Saganam pirmais zelts PČ elitē; Smukulis finišē 110. vietā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Svētdien ASV pilsētā Ričmondā ar spožu slovāka Petera Sagana solo uzvaru elites vīru grupas braucienā noslēdzās pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā. Aizraujošā finišā bronzas medaļu Lietuvai izcīnīja Ramuns Navardausks, bet vienīgais Latvijas izlases sportists Gatis Smukulis sacensības noslēdza 110. pozīcijā.

Tradicionāli pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā kulminācija tiek sasniegta ar elites vīru grupas braucienu. Lai šo nozīmīgo notikumu vērotu klātienē, pulcējās daudz desmiti tūkstoši līdzjutēju, kas baudīja aizraujošās sacensības un atbalstīja savus favorītus. Šim notikumam bija pievērsta vislielākā mēroga pasaules sporta sabiedrības uzmanība. Sacensības arī pulcēja ļoti spēcīgu dalībnieku sastāvu.

Favorītu pulkā ļoti daudz braucēju, tostarp Peters Sagans (Slovākija), Gregs van Avermaets (Beļģija), Nikijs Terpstra (Nīderlande), Zdeneks Štibārs, (Čehija), Aleksandrs Kristofs (Norvēģija) un citi. Latvijas vienīgais pārstāvis šajās sacensībās bija 28 gadus vecais smiltenietis Gatis Smukulis. Viņš trešdien izcīnīja 28. vietu individuālajā braucienā.

Tāpat kā U-23 un junioru grupu braucēji, arī elites vīri sacentās 16,2 kilometru garajā aplī. Tajā tika iekļauti vairāki kāpumi, no kuriem divi veda pa bruģa segumu. Netrūka daudz asu pagriezienu un sašaurinājumu, kur sportistiem bija svarīgi izšķirošajos notikumos būt pēc iespējas tuvāk priekšai. Kopējais distances garums sasniedza 261,4 kilometrus.

Pirmajos apļos izveidojās dienas atrāviens, kurā, kā jau to varēja gaidīt, neviens no favorītiem neiesaistījās. No pazīstamākajiem riteņbraucējiem šajā pulciņā jāmin jaunzēlandietis Džese Sergents. Lai arī bēgļi 150 kilometrus līdz finišam bija nedaudz vairāk kā trīs minūšu vadībā, tomēr turpinājumā pārsvars pamazām sāka dilt. 100 kilometrus līdz finišam tas vairs bija 30 sekundes, bet drīz vien peletons bija kopā.

Ilgi nebija jāgaida līdz nākamajam atrāvienam. Šoreiz tajā iesaistījās «Sky» komandas Baltkrievijas riteņbraucējs Konstantīns Sitsovs, pazīstamais ASV braucējs Teilors Fīnijs un kanādietis Žulamī Boivins. Kad līdz finišam bija atlikuši 74 kilometri, no lielās grupas aizbēga arī Gatis Smukulis. Mūsu sportists bija ļoti pamanāms, tomēr trijotnei nepievienojās un bruģa posmā atkal bija peletonā.

Turpinājumā peletonā notika kārtējais kritiens, kurā iesaistīts bija arī Gatis. Mūsu sportists zaudēja kontaktu ar vadošo grupu, ko līdz galam tā arī neatguva. Tikmēr 13. apļa beigās lielā grupa panāca arī tā brīža līderus.

Uz brīdi lielajā grupā, kurā vairs nebija Smukuļa, kontroli uzņēmās briti, tomēr nedaudz vēlāk jau vadībā atradās itin nopietns braucēju sastāvs. No grupas nelielu vadību ieguva beļģis Toms Boonens, itālietis Elia Viviani, pērnā gada pasaules čempions Mihels Kvjatkovskis, brits Aians Stannards, spānis Daniels Moreno un holandietis Bauke Mollema. Lai arī braucēji bija ļoti spēcīgi, tomēr līdz galam savā starpā nesastrādājās.

Viss izšķīrās pēdējā aplī, pēdējos 16,5 kilometros, kuru iesākumā neviens no braucējiem nopietnu pārsvaru nebija ieguvis. Apļa vidusdaļā vēlreiz nelielu vadību ieguva baltkrievs Sitsovs, ar kuru kopā bija arī mājinieks Tailers Farrars. Lielā grupa līdz bruģa posmam šos abu sportistu centienus apslāpēja. Pirmajā bruģa kāpumā pirmie bija čehs Zdeneks Štibārs un vācietis Džons Degenkolbs.

Tomēr pēc uzbraukšanas kāpumā sekotāji viņus panāca. Šoreiz izšķirošais izrādījās stāvais bruģa kāpums, kur vadībā izrāvās viens no galvenajiem favorītiem Peters Sagans. Slovākijas riteņbraucējs ātri vien ieguva vadību pār beļģi Gregu van Avermaetu un norvēģi Evaldu Hagenu. Sagans pārsvaru tikai palielināja nobraucienā un strauji tuvojās savam pirmajam pasaules čempiona titulam.

Sekotājiem tā arī neizdevās panākt 25 gadus veco sportistu, kurš savas karjeras laikā līdz šim vakaram bija izcīnījis 69 profesionālās uzvaras. Daudzu tūkstošu līdzjutēju atbalstīts, Slovākijas riteņbraucējs paceltām rokām pirmais sasniedza finiša līniju, kļūstot par pasaules čempionu. Viņa laiks distancē bija 6 stundas 14 minūtes un 37 sekundes.

Otro vietu finiša spurtā izrāva Austrālijas riteņbraucējs Maiks Metjūzs, kurš uzvarētājam zaudēja trīs sekundes. Tikmēr īpaši jāizceļ kaimiņu lietuviešu lieliskais panākums. Ramuns Navardausks spēja izcīnīt augsto trešo vietu, kas līdzās uzvarai «Tour de France» posmā, ir viens no 27 gadus vecā sportista un visas Lietuvas lielākajiem sasniegumiem vēsturē. Ceturto vietu izcīnīja Aleksandrs Kristofs, piekto Alehandro Valverde (Spānija), bet sešinieku noslēdza Simons Džerans (Austrālija).

Gatis Smukulis, kurš bija pamanāms TV ekrānos, iegūstot pārsvaru pār peletonu, vēlāk iekļuva kritienā, pēc kura nostabilizēties peletonā neizdevās. Mūsu sportists gan turpināja distanci un arī sasniedza finišu 110. pozīcijā, 13 minūtes un 58 sekundes aiz uzvarētāja. Uz starta izgāja 192 dalībnieki.

Pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā elites vīriem: 261,4 km

1. Peter Sagan, Slovākija 6:14:37

2. Michael Matthews, Austrālija, +0:00:03

3. Ramunas Navardauskas, Lietuva, +0:00:03

4. Alexander Kristoff, Norvēģija, +0:00:03

5. Alejandro Valverde, Spānija, +0:00:03

6. Simon Gerrans, Austrālija, +0:00:03

7. Tony Gallopin, Francija, +0:00:03

8. Michel Kwiatkowski, Polija, +0:00:03

9. Rui Costa, Portugāle, +0:00:03

10. Philippe Gilbert, Beļģija, +0:00:03

110. Gatis Smukulis, Latvija, +0:13:58

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu