tieši "Žalgiris" ir vienīgais klubs, ko atstāju sev kā variantu un uz kurieni drīkstēšu aiziet jebkurā laikā. Tagad tas ir piepildījies. Sezonas gaitā man jau laiku pa laikam bija piedāvājumi no citiem klubiem doties trenēt uz ārzemēm, taču vienmēr atteicu, jo negribēju atstāt pusratā lietas ar "Baronu". Tomēr šis bija piedāvājums, no kā es nevarēju atteikties," stāsta Bagatskis. "Ceru, ka "Žalgiris" samaksās kompensāciju. Katrā ziņā pats darīšu visu, lai "Barons" nepaliktu tukšā." Uz to cer arī Zonne. Viņš piekrīt – ar varu tāpat nevienu nepaturēsi. Turklāt viņš uzsver, ka vienošanās par pāreju uz "Žalgiri" pirms līguma slēgšanas patiešām bijusi, taču ar vienu nozīmīgu bet – tikai spēlētāja, nevis trenera statusā.

"Bagatskim ar Baronu joprojām ir spēkā divu gadu līgums, kas nav lauzts. Ja tagad tiek parakstīts vēl viens ar "Žalgiri", FIBA Europe būtu jāsaka savs vārds – kā iespējams, ka viens cilvēks vienlaikus ir divos klubos? Visiem skaidrs, ka viņš pie mums neatgriezīsies, tāpēc ceru, ka pēc iespējas ātrāk panāksim vienošanos par pārejas nosacījumiem."

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu