Mežeckis: Blaters atbalstīja mūsu futbolu, sniedza lielas subsīdijas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijai arī februārī gaidāmajās Starptautiskajās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidenta vēlēšanās būtu jāatbalsta Eiropas kandidāts, uzskata Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

Šī gada maija beigās neilgi pirms FIFA prezidenta vēlēšanām organizāciju piemeklēja korupcijas skandāls un tika arestētas vairākas vadošas amatpersonas. Neskatoties uz notikušo, amatā pārvēlēja ilggadējo prezidentu Zepu Blateru, kurš apsteidza savu vienīgo konkurentu, FIFA viceprezidentu Ali bin al Huseinu.

Pāris dienu vēlāk Blaters tomēr atkāpās no amata, tāpēc 26.februārī gaidāmas jaunas vēlēšanas, kurās gan šveicietis vairs nekandidēs.

Kā tagad uzsver Mežeckis, LFF nenožēlo, ka maijā atbalstīja Blateru.

«Mēs Blateru zinām vairāk nekā 20 gadus, viņš Latvijas futbolam tikai palīdzējis, sniedzis lielas subsīdijas,» sarunā ar aģentūru LETA pastāstīja LFF ģenerālsekretārs, atzīstot gan, ka, visticamāk, apsūdzības nav izvirzītas bez iemesla. «Nezinu, kas notika aiz muguras, tomēr nav dūmi bez uguns.»

Jau daudzus gadus par Blatera vienīgo reālo aizstājēju tika uzskatīts Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidents Mišels Platinī, tomēr pirms nedēļas abas amatpersonas saņēma astoņu gadu diskvalifikācijas no pasaules futbola. Šādus sodus viņi saņēmuši, jo šveicietis 2011.gadā pārskaitījis Platinī aptuveni 1,8 miljonus eiro par paveikto laikā no 1999. līdz 2002.gadam.

«Astoņu gadu diskvalifikācijas ir pārāk bargas, tomēr nezinu visu, kas ir pieejams izmeklētājiem. Ja Blatera karjera gāja uz beigām, Platinī - gluži pretēji,» secināja Mežeckis.

Februārī gaidāmajās vēlēšanās uz FIFA prezidenta amatu būs pieci pretendenti - Jordānijas princis bin al Huseins, Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) vadītājs Salmans bin Ebrahims al Halifs, bijušais FIFA ģenerālsekretāra vietnieks francūzis Žeroms Šampaņs, UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno, kā arī FIFA pretrasisma un pretdiskriminācijas organizāciju biedrs Tokijo Sehvali no Dienvidāfrikas Republikas.

Tagad par galveno pretendentu uz FIFA prezidenta amatu tiek nosaukts Infantīno, kurš gan cīņā iesaistījās vien pēc tam, kad nepatikšanas sāka briest Platinī.

«Infantīno ir ļoti profesionāls darbinieks, kuru atceros vēl kā UEFA juristu. Pēc tam viņš aizvietoja Deividu Teiloru ģenerālsekretāra amatā,» stāstīja Mežeckis. «Infantīno orientējas futbolā ir zinošs, saprotošs.»

Kaut LFF viedokli pieņems valde, Mežeckis nenoliedza, ka atbalsta Infantīno. «Ieteikšu atbalstīt Eiropas pārstāvi. Tas būtu tikai loģiski. Tikos arī ar princi Alī, kurš ir izglītots cilvēks. Jebkurā gadījumā pēc pārmaiņām Latvijas futbols neko nezaudēs, varam tikai iegūt, jo gadu gaitā subsīdijas nacionālajām federācijām turpinās augt. Tomēr visi šī gada notikumi futbola sabiedrībai ir negaidīti.»

Tāpat Mežeckis pastāstīja, ka Infantīno ir tuvs Latvijas futbols, jo pašreizējais UEFA ģenerālsekretārs ir Šveices komandas «Sion» līdzjutējs, bet tās līderis ir Latvijas vārtsargs Andris Vaņins.

«Viņš nāk no tā paša kantona, no kura «Sion», un vienmēr atbalstījis Vaņinu. Allaž, kad tiekamies, apspriežam arī «Sion» sekmes,» teica LFF ģenerālsekretārs.

Kā zināms, darbu FIFA Blaters sāka 1975.gadā kā tehniskais direktors, bet pēc sešiem gadiem viņš kļuva par ģenerālsekretāru, kā pienākumus pildīja līdz brīdim, kad viņu 1998.gadā ievēlēja par prezidentu.

Tiesa, ilgais termiņš FIFA prezidenta amatā ir ierasta lieta, piemēram, francūzis Žils Rimē to vadīja 33 gadus (1921.-1954.), bet brazīlietis Žoau Avelanžs savus pienākumus pirms Blatera pildīja 24 gadus (1974.-1998.).

Tikmēr kādreizējā Francijas futbola zvaigzne Platinī UEFA prezidenta amatu ieņēma kopš 2007.gada.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu