Dainis Dukurs: Gribam būt labākie pasaulē

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Novembra otrajā pusē pasaules augstākā mēroga sacensībās mūs sāks priecēt pašmāju renes sporta veidu pārstāvji. Vai kāds vēl šaubās? Pēdējos gados tas noticis gadu no gada. Valsts skeletona tēvs Dainis Dukurs arī šajā starpsezonā gatavojis atlētus, tehniku, lai mūsējie būtu pašā augšā. Viņš neslēpj ambīcijas būt labākajiem pasaulē. Lai notiek!

«Vasarā ielikām ļoti lielu darbu, arī tehnikas sagatavošanā. Deviņiem sportistiem man jāsagatavo tehnika, kas nozīmē, ka strādāju bez brīvdienām,» pastāstīja Dainis Dukurs. «Ir uzbūvēti trīs pilnīgi jauni skeletoni (Martinam Dukuram viens, Tomasam Dukuram divi, - aut.).

Tomasa skeletonā vēl lieku iekšā idejas, dažas detaļas ir procesā.»

Skeletona komanda vairākus gadus sadarbojas ar Liepājas uzņēmumu «Metālmeistars». Tas skeletonistus apgādā ar sliecēm, kuras komandas dalībnieki pirms jaunās sezonas testē Eiropas trasēs.

«Arī fiziskās sagatavotības ziņā ieguldīts milzīgs darbs, godam pastrādājis treneris Mihails Arhipovs. Arī sportisti, neizlaižot nevienu treniņu, strādājuši ar vislielāko atdevi. Arī tad, kad bija jābrauc saņemt BMW automašīnas. Pārcēlām pat treniņus. Mēs atlaides nedodam, jo gribam būt labākie pasaulē,» neslēpj Latvijas skeletonistu tēvs, treneris.

Martins Dukurs sasniedzis teju visas virsotnes, izņemot vienu, proti, palicis pussoļa attālumā no olimpiskā zelta. Viņa tēvs, vienlaikus treneris, stāsta, ka Martins motivāciju cīnīties par visaugstākajām vietām nav zaudējis. «Apetīte nav zudusi. Nevarētu arī teikt, ka būtu iestājies nogurums. Apbrīnoju to, ka 2009. gadā visu salikām pa vietām, strādājām ar pilnu atdevi.

Ar bažām gan domāju: nedod Dievs, ka kāds nenolūst, lai iztur līdz galam.

Bet šobrīd viss ir kārtībā, pats galvenais, lai nebūtu traumu. Ar galvām, mājās ar ģimenēm viss ir kārtībā. Patiesībā jau nav viegli. Varbūt no malas izskatās vieglāk, nekā tas ir, bet, kad esam tajā iekšā, tas ir smags darbs un prasa nenormāli lielu atdevi, atbildības izjūtu.»

«Komandā ir ļoti labs gars,» sacīja Dukurs.

Nesen Siguldā treniņus noslēdza japānis Kazuhiro Koši, kuru Dainis Dukurs uzskatīja par paraugu. Pēc divu nedēļu ilgiem koptreniņiem japānis atklāti pateicis, ka mācījies no latviešiem. Latvijas komandas darbu ļoti augstu vērtē arī Vācijas sportisti.

«Kazuhiro Koši pateica: mēs esam šeit, lai ne tikai mācītos braukt, bet arī, lai redzētu, kā jūs organizējat darbu, attieksmi un ģimeniskumu. Ar mums viņš bija kopā visās lietās, arī brīvdienās. Viņam bija liels izbrīns par darbu estakādē, ka vieni no labākajiem pasaulē strādā kopā ar japāņiem. Visu jau izšķir laika ņemšanas iekārta trasē. Šeit varam būt kopā, bet trase parādīs, kurš attiecīgajā vietā ir labākais.

Ir liels gandarījum par darba novērtējumu no ārpuses. Iespējams, tas ir mūsu spēks. Šī atmosfēra ir nenormāla vērtība,» teica Dukurs.

Katru gadu skeletona komanda veic dažādus eksperimentus. Izņēmums nav arī šis. Vienam no jaunajiem Tomasa Dukura skeletoniem izstrādāts jauns aptecētājs. Tāpat visas skeletona detaļas taisītas ar ļoti augstas precizitātes iekārtām, izvēlēti visaugstākās kvalitātes materiāli.

«Atgriezušies pagājušajā gadā no pasaules čempionāta, kur katram bija pa medaļai - zelts un bronza, mēs turpinājām strādāt. Veicām aptuveni simts braucienus. Sapratām, ka melnais darbs jāizdara martā. To mēs izdarījām ar daudzām kļūdām, kas bija jāatmet. Līdz ar to oktobrī bija vieglāk strādāt, jo pelavas tika atsijātas. Palika lietas, kurām vairāk koncentrēties, kuras izlabot, kuras der,» skaidro Dukurs.

Jaunā Pasaules kausa sezona sāksies novembra trešajā nedēļā ar sacensībām Altenbergas trasē Vācijā. Arī nākamie divi posmi risināsies Vācijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu