Ikauniece-Admidiņa un Dukurs nosaukti par gada labākajiem sportistiem

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zigismunds Zālmanis

Par Latvijas labāko sportistu «Gada balvas sportā 2015» ceremonijā atzina pēdējo gadu pasaules labāko skeletonistu Martinu Dukuru, bet labākās sportistes balvu ieguva septiņcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa, kas šogad pasaules vieglatlētikas čempionātā izcīnīja bronzas medaļu.

Divkārtējais olimpisko spēļu vicečempions Dukurs šo balvu ieguvis jau trešo gadu pēc kārtas. Šogad viņš jau trešo reizi uzvarēja pasaules čempionātā, sesto reizi triumfēja Eiropas čempionātā, kā arī sesto reizi ieguva Pasaules kausu.

«Vai jums jau nav apnicis te mani redzēt? Tomēr, neskatoties uz to, neesmu vēl sasniedzis savā karjerā visas virsotnes. Cerams, ka man tas nākotnē izdosies. Priecīgus jums visiem svētkus,» sacīja Martins Dukurs.

Pretendentu vidū bija vēl divi ziemas sporta veidu pārstāvji - Martina brālis Tomass Dukurs, kurš gan pasaules, gan Eiropas čempionātā skeletonā izcīnīja bronzas medaļu un palika otrais Pasaules kausa kopvērtējumā, kā arī bobsleja pilots Oskars Melbārdis, kura šā gada panākumu sarakstā ir otrās vietas divnieku ekipāžā gan pasaules, gan Eiropas čempionātā, pirmā vieta Eiropas un trešā vieta pasaules čempionātā četrinieku ekipāžām, kā arī uzvara Pasaules kausa kopvērtējumā gan divniekos, gan četriniekos. Tāpat pretendentu pulkā bija svarcēlājs Artūrs Plēsnieks, kurš pasaules čempionātā svara kategorijā līdz 105 kilogramiem ieguva bronzu.

Ikauniece-Admidiņa šā gada augustā sensacionāli izcīnīja bronzas medaļu pasaules čempionātā, turklāt ar 6516 punktiem uzstādīja jaunu Latvijas rekordu. Tāpat latviete sezonas beigās garantēja sev triumfu Starptautiskās Vieglatlētikas savienības (IAAF) «Combined Events Challenge» kopvērtējumā starp septiņcīņas sportistēm. Šosezon Ikauniece-Admidiņa piedalījās trijās septiņcīņas sacensībās, visās labojot Latvijas rekordu.

Šim godam sieviešu konkurencē pretendēja arī pēdējo divu gadu Latvijas labākā sportiste Grigorjeva, kura, par spīti trenera meklējumiem, šogad izcīnīja trešo vietu Eiropas un piekto vietu pasaules čempionātā. Tāpat labākās sportistes godu cerēja iegūt WTA ranga pirmajā simtniekā strauji iekļuvusī tenisiste Aļona Ostapenko, septīto vietu pasaules čempionātā izcīnījusī šķēpmetēja Sinta Ozoliņa, kā arī Dimanta līgas posmā uzvarējusī šķēpmetēja Madara Palameika.

Tikmēr par labāko treneri nosauca bobsleja speciālistu Sandi Prūsi, kura trenētā Oskara Melbārža četrinieku ekipāža kāpa uz goda pjedestāla pasaules un Eiropas čempionātos, priecēja arī Uģa Žaļima un Oskara Ķibermaņa ekipāžu sasniegumi.

Prūsis šo godu izpelnījās otro gadu pēc kārtas.

Melbārdis ar saviem kolēģiem 2015. gadā teju katrās sacensībās lutināja bobsleja draugus ar ļoti augstiem rezultātiem. Iepriekšējā sezonā 27 gadus vecais Melbārdis kļuva par Pasaules kausa uzvarētāju gan divnieku, gan četrinieku, gan neoficiālajā kopējā ieskaitē. Viņš kļuva par piekto pilotu bobsleja vēsturē, kas uzvarējis kā divnieku, tā četrinieku vērtējumā.

Melbārža komandas biedrs, pieredzējušais bobsleja stūmējs Daumants Dreiškens saņēma balvu «Paraugs sportā».

Oskars Melbārdis/Daumants Dreiškens/Arvis Vilkaste/Jānis Strenga saņēma balvu «Labākā Latvijas komanda individuālajos sporta veidos».

Gada uzlecošās zvaigznes balvu ieguva talantīgais basketbolists Kristaps Porziņģis, kuru šā gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā ar 4. numuru izvēlējās Ņujorkas «Knicks» komanda. 218 centimetrus slaidais basketbolists savā debijas sezonā pasaules spēcīgākajā līgā kļuvis par vienu no «Knicks» līderiem.

Pavasarī Porziņģis tika atzīts par ULEB Eiropas kausa uzlecošo zvaigzni.

Vēl balvas «Gada uzlecošā zvaigzne» pretendentu vidū bija svarcēlāja Rebeka Koha, kā arī pludmales volejbola pāris Tīna Laura Graudiņa un Paula Nikola Ņečiporuka.

Latvijas Paralimpiskās komitejas speciālbalvu ieguva pasaules vicečempions lodes grūšanā Edgars Bergs.

Gada sporta notikums Latvijā

Eiropas čempionāts basketbolā vīriešiem – pēc 78 gadu pārtraukuma Latvijā atgriezās lielais basketbols. Rīgā septembrī norisinājās viens no Eiropas čempionāta pirmā posma grupas turnīriem.

Eiropas čempionāts basketbolā valsts ekonomikā ienesis 15 391 200 eiro. Turnīrs tādējādi tiešā veidā papildinājis valsts budžetu ar vairāk nekā 2,2 miljonu eiro pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ienākumu apjomu. Ņemot vērā, ka valsts Eiropas čempionāta rīkošanai dotēja 1,77 miljonus eiro, investētie līdzekļi ir atpelnīti ar uzviju.

Rīgā notikušā turnīra izdevumi kopumā bija 3 664 040 eiro, kamēr rīkotāju ieņēmumi bija 4 331 000 eiro, tādējādi atpelnot sacensību organizēšanu. Savukārt par biļetēm kopējie ieņēmumi sasniedza 1 966 059 eiro.

Tikmēr Latvijas vīriešu basketbola izlase saņēma balvu «Latvijas labākā sporta komanda». Ainara Bagatska vadītā komanda EČ izcīnīja augsto 8. vietu. Mūsu basketbolisti pirmo reizi pēdējo 14 gadu laikā aizkļuva līdz Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālam. Komanda vēl turpina cīņu par iespēju piedalīties olimpiskā kvalifikācijas turnīrā.

Balvu bija ieradušies saņemt Jānis Blūms, Kaspars Bērziņš un Ainars Bagatskis, bet viņiem to pasniedza Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Tikmēr jaunajā nominācijā «Gada notikums tautas sportā» triumfēja Vienības velobrauciens, kas šogad svinēja 25 gadu jubileju. Nominanti šai balvai bija arī «Lattelecom» Rīgas maratons un Olimpiskā diena.

Savukārt Latvijas Televīzijas (LTV) speciālbalvu saņēma Latvijas čempionvienības futbolā prezidents Māris Verpakovskis, kurš turklāt šogad noslēdza futbolista karjeru

Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas sportā pasniedza Latvijas BMX tēvam, riteņbraukšanas trenerim un sabiedriskajam darbiniekam Jānim Siliņam.

Viņa nozīmīgākais ieguldījums ir spēcīgo Latvijas riteņbraucēju Arvja Pizika un Aināra Ķikša izaudzināšana un BMX saimniecības izveidošana, kas radīja apstākļus tādu pasaules klases sportistu sagatavošanai kā Pekinas un Londonas olimpisko spēļu čempions Māris Štrombergs. 1988. gadā Siliņš ierosināja izveidot Latvijas BMX federāciju un ilgus gadus organizēja tās darbu. Kā zināms, BMX pašlaik ir olimpiskajām zelta medaļām bagātākais vasaras sporta veids atjaunotās Latvijas vēsturē.

Populārākā sportista balvu ieguva motosportists Pauls Jonass, kurš 18 gadu vecumā savas debijas sezonā MX2 klasē kļuva par pasaules vicečempionu.

Savukārt par Latvijas gada sporta skolotāju tika nosaukta Nataļja Gorškova no Jelgavas 4.vidusskolas. Uz šo godu pretendēja arī Inga Striška no Sesavas pamatskolas Jelgavas novadā un Bauskas novada Codes pamatskolas skolotāja Linda Jakutāviča.

Kopumā «Latvijas Gada balvas sportā 2015» tika piešķirtas 15 nominācijās: Labākais Latvijas sportists, Labākā Latvijas sportiste, Labākais tehnisko sporta veidu sportists, Labākais Latvijas treneris, Labākā Latvijas sporta spēļu komanda, Labākā Latvijas komanda individuālajos sporta veidos, Gada uzlecošā zvaigzne, Gada sporta notikums, Gada notikums Tautas sportā, Paraugs sportā, Gada sporta skolotājs, Latvijas Paralimpiskās komitejas speciālbalva, Mūža ieguldījums Latvijas sportā, Latvijas populārākais sportists un Latvijas Televīzijas speciālbalva.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu