FIFA uz 8 gadiem diskvalificējusi Blateru un Platinī

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) Ētikas komiteja uz astoņiem gadiem diskvalificējusi līdzšinējo organizācijas prezidentu Zepu Blateru un pašreizējo UEFA vadītāju Mišelu Platinī, vēsta aģentūra «Reuters». Diskvalifikācija funkcionāriem piešķirta no visām pasaules futbola aktivitātēm un spēkā stājusies nekavējoties.

(Papildināts viss teksts.)

Šādus sodus amatpersonas saņēmušas, jo šveicietis 2011. gadā pārskaitījis Platinī aptuveni 1,8 miljonus eiro par paveikto laikā no 1999. līdz 2002. gadam.

Iepriekš Blaters un Platinī nolieguši nelikumības, stāstot, ka naudas darījums bijusi «džentlmeņu vienošanās». Paredzams, ka viņi iesniegs apelācijas Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

«Process pret Blateru galvenokārt saistīts ar divu miljonu Šveices franku maksājumu Platinī 2011. gada februārī,» teikts FIFA paziņojuma. «FIFA prezidentam nebija juridiska pamatojuma, ņemot vērā 1999. gada 25. augustā veiktu rakstisku vienošanos. Viņa teiktais par mutisku vienošanos izmeklēšanā netika uzskatīts par pārliecinošu pierādījumu.»

Oktobrī gan Blateram, gan Platinī FIFA Ētikas komiteja piesprieda 90 dienu diskvalifikāciju.

79 gadus vecais Blaters ir iesaistīts milzu korupcijas skandālā. Pret viņu Šveices ģenerālprokuratūra sākusi kriminālprocesu. Savu vainu noziegumos viņš neatzīst.

Platinī, cerot amatā nomainīt Blateru, iepriekš nav slēpis vēlmi kļūt par pasaules futbola jumtorganizācijas vadītāju.

60 gadu vecais francūzis, kurš futbolista karjeras laikā trīsreiz ieguvis «Ballon d'Or» balvu un bijis Francijas nacionālās komandas kapteinis, UEFA prezidenta amatā atradās kopš 2007. gada.

Blaters bijis FIFA prezidents kopš 1998. gada.

Jauno prezidentu ievēlēs 26.februārī, kad norisināsies FIFA ārkārtas kongress. Uz amatu būs pieci pretendenti - Jordānijas princis Ali bin al Huseins, Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) vadītājs Salmans bin Ebrahims al Halifs, bijušais FIFA ģenerālsekretāra vietnieks francūzis Žeroms Šampaņs, UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno, kā arī FIFA pretrasisma un pretdiskriminācijas organizāciju biedrs Tokijo Sehvali no Dienvidāfrikas Republikas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu