Blateram un Platinī piespriež 90 dienu pagaidu diskvalifikāciju

LETA/DPA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) Ētikas komisija organizācijas prezidentam Zepam Blateram un Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) vadītājam Mišelam Platinī piespriedusi 90 dienu pagaidu diskvalifikāciju.

(Papildināta no sestās rindkopas.)

Tāpat 90 dienu pagaidu diskvalifikāciju saņēmis no FIFA ģenerālsekretāra amata atstādinātais Žeroms Valke, bet sešu gadu liegums piespriests bijušajam FIFA viceprezidentam Čunam Mondžonam.

FIFA šobrīd skāruši pamatīgi korupcijas skandāli, turklāt izmeklēšana sākta pret Blateru, kurš pirms dažiem mēnešiem paziņoja par atkāpšanos no organizācijas prezidenta amata.

Šajā lietā iesaistīts arī Platinī, kurš ticis iztaujāts par dažādu maksājumu saņemšanu no Blatera. Tiek vēstīts, ka Platinī par saviem pakalpojumiem no FIFA prezidenta saņēmis aptuveni 1,8 miljonus eiro.

«Ētikas komisijas strīdu izskatīšanas kamera piespriedusi 90 dienu pagaidu diskvalifikāciju Blateram, Platinī un Valkem. Liegums var tikt pagarināts uz laika periodu, kas nepārsniedz 45 dienas. Tikmēr Mondžonam piespriesta sešu gadu diskvalifikācija un 100 000 Šveices franku (91 488 eiro) liels naudas sods. Minētās personas diskvalifikācijas laikā nevar piedalīties jebkādās futbola aktivitātēs nacionālā un starptautiskā mērogā. Šie aizliegumi stājas spēkā nekavējoties,» teikts FIFA Ētikas komisijas ziņojumā.

Tāpat FIFA ceturtdien paziņoja, ka prezidenta vietas izpildītāja amatu uz laiku ieņems Āfrikas Futbola konfederācijas (CAF) prezidents Issa Ajatu, kurš agrāk bija saņēmis pārmetumus par pārkāpumiem Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā (SOK), kad viņš saņēma naudu no nu jau bankrotējušās Šveices mediju un mārketinga kompānijas ISL, kas deviņdesmitajos gados bija FIFA sadarbības partnere.

Tāpat kamerūnietis savulaik ticis turēts aizdomās par kukuļņemšanu pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Ajats CAF vada kopš 1988.gada, bet deviņdesmito gadu sākumā viņš pievienojās arī FIFA. Kamerūnietim bija liela loma, lai Dienvidāfrikas Republika (DĀR) iegūtu tiesības rīkot 2010.gada Pasaules kausu futbolā.

«Strādāšu tikai uz pagaidu laiku. Tomēr nākamgad paredzētajās vēlēšanās kandidēt nedomāju,» komentēja Ajats.

Tikmēr Blatera pārstāvošie advokāti atklāja, ka Blaters esot ļoti sašutis, ka FIFA Ētikas komiteja nav sekojusi disciplinārajam un ētikas kodeksam, kas apsūdzētajam piedāvā iespēju tikt uzklausītam.

Tomēr šveicietis tajā pat laikā lēmumu nepārsūdzēs un pēc diskvalifikācijas izciešanas turpinās gatavoties ārkārtas kongresam 26.februārī, pēc kura Blaters noliks savas pilnvaras.

«Tas viss notiek viņa 40.gadadienā FIFA. Viņš šos 40 gadus bija iedomājies citādāk, taču Blaters nav pārāk noraizējies. Futbola valodā runājot, viņš tagad būs aiz sānu līnijas, bet pēc 90 dienām Blaters būs atpakaļ, lai gatavotos kongresam,» teica Blatera pārstāvis Klauss Stēhlkers.

Uz FIFA prezidenta amatu plāno kandidēt arī Platinī. Kā ceturtdien atklāja FIFA pārstāvji, Platīni diskvalifikācija nenozīmē to, ka viņš nevarēs kandidēt uz prezidenta amatu, tomēr tas vēl tiks lemts organizācijas Vēlēšanu komisijā, nevis Ētikas komisijā.

Tikmēr SOK prezidents Tomas Bahs norāda uz to, ka problēmas FIFA ir arī strukturālas un tās nevar atrisināt ar jaunām prezidenta vēlēšanām.

«FIFA ir jādara divas lietas vienlaicīgi. Viņiem ir jāpaātrina un jāpadziļina reformas, lai uzlabotu atbildību, caurskatāmību un pārējos labas pārvaldības principus, kā tas ir norādīts mūsu reformu programmā. Tāpat FIFA jābūt uzticamam un neatkarīgam prezidenta amata kandidātam, kurš varētu veikt visas nepieciešamās reformas, atgriežot organizācijas stabilitāti un uzticamību,» teica Bahs.

Maija beigās 65.FIFA kongresa priekšvakarā tika veikti vairāki organizācijas amatpersonu aresti. Viņi tika vainoti kukuļu ņemšanā vairāk nekā 100 miljonu dolāru apmērā, atlīdzībā piešķirot sponsorēšanas un mārketinga tiesības, kā arī iespējas organizēt dažādus turnīrus, tostarp Pasaules kausu.

Par spīti korupcijas skandāliem, maijā notikušajā kongresā atkārtoti prezidenta amatā tika ievēlēts Blaters, kurš sāka jau savu piekto termiņu. Tiesa, viņš 2.jūnijā negaidīti pavēstīja par atkāpšanos no amata. Jauno prezidentu ievēlēs 26.februārī, kad norisināsies FIFA ārkārtas kongress.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu