Lietuviešu basketbola līdzjutējs: Latvieši saprot, ka lietuvieši basketbolā ir stiprāki

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Uz Eiropas basketbola čempionāta Rīgas apakšgrupas turnīru pirmajā dienā varētu ierasties aptuveni 10 000 lietuviešu basketbola fanu, vēsta portāls «Alfa.lt». Kā izdevumam apgalvo pazīstamie basketbola līdzjutēji dvīņubrāļi Nauris un Normunds Macji, ne par kādiem konfliktiem latviešu un lietuviešu fanu starpā neesot iemesla baidīties. Līdzīgās domās ir arī lietuviešu basketbola fanu līderis Toms Balaišis, kas pazīstams ar iesauku Sēkla un pamanāms pēc savas izteiksmīgās bārdas.

«Latvieši saprot, ka lietuvieši basketbolā ir stiprāki. Viņi saprot, ka lietuvieši brauks uz apakšgrupas sacīkstēm Rīgā pafanot, jo vēl gaida Francija, bet latvieši Rīgā cīnīsies. Jā, visi zina vēsturi un grib revanšu par 1937.gadu, bet visi saprot, ka lietuvieši ir spēcīgāki,» izteicies Normunds Macjus, kurš, tāpat kā viņa brālis, dzimis un dzīvo Latvijā, bet pirms dažiem gadiem pieņēmis Lietuvas pilsonību - par godu basketbolam un savam tēvam lietuvietim.

Pie Rīgas Kongresu nama 4.septembrī tiks atklāta un līdz 11.septembrim darbosies milzīga fanu telts - basketbola bārs «Braliukai», kas vienlaikus varēs uzņemt aptuveni tūkstoš cilvēkus. Iecere veidot šādu lietuviešu faniem paredzētu pulcēšanās vietu radusies brāļiem Macjiem sadarbībā ar Viļņā dzimušo Rīgas bārmeni un restorānu biznesa uzņēmēju Armandu Mednieku, kura dzīslās rit lietuviešu asinis.

Kā pastāstījis Mednieks, šī ideja dzimusi tikai pirms dažām nedēļām. Pēc viņa teiktā, lietuviešu fanu telts būs viena no lielākajām, bet uzņems visus, kas vien vēlēsies tajā ienākt, piedāvājot ciemiņiem īpašo alu «Braliukai» un sieru.

«Protams, svarīgākais būs sacīkšu translācijas. Kopumā plānojam parādīt 18 spēles, pa trim dienā. Lai būtu interesantāk, būs arī dzīvā mūzika, varbūt arī lietuviešu mūziķi,» viņš solījis, paužot cerību kopumā turnīra laikā uzņemt līdz pat 16 000 apmeklētāju.

«Domāju, ka fanu netrūks, jo Lietuva uzvarēs, un pēc uzvaras alu dzert vienmēr ir daudz priecīgāk,» spriedis Mednieks. Viņš lēsis, ka no gaidāmajiem 10 000 lietuviešiem, kas sestdien varētu ierasties Rīgā, prāva daļa pēc pirmajām sacīkstēm gan atgriezīsies mājās, tomēr kādi pāris tūkstoši Rīgā varētu vēl palikt.

Jautāts par latviešu un lietuviešu līdzjutēju attiecībām, arī Mednieks piebalsojis brāļu Macju viedoklim. «Latvijā visi saprot, kas mūs vieno, nekādi konflikti nav iespējami. Latvijā visi zina, ka brāļi Macji karst par Lietuvu, un uztver to labdabīgi,» izteicies uzņēmējs.

«Ciktāl nācies saskarties ar Latvijas basketbola faniem, nekad nav bijis nekādu konfliktu. Latvieši ir ļoti labdabīgi. Pat tad, kad mēs bijām atbraukuši tikai daži desmiti, bet viņu bija krietni vien vairāk, pēc sacensībām mēs visi biedrojāmies ļoti draudzīgi. Ar latviešiem mums ir paraugattiecības. Citu valstu fani, piemēram, francūži, brīnās, ka mēs ar kaimiņiem saprotamies tik labi. Tur ierasts, ka tieši ar kaimiņiem ir vislielākās nesaskaņas. Kā jūs tā satiekat, mums vaicā,» stāstījis Balaišis jeb Sēkla.

«Kā ar igauņiem? Ar viņiem tikties iznācis pamaz. Reti sastopamies, ja nu varbūt vienīgi klubu basketbolā. Vispār šos divpadsmit gadus, kopš es aktīvi atbalstu mūsu valstsvienību, nav nācies pieredzēt kautiņus starp līdzjutējiem. Basketbola publika nav agresīva vai naidīga, nemeklē kašķi,» viņš sacījis.

Latvijas un Lietuvas valstsvienības tiksies svētdien, otrajā čempionāta dienā. Kā vēsta Lietuvas mediji, šo spēli vēros arī Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma un Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs, kas šai dienā ieradīsies vizītē Latvijā.

Šogad Lietuvu čempionātā pārstāvēs Mants Kalnietis, Luks Lekavičs, Renalds Seibutis, Mindaugs Kuzminsks, Deivids Gaiļus, Jons Mačulis, Artūrs Milaknis, Pauļus Jankūns, Domants Sabonis, Antans Kavaļausks, Roberts Javtoks un Jons Valančūns. Lietuvas izlase Rīgā ieradās jau ceturtdien.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu