Infantīno ievēlēts par FIFA jauno prezidentu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Džanni Infantīno piektdien tika ievēlēts par Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) jauno prezidentu. Infantīno ir Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) ģenerālsekretārs.

Infantīno saņēma 115 no 207 balsīm. Lai viņu ievēlētu par FIFA prezidentu, Infantino bija jāiegūst vairākums - jāsaņem vismaz 104 balsis. Tikmēr Bahreinas šeihs Salmans bin Ebrahims al Halifs saņēma 88 balsis, Jordānijas princis Ali bin al Huseins ieguva četras balsis, bet Žeroms Šampaņš otrajā kārtā nesaņēma nevienu balsi. Kā zināms, piektais kandidāts Tokijo Sehvali pirms balsošanās sākšanās atsauca savu kandidatūru.

Pirmajā kārtā Infantīno saņēma 88 balsis, bet par trim mazāk bija al Halifam. Bin al Huseins saņēma 27 balsis, kamēr Šampaņam tika vien septiņas balsis. Lai kāds no kandidātiem tiktu ievēlēts jau pirmajā kārtā, viņu bija jāatbalsta divām trešdaļām jeb 138 no 207 balsošanā pielaistajām FIFA dalībvalstīm, bet otrajā kārtā bija nepieciešams vienkāršs vairākums.

Kā zināms, pērn 29.maijā uz piekto termiņu FIFA prezidenta amatā tika ievēlēts Zeps Blaters, taču, pieņemoties spēkā FIFA korupcijas skandālam, kurā tika aizturētas vairākas vadošas FIFA augsta ranga amatpersonas, viņš pēc četrām dienām paziņoja, ka atkāpsies no amata. Līdz ar to FIFA izsludināja jaunu pieteikšanos uz prezidenta amatu.

Infantīno ir Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) ģenerālsekretārs.

Infantīno dzimis 1970.gada 23.martā Brigā, Šveicē, studējis likumdošanu Fribūras Universitātē. Runā itāļu, angļu, franču, vācu un spāņu valodā.

Pirms pievienošanās UEFA strādāja par padomdevēju dažādās futbola organizācijās Spānijā, Itālijā un Šveicē, bet pēc tam darbojās kā Neišateles Universitātes sporta studiju starptautiskā centra ģenerālsekretārs.

UEFA Infantīno pievienojās 2000.gadā, pēc četriem gadiem kļūstot par UEFA juridiskā un klubu licencēšanas departamenta direktoru. Viens no viņa darba pienākumiem tobrīd bija kontaktu uzturēšana un informācijas apmaiņa ar Eiropas Savienības un Eiropas Padomes amatpersonām.

Par UEFA ģenerālsekretāru tika apstiprināts 2009.gada oktobrī, kļūstot par organizācijas prezidenta Mišela Platinī labo roku. Kā zināms, decembrī FIFA Ētikas komiteja Platinī diskvalificēja uz astoņiem gadiem par atlīdzības saņemšanu no līdzšinējā FIFA prezidenta Zepa Blatera.

Infantīno pamatuzdevums bija tā dēvētās UEFA «Fair play» finansiālās sistēmas ieviešana, kas reglamentē klubu ienākumu un tēriņu proporciju, cenšoties panākt, lai klubi netērē vairāk, kā spēj nopelnīt, kā arī atturot bagāto klubu īpašniekus no nesamērīgi lielu līdzekļu iepludināšanas klubu kasēs. UEFA uzskata, ka «Fair play» finansiālās sistēmas ieviešana profesionālajiem klubiem ļāvusi samazināt zaudējumus, taču skeptiķi norāda, ka šī sistēma neļauj mazākajiem klubiem attīstīties.

Infantīno ģenerālsekretāra darbības laikā Eiropas bagātāko futbola klubu ieņēmumi ir palielinājušies, taču to nevar apgalvot par mazākiem klubiem.

Tāpat Infantīno pārraudzībā bija Eiropas čempionāta finālturnīra dalībnieku skaita palielināšana no 16 uz 24 komandām. Jaunais formāts pirmo reizi tiks izspēlēts šī gada Eiropas čempionāta finālturnīrā Francijā. Pretendents piedāvāja palielināt Pasaules kausa finālturnīra dalībnieku skaitu no 32 līdz 40 izlasēm. Tāpat šveicietis piedāvāja iespēju PK finālturnīrus aizvadīt divām vai vairāk valstīm no viena reģiona, kā arī katru gadu izmaksāt piecus miljonus dolāru (4,54 miljonus eiro) futbola attīstībai katrai FIFA nacionālajai asociācijai, bet 40 miljonus dolāru (36,3 miljonus eiro) katrai kontinentālajai konfederācijai.

Infantīno kandidatūru pirms vēlēšanām solīja atbalstīt lielākā daļa UEFA dalībvalstu. Infantīno kļuvis par pirmo UEFA augstākā ranga amatpersonu, kas kļuvusi par FIFA prezidentu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu