Latvija cer atkārtoti rīkot Eiropas čempionātu basketbolā sievietēm

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvija drīzā nākotnē cer atkal rīkot Eiropas čempionātu basketbolā sievietēm, tomēr pagaidām nav zināms - viena vai sadarbībā ar kādu citu valsti, žurnālistiem atklāja Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins.

Ceturtdien Rīgā noslēdzās Eiropas čempionāta basketbolā D apakšgrupas spēles.

«Domājam jau par nākamajām sacensībām un arī lieliem pasākumiem. Dzīve neapstājas, mēģināsim turpināt praksi rīkot jaunatnes čempionātus, bet LBS vidēja termiņa projekts būtu sieviešu Eiropas čempionāta sarīkošana. Vai nu pilna formāta, vai sadarbībā ar kādu partneri,» teica Voins.

Pēc neatkarības atjaunošanas LBS Eiropas čempionātu pirmo reizi sarīkoja 2001.gadā, kad Rīgā notika Eiropas U-16 čempionāts. Savukārt kopš 2007.gada Latvijā lielie turnīri notikuši katru vasaru: 2007.gadā - Eiropas U-16 meiteņu čempionāts Valmierā, 2008.gadā Eiropas U-20 vīriešu čempionāts Rīgā, 2009.gadā - Eiropas sieviešu čempionāts Liepājā, Valmierā un Rīgā, 2010.gadā - Eiropas U-20 sieviešu čempionāts Liepājā un Grobiņā, 2011.gadā - pasaules U-19 čempionāts Liepājā, Valmierā un Rīgā, 2012.gadā - Eiropas U16 puišu čempionāta pirmais posms Ventspilī un Eiropas U-18 puišu čempionāta pirmais posms Liepājā.

Vēl 2013.gadā Liepājā, Ventspilī un Rīgā risinājās Eiropas U-18 čempionāts, bet pērn Ogrē, Grobiņā un Rīgā notika Eiropas U-16 čempionāts.

«Vienu brīdi bija projekts par Pasaules kausa sarīkošanu trijās Baltijas valstīs, tomēr tas atdūrās pret faktu, ka Igaunijā nav halles ar 10 000 skatītāju vietām, bet tā organizatoriem ir obligāta prasība,» secināja Voins. «Protams, plānot varam daudz ko, jo vēl rīkošanas tiesības jāizcīna, tomēr, ņemot vērā mūsu reputāciju, zināmas priekšrocības to iegūšanai mums būs.»

Eiropas basketbola čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle šogad eksperimentālā kārtā norisinājās četrās valstīs - Francijā, Horvātijā, Vācijā un Latvijā. No katras grupas tālāk turnīram kvalificējās četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē.

«Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) lēmums par sacensību rīkošanu četrās valstīs ir izcili veiksmīgs,» uzskata LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps. «Arī nedaudz savādais koncepts ar vienas komandas uzaicināšanu grupā ir atmaksājies. Mums jāsaka paldies Igaunijas Basketbola federācijai, kas tiešām daudz izdarīja. Arī lietuvieši mūs nepievīla.»

Kā stāstīja LBS amatpersonas, šajās dienās īsās vizītēs Rīgu apmeklējuši «FIBA Europe» prezidents un ģenerālsekretārs, bet vairākas dienas Latvijā uzturējies organizācijas ģenerālsekretārs Kamils Novāks.

«Novāka kungs bija pārsteigts par fanu vietām pilsētas centrā, jo tādas reti var redzēt,» stāstīja Voins. «Arī fanu pilsēta pie arēnas tika novērtēta atzinīgi. Cerēsim, ka šis nav pēdējais čempionāts, ko spēsim sarīkot.»

Savukārt Šneps piebilda, ka no visiem dzirdētas daudzas pozitīvas atsauksmes, ka čempionāta darbinieki bijuši ļoti atsaucīgi. «Latviešu viesmīlība nav tikai mīts.»

Kā zināms, arī viens no Čehijas valstsvienības līderiem Tomāšs Satoranskis sarunā ar aģentūru LETA slavēja Rīgas apakšgrupu turnīra organizatorus.

«Par turnīra rīkotājiem varu teikt tikai pozitīvas lietas. Viesnīca bija laba, viss vienmēr bija laikā. Mums atlika tikai izbaudīt šīs sacensības. Lillei organizācijas ziņā būs grūti pārspēt Rīgu,» uzskata Satoranskis.

2015.gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru bija rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu