Top 10: Latvijas spozme sporta arēnās

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA/AP/Scanpix

Ik gadu esam atskatījušies uz saviem izcilniekiem, Latvijas vārda nesējiem pasaulē. Arī šis nav izņēmums. Gada griezumā sportisti mums nesuši gana daudz prieka emociju, liekot valsts vārdam izskanēt pasaules sporta arēnās. Īpaši patīkami uzsvari ir/bijuši groza bumbas spēlē jeb basketbolā. Tik mazai nācijai uz pasaules fona jānovērtē katrs mūsu valsts atlētu sasniegums.

 
Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: AP/Scanpix

Ņujorkas sensācija #KP6

Nav karstāka vārda šogad Latvijas sportā par liepājnieku Kristapu Porziņģi. Viņš atspēris pasaules spēcīgākās basketbola līgas durvis ar kāju, debijas sezonā kļūstot par vienu no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas «Knicks» līderiem.

Vēl pirms un pat pēc NBA drafta, kurā latvieti izvēlējās 4. numuru (augstākais jebkad starp Baltijas basketbolistiem), bija bažas par Porziņģa pienesumu «Knicks» rindās pirmajā sezonā. Kluba prezidents Fils Džeksons un galvenais treneris Dereks Fišers 220 centimetrus garajā latvietī saskatīja milzu potenciālu, bet, ka viņš būs tik produktīvs jau no pirmajiem mačiem NBA, neloloja augstas cerības.

Jau pirmajā mēnesī Porziņģis tika atzīts par labāko Austrumu konferences debitantu. Diezgan droši var apgalvot - viņš iemantojis superzvaigznes slavu un ar katru mēnesi progresē.

20 gadus vecais Porziņģis nav tikai basketbolists laukumā. Ir arī veiksmīgs Ņujorkas «Knicks» kluba mārketinga produkts, elks simtiem jauno basketbolistu Latvijā un citviet pasaulē. Porziņgis ar savu darba ētiku, sniegumu un mīlestību pret spēli ir cēlis basketbola popularitāti valstī. Tūkstošiem cilvēku ik rītu ceļas ar ziņkāri par viņa gaitām otrpus okeānam. Interesējas vecmāmiņas, vectētiņi, un ar to daudz kas ir pateikts.

Tā turpināt!

 
Laura Ikauniece-Admidiņa
Laura Ikauniece-Admidiņa Foto: AFP/LETA

Pasaules bronza septiņcīņā

23 gadus vecā septiņcīņas sportiste Laura Ikauniece-Admidiņa sezonas laikā trīsreiz laboja Latvijas rekordu. Vislabāko fizisko kondīciju viņa sasniedza pasaules čempionātā Pekinā, kurā nedaudz negaidīti izcīnīja bronzas medaļu, tobrīd labojot arī valsts rekordu, kas tagad ir 6516 punkti.

Pēc pasaules čempionāta pirmās dienas viņa ierindojās vien 13. vietā, un nekas neliecināja par Ikaunieces-Admidiņas iespēju izcīnīt trešo vietu, tomēr viņa to izdarīja, teicami startējot šķēpmešanas, tāllēkšanas un 800 metru skrējiena sacensībās.

Ikauniece-Admidiņa kļuva vien par otro Latvijas sportisti, kura pasaules vieglatlētikas čempionātā izcīnījusi medaļu.

Šogad Ikauniece-Admidiņa kļuva arī par pasaules daudzcīņnieku kausa ieguvēju, ko piešķir daudzcīņniekiem, skaitot kopā gada trīs labākos rezultātus. Gada nogalē viņa tika atzīta par valsts labāko sportisti.

Veiksmi Rio, Laura!

 
Martins Dukurs
Martins Dukurs Foto: AP/Scanpix

Martins Dukurs turpina uzvaru seriālu

Pēdējos gados allaž šāda tipa sporta topi neiztiek bez pasaules labākā skeletonista Martina Dukura pieminēšanas. Viņš to godam pelnījis gadu no gada. Jaunākais no brāļiem Dukuriem 2015. gadā trešo reizi kļuva par pasaules čempionu, sesto reizi par Eiropas čempionu un sesto reizi par Pasaules kausa izcīņas kopvērtējuma uzvarētāju.

Ja Martinam turēsies veselība (cerēsim uz to labāko), viņš arī šajā sezonā būs galvenais kandidāts uz skeletona visaugstākajām virsotnēm.

Martina ēnā ik gadu paliek viņa vecākais brālis Tomass Dukurs, taču arī viņa sasniegumi ir vērā ņemami. Arī Tomass ir galveno favorītu vidū ikvienās sacensībās, kurās piedalās. Šajā gadā Tomass kāpa uz pasaules čempionāta, Eiropas čempionāta goda pjedestāla pirmā pakāpiena un tikai brālim piekāpās cīņā par Pasaules kausu.

Nenovērtējams brāļu panākumos ir tēva, trenera un skeletona kustības aizsācēja Latvijā Daiņa Dukura atbalsts: viņš ir komandas smadzenes un galvenais konstruktors.

 
Mairis Briedis
Mairis Briedis Foto: LETA

Smagā dūre

Mairis Briedis ir pārrakstījis Latvijas boksa vēstures lappuses. No viņa stingrās dūres šogad krituši četri vīri, tostarp trīs Vācijas pārstāvji. IBA pasaules čempions boksā pussmagajā svarā visskaļāk par sevi lika runāt Čečenijas galvaspilsētā, kur nokautēja savu līdz šim meistarīgāko pretinieku Manuelu Čarru, kas tobrīd pasaules rangā atradās 21. pozīcijā.

Libānā dzimušais Čarrs nokautu «Akhmad» cīņu vakara ietvaros piedzīvoja dažas sekundes pirms piektā raunda beigām pēc lieliskas Brieža divu sitienu kombinācijas.

Pēcāk Briedis Frankfurtē (Vācija) bez lielas piepūles otrajā raundā pieveica pieredzējušo Ungārijas bokseri Lāslo Hubertu.

Briedis ir Starptautiskās Boksa asociācijas (IBA) čempions un Pasaules Boksa padomes (WBC) Baltijas čempiona titula īpašnieks.

 
Jeļena Ostapenko
Jeļena Ostapenko Foto: AFP/LETA

Ielaušanās labāko simtniekā

18 gadus vecā tenisiste Jeļena Ostapenko šogad savā karjerā spēra vairākus platus soļus uz priekšu. Pat nedaudz pārsteidzoši platus. Vēl pirms gada viņa pauda cerību WTA rangā iekļūt pasaules labāko 200 spēlētāju skaitā, ko paveica ar uzviju, ielaužoties spēcīgāko simtniekā.

Viņa ir starp sava vecuma astoņām labākajām tenisistēm pasaulē. Septembrī talantīgā tenisiste aizkļuva līdz Kvebekas WTA «International» sacensību finālam, spēlēja prestižo «Grand Slam» turnīru «US Open» un Vimbldonas čempionāta otrajās kārtās. Tāpat Ostapenko triumfēja Sanktpēterburgas ITF 50 000 sērijas turnīrā.

Ostapenko progresē no sacensībām uz sacensībām. Nebūs brīnums, bet sasniegums gan, ja ambiciozā sportiste nākamgad būs Top 50 tenisistu vidū.

 
Latvijas vīriešu basketbola izlases dalībnieki
Latvijas vīriešu basketbola izlases dalībnieki Foto: LETA

Vecā kontinenta astotnieks

Latvijas vīriešu basketbola izlase šogad baudīja vietējās publikas atbalstu, sestajam spēlētājam dzenot uz priekšu savu komandu Eiropas čempionāta finālturnīrā, viens no kura posmiem risinājās Rīgā. Grupu turnīrā «Arēnā Rīga» Ainara Bagatska vadītā valstsvienība bija starp favorītēm, taču tik gludi neklājās. Izslēgšanas stadiju mūsu basketbolisti sasniedza vien pēdējā mačā, ar 75:64 uzvarot ziemeļu kaimiņus igauņus.

Čempionāta turpinājumā Latvja pārvarēja astotdaļfinālu (73:66 pieveica Slovēniju) un sāka cīņu pretī Riodežaneiro kvalifikācijas turnīram. Diemžēl nākamajās cīņās valstsvienība spēlēja bez panākumiem, lai gan bija tuvu uzvarai pār Grieķijas komandu.

Tomēr Latvijas vienība pēc 14 gadu pārtraukuma spēja aizcīnīties līdz Eiropas čempionāta 8. vietai un joprojām vēl saglabā cerības spēlēt 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Tiesa, jācer, ka kvalifikācijas turnīru tiks uzticēts rīkot Itālijai, Čehijai vai Serbijai. Vien tādā gadījumā sapnis par Rio būs dzīvs.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā spēlēja bez potenciālajiem līderiem Kristapa Porziņģa, Dāvja Bertāna un Ojāra Siliņa.

 
Oskars Melbārdis (no kreisās) un Daumants Dreiškens
Oskars Melbārdis (no kreisās) un Daumants Dreiškens Foto: Sputnik/Scanpix

Oskara Melbārža kombinācija

Oskars Melbārdis ar saviem kolēģiem 2015. gadā teju katrās sacensībās lutināja bobsleja draugus ar ļoti augstiem rezultātiem. Viņš kļuvis par vienu no pasaules labākajiem pilotiem.

Iepriekšējā sezonā 27 gadus vecais Melbārdis kļuva par Pasaules kausa uzvarētāju gan divnieku, gan četrinieku, gan neoficiālajā kopējā ieskaitē. Viņš kļuva par piekto pilotu bobsleja vēsturē, kas uzvarējis kā divnieku, tā četrinieku vērtējumā. Līdz tam tādus panākumus guvuši leģendārais vācietis Andrē Lange, Kristofs Langens, kanādietis Pjērs Lidērs un šveicietis Martins Annens.

Sanda Prūša audzēknis pasaules čempionātā divnieku sacensībās ar Daumantu Dreiškenu izcīnīja sudraba godalgu, uzrādot labāko sasniegumu šā olimpiskā sporta veida vēsturē Latvijā. Nedēļu vēlāk četriniekos Melbārdis ar saviem vīriem Vinterbergā ieguva bronzu, atkārtojot 2009. gada Jāņa Miņina panākumu.

Pagājušajā sezonā Melbārdis tikai vienās sacensībās nekāpa uz goda pjedestāla. Kopumā viņš 16 sacensībās izcīnīja septiņas uzvaras.

Šajā sezonā Melbārdim labāk veicas divniekos, trijos Pasaules kausa posmos izcīnot trīs sudraba godalgas. Četriniekos viņš testē jaunas kamanas, un augstāk par piekto vietu nav izdevies pakāpties. Bet panākumi viņa kvartetam būs, nedaudz pacietības!

 
Aleksandrs Samoilovs (no kreisās) un Jānis Šmēdiņš
Aleksandrs Samoilovs (no kreisās) un Jānis Šmēdiņš Foto: fivb.org

Pludmales smilšu karaļi

Viens no pasaules spēcīgākajiem pludmales volejbola duetiem Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš neaizvadīja to visveiksmīgāko sezonu, kam ir savi iemesli. Galvenokārt tas saistīts ar Jāņa meniska operāciju, kas prasīja laiku, pacietību, lai atkal varētu gūt tik ierastos panākumus pasaules pludmales volejbola laukumos.

Un uzvaru netrūka. Galveno panākumu viņi guva pasaules pludmales volejbola mekā Klāgenfurtē (Austrija), kur risinājās Eiropas čempionāts. Latvieši Vecā kontinenta finālā iekļuva trešo gadu pēc kārtas, un trešā reize izrādījās laimīgā, lai kāptu uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena. Visa turnīra laikā Samoilovs un Šmēdiņš tā arī neizjuta zaudējuma rūgtumu.

Iepriekšējo divu gadu FIVB ranga līderiem sezona Jāņa traumas dēļ iegrozījās garāka, nekā iepriekš plānots. Nācās cīnīties par Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kuri ir svarīgi, cīnoties par olimpiskajām ceļazīmēm uz 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Šobrīd Samoilovs/Šmēdiņš olimpiskajā rangā ir piektajā vietā.

2015. gadā viņi uzvarēja arī vairākos Pasaules kausa izcīņas «Open» kategorijas posmos.

 
Foto: Māris Greidāns

Vēju pilsētas kājbumbas meistari

Vien savā otrajā pastāvēšanas gadā FK «Liepāja» izcīnīja «SMScredit.lv» Latvijas futbola virslīgas čempiontitulu. Kluba prezidentam Mārim Verpakovskim, pateicoties savai autoritātei, kontaktiem, izdevās sapulcināt solīdu sastāvu, ko vadīja savulaik Liepājas futbolā ilgus gadus pavadījušais Viktors Dobrecovs.

FK «Liepāja» uz pārējo virslīgas klubu fona izcēlās ar simpātiskām mārketinga aktivitātēm. «Liepājas» spēles kļuva par skatītāju visapmeklētākajām starp visām čempionāta komandām. Turklāt komanda nepievīla vietējos līdzjutējus, turnīra laikā ne reizi nezaudējot savu skatītāju priekšā.

Kurzemes komanda kļuva par turnīra rezultatīvāko komandu, bet 21 gadu vecais Dāvis Ikaunieks ar 15 vārtu guvumiem bija čempionāta labākais snaiperis.

Jaunajā sezonā «Liepāja» piedalīsies Eiropas prestižākā klubu turnīra UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas sacensībās. Tā ir iespēja savus spēkus apliecināt starptautiskā arēnā, kā arī papildināt kluba kasi.

 
Artūrs Plēsnieks
Artūrs Plēsnieks Foto: AFP/LETA

Stiprais vīrs

Latvijā stipri vīri nekad nav trūkuši. Viens no tādiem ir svarcēlājs Artūrs Plēsnieks. Aprīlī viņam gan neveicās Eiropas čempionātā, bet to pilnībā kompensēja gada turpmākajos svarīgākajos startos.

Oktobra pirmajā pusē 23 gadus vecais sportists, summā paceļot 396 kilogramus, pārliecinoši triumfēja Eiropas čempionātā U-23 vecuma grupā, savukārt novembrī ASV Plēsnieks svara kategorijā līdz 105 kg laboja Latvijas rekordu un izcīnīja bronzas medaļu pasaules čempionātā pieaugušajiem.

Viņam piederošais Latvijas rekords līdz kategorijā 105 kilogramiem tagad ir 405 kilogrami.

Plēsnieka panākumi lika «Latvijas Gada balvas sportā 2015» žūrijas komisijai papildināt sarakstu nominācijā «Labākais sportists».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu