Žolnerovičam 12.vieta Eiropas čempionāta maratona skrējienā (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zilgma Kukle / LETA

Latvijas sportists Valērijs Žolnerovičs svētdien izcīnīja 12.vietu Šveices pilsētā Cīrihē notiekošā Eiropas čempionāta vieglatlētikā maratona skrējienā.

Vēl pēc pieciem kilometriem Žolnerovičs atradās lielajā grupā, tomēr pēc desmit kilometru atzīmes līderim jau zaudēja 33 sekundes. Kaut distances sākumā Latvijas skrējējs atradās pirmā trīsdesmitnieka beigās, distances turpinājumā viņš arvien kāpa uz augšu, pēc 40 kilometriem jau atrodoties 14.vietā, bet līdz finišam pakāpjoties vēl par divām pozīcijām. Viņš sacensības noslēdza divās stundās, 15 minūtēs un 56 sekundēs.

Par čempionu kļuva itālis Daniele Meuči, kurš noskrēja divās stundās, 11 minūtēs un astoņās sekundēs, par 52 sekundēm apsteidzot Polijas pārstāvi Jaredu Čegumo. Savukārt vēl 15 sekundes vēlāk finišēja krievs Aleksejs Reuņkovs.

Meuči kļuvis par trešo itāli vēsturē, kurš uzvarējis Eiropas čempionāta maratona skrējienā.

Zīmīgi, ka vēl pēc 30 kilometriem ļoti pārliecinoši līderpozīcijā atradās Polijas skrējējs Marcins Habovskis, tomēr viņam sākās veselības problēmas un finišs netika sasniegts.

29 gadus Žolnerovičs ir pašreizējais Latvijas rekordists maratonā - divas stundas, 14 minūtes un 33 sekundes.

Žolnerovičs pirms diviem gadiem startēja Londonas olimpiskajās spēlēs, kur nespēja pabeigt maratona distanci. Pirms tam 2008.gada Pekinas olimpiskajās spēlēs Žolnerovičs startēja 3000 metru šķēršļu skrējienā, tomēr vēlāk izlēma pārkvalificēties un pievērsties skrējieniem ārpus stadiona.

Šīs sezonas līdzšinējo labāko rezultātu Žolnerovičs uzrādīja «Nordea» Rīgas maratonā, finišu sasniedzot pēc divām stundām, 17 minūtēm un 45 sekundēm.

Vakara sesijā svētdien plkst.16.56 gaidāmas tāllēkšanas finālsacensības, kur Latviju pārstāvēs Elvijs Misāns.

Priekšsacīkstēs Misāns aizlēca 7,79 metrus tālu, kas bija 11. labākais rezultāts.

Šajā sezonā Misāns beidzot pārvarēja astoņu metru robežu, jūnijā Eiropas komandu čempionātā lecot 8,05 metrus tālu. Latvijas rekords tāllēkšanā - 8,07 metri - jau kopš 1983.gada pieder Jurim Tonem.

Savukārt plkst. 17.08 uz starta izies 3000 metru šķēršļu skrējiena dalībnieces - tai skaitā Latvijas vidējo distanču skrējēja Poļina Jeļizarova.

Jeļizarova piektdien uzrādīja savu sezonas labāko rezultātu 3000 metru šķēršļu skrējienā priekšsacīkstēs, finišu sasniedzot pēc deviņām minūtēm un 52,58 sekundēm un nodrošinot vietu finālā.

Pēc ļoti veiksmīgā 2012.gada, kurā vairākkārt Jeļizarova laboja personiskos rekordus, pērn sportiste ārstēja pēdas traumu. Šogad atlēte nomainījusi treneri un atgriezusies sacensību apritē.

Iepriekšējā Eiropas čempionātā Latvijas pārstāve bija sestā.

Plkst.17.11 sāksies sacensības arī šķēpmetējiem, kur Latviju pārstāvēs Ansis Brūns. Šķēpmešanas priekšsacīkstēs piedalījās arī Ainārs Kovals un Rolands Štrobinders, kuri nespēja kvalificēties finālam.

Brūns priekšsacīkstēs katrā no mēģinājumiem uzlaboja savu rezultātu. Pirmajā metienā viņš bija 73,68 metrus tāls, otrajā metienā jau aizmeta 75,12 metrus, bet trešajā mēģinājumā šķēpu raidīja 81,04 metrus tālu, par četriem centimetriem apsteidzot kvalifikācijas normatīvu.

Zīmīgi, ka šis bija otrais visu laiku tālākais metiens Brūna karjerā.

Kvalifikācijas normatīvu Eiropas čempionātam bija izpildījuši pieci Latvijas šķēpmetēji, bet sacensību dalībnieki tika noteikti pēc valsts čempionāta rezultātiem, kur noskaidrojās, ka uz Šveici nedosies šā gada Latvijas labākā rezultāta īpašnieks Zigismunds Sirmais un pieredzējušais Vadims Vasiļevskis.

2008.gada olimpiskajam vicečempionam Kovalam šis bija jau ceturtais Eiropas čempionāts, turklāt divreiz viņš spējis iekļūt labāko sešiniekā. Tikmēr Brūns un Štrobinders aizvada savus pirmos pieaugušo čempionātus.

Eiropas čempionāts, kurā kopā piedalīsies 24 Latvijas sportisti, ilgs līdz svētdienai. Sacensības tiešraidē būs iespējams vērot arī Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā.

Iepriekš Eiropas čempionāts risinājās reizi četros gados, bet kopš 2012.gada tas notiek katru otro gadu un arī gados, kad tiek aizvadītas vasaras olimpiskās spēles. Kopš 1994.gada Latvija Eiropas čempionātos tikusi pie astoņām medaļām.

Līdz šim labāko sniegumu no Latvijas sportistiem šajās sacensībās uzrādījusi šķēpmetēja Madara Palameika, kura ceturtdien izcīnīja ceturto vietu, bet dienu pirms tam Aiga Grabuste bija piektā labākā tāllēkšanā.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu