Argentīna spēlēs finālā! (51)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Par Pasaules kausa izcīņas fināla otro dalībnieci trešdien kļuva Argentīnas futbola izlase, kas visai neizteiksmīgā pusfinālā pēcspēles 11 metru sitienos ar 1:0 (0:0, 0:0) uzvarēja Nīderlandi. Gan mača pamatlaiks, gan papildlaiks noslēdzās bez gūtiem vārtiem, bet pārāki pēcspēles sitienu sērijā bija Argentīnas futbolisti. Lieliski vārtos darbojās argentīniešu vārtsargs Serhio Romero, kurš atvairīja Rona Vlāra un Veslija Snaijdera sitienus.

Zīmīgi, ka pirmo reizi vēsturē Pasaules kausa izcīņas pusfinālā ticis fiksēts bezvārtu neizšķirts pēc 120 spēlētām minūtēm.

Līdz ar to Argentīna svētdien finālā spēkosies ar Vācijas izlasi, kas otrdien visai negaidīti pusfinālā ar 7:1 sagrāva turnīra mājinieci Brazīliju. Savukārt Nīderlande sestdien ar brazīliešiem cīnīsies par trešo vietu finālturnīrā.

Spēle abu vienību izpildījumā iesākās visai piesardzīgi, tomēr futbolisti nekautrējās meklēt robus pretinieku aizsardzībā. Pirmais sitiens mačā sekoja vien 13.minūtē, kad Nīderlandes izlases pussargs Snaijders no soda laukuma robežas sita visai neprecīzi. Savukārt divas minūtes vēlāk radās pirmā reālā vārtu gūšanas iespēja cīņā, kad Lionela Mesi izpildīto brīvsitienu ar pūlēm atvairīja nīderlandiešu vārtsargs Jaspers Sīlesens. Pēcāk Argentīnas izlase uzskatāmi pārņēma teritoriālo pārsvaru laukumā, sāncenšiem atbildot ar neizteiksmīgiem uzbrukumiem.

Tikmēr vēl viena lieliska vārtu gūšanas iespēja Dienvidamerikas komandai radās 24.minūtē, kad Esekjels Garajs pēc stūra sitiena izspēles nespēja ar galvu pāradresēt bumbu vārtu tīklā. Mača 27.minūtē galvu traumēja pieredzējušais argentīniešu pussargs Havjers Maskerano, pēcāk gan spējot cīņu turpināt. Puslaika noslēdzošajās minūtēs laukumā nereti valdīja asumi spēlētāju starpā. Pirmo dzelteno kartiņu spēles 45.minūtē saņēma Nīderlandes aizsargs Bruno Martins Indi, bet turpinājumā neviena no izlasēm tā arī nespēja atklāt cīņas rezultātu.

Otrā puslaika ievadā dzelteno kartiņu par pretinieka turēšanu saņēma Argentīnas izlases aizsargs Martins Demičelis, bet pēcāk sekojošo brīvsitienu nesekmīgi izpildīja Snaijders. 59.minūtē teicamu piespēli Nīderlandes soda laukumā izpildīja Ezekvels Laveci, tomēr raženais uzbrucējs Gonsalo Igvains nespēja veiksmīgi trāpīt pa bumbu no pašas vārtu priekšas. Trīs minūtes vēlāk savainojumu guva argentīnietis Lukass Biglija, brīdi vēlāk maču gan spējot turpināt. daudz aktīvāk sāka spēlēt Nīderlande, kas veiksmīgi kontrolēja bumbu laukuma vidusdaļā, kā arī veica aktīvu presingu pretinieku laukuma teritorijā.

Spēles 75.minūtē Igvains no vārtu priekšas nespēja bumbu raidīt vārtos, tomēr brīdi iepriekš cīņas tiesnesis fiksēja uzbrucējam apšaubāmu aizmugures stāvokli, kā rezultātā vārtu guvums netiku skaitīts. Puslaika noslēdzošajās minūtēs izlases sāka spēlēt visai piesardzīgi, veidojot retus uzbrukumus. 84.minūtē spēcīgu tālsitienu no aptuveni 30 metriem izpildīja argentīniešu kreisās malas aizsargs Markoss Roho, bet Sīlesens bumbu neizteiksmīgi tvēra. Pamatlaika kompensācijas laikā teicama iespēja izraut uzvaru bija Nīderlandei, kad Arjēns Robens tika līdz pat pašiem sāncenšu vārtiem, taču sitienu pēdējā brīdī veiksmīgi bloķēja Maskerano.

Papildlaika pirmajās 15 minūtēs komandas laukumā cīnījās visai haotiski, nespējot veiksmīgi izveidot pozicionālus uzbrukums, tomēr nedaudz lielāks pārsvars piederēja Nīderlandei. 105.minūtē dzelteno kartiņu par pretinieka klupināšana saņēma uz maiņu nākušais nīderlandiešu uzbrucējs Klāss Jans Huntelārs. Savukārt 107.minūtē neveiksmīgi laukumā sadūrās Dirks Kujts un Maskerano, argentīnietim ilgāku brīdi pavadot ārstu aprūpē. 115.minūtē vienatnē pret Nīderlandes vārtsargu Sīlesenu izrāvās Argentīnas uzbrucējs Rodrigo Palasio, taču veiksmīgāks duelī bija Eiropas valstsvienības pārstāvis, bumbu veiksmīgi tverot. Arī papildlaikā neviena no izlasēm nespēja atklājt mača rezultātu.

Pēcspēles sitienu sēriju uzsāka Nīderlandes izlase - aizsargs Rons Vlārs sita visai nepārliecinoši, kas ļāva pretinieku vārtsargam bumbu atvairīt. Tikmēr Argentīna atbildēja ar precīzu Mesi sitienu. Otrajā kārtā Robens guva vārtus, aizsūtot vārtsargu uz otru pusi, bet teicamu sitienu nodemonstrēja arī argentīnietis Garajs. Trešajā sitienu izspēlē vēlreiz kļūdījās Nīderlande, kad spēcīgu Snaijdera sitienu atvairīja Serhio Romero. Pēcāk komandas apmainījās ar precīziem sitieniem, bet punktu Nīderlandes cerībām pielika precīzs Maksimiljano Rodirgesa sitiens.

Šajā mačā Nīderlandes izlasei nevarēja palīdzēt pussargs Lerojs Fers, kurš traumējis paceles cīpslu, taču ierindā atgriezās cits vidējās līnijas spēlētājs Naidžels de Jongs, kurš ceturtdaļfināla cīņā pret Kostariku savainoja cirksni.

Savukārt Argentīnai ceturtdaļfināla mačā kreisās kājas muskuli sarāva pussargs Anhels di Marija, kurš šajā turnīrā vairs nespēlēs, bet sastāvā atgriezās traumētais uzbrucējs Serhio Agvero, kurš līdzīgas traumas dēļ izlaida iepriekšējās divas cīņas.

Apakšgrupu turnīrā Argentīna spēja uzvarēt visās trijās spēlēs un iegūt maksimāli iespējamos deviņus punktus, kas F apakšgrupā ļāva ierindoties pirmajā pozīcijā. Tiesa, uzvaras tik viegli nenāca, jo vispirms smagā cīņā ar 2:1 tika uzvarēta Pasaules kausu debitante Bosnija un Hercegovina, bet pēc tam ar 1:0 un 3:2 tika pārspētas attiecīgi Irāna un Nigērija.

Sekojošajā astotdaļfinālā Argentīna ar 1:0 papildlaikā uzvarēja Šveici, bet ceturtdaļfinālā ar 1:0 pārspēja Beļģiju, Pasaules kausa pusfinālu sasniedzot pirmoreiz kopš 1990.gada.

Argentīna pirmajā Pasaules kausa finālturnīrā 1930.gadā izcīnīja otro vietu, bet pēc tam lielākos panākumus guva 1978. un 1986.gadā, kad kļuva par čempioni. Vēlāk 1990.gadā tā vēlreiz izcīnīja otro vietu, bet pēc tam nebija tikusi tālāk par ceturtdaļfinālu.

Tikmēr Nīderlande apakšgrupu turnīrā spēlēja ļoti pārliecinoši, izcīnot trīs uzvaras, turklāt tai skaitā ar 5:1 pārspējot nu jau pasaules čempiones pilnvaras nolikušo Spāniju. Nīderlande ar deviņiem izcīnītiem punktiem ieņēma pirmo vietu B apakšgrupā.

Astotdaļfinālā Nīderlande ar 2:1 uzvarēja Meksiku, bet ceturtdaļfinālā, pateicoties taktiskai vārtsargu maiņai, pēcspēles sitienu sērijā pārspēja lielākos pārsteigumus sagādājušo Kostariku.

Nīderlande pirms četriem gadiem DĀR trešo reizi vēsturē ierindojās otrajā vietā, bet līdz pusfinālam vēl bija tikusi vien 1998.gadā.

Pasaules kausa izcīņa ilgs līdz svētdienai.

Pasaules kausa izcīņas futbolā astotdaļfinālam kvalificējās sešas Eiropas un piecas Dienvidamerikas komandas, bet grupu turnīru nepārvarēja neviena Āzijas vienība.

Valstsvienības bija sadalītas astoņās apakšgrupās, pa četrām izlasēm katrā. Visas turnīra dalībnieces aizvadīja trīs grupas spēles. Tālāk katras grupas divas labākās komandas turpina cīņu izslēgšanas fāzē, kur sākotnēji nonāks 16 valstis, sadaloties astoņos pāros. Turpinājumā katrā izslēgšanās kārtā izlašu skaits saruks uz pusi, līdz finālā iekļūs divas spēcīgākās turnīra dalībnieces.

Brazīlijai ticis gods finālturnīru rīkot otro reizi. Iepriekš 1950.gada turnīrā mājinieki aizspēlējās līdz pat finālam, kurā negaidīti atzina Urugvajas valstsvienības pārākumu. Pasaules kauss pirmo reizi kopš 1978.gada un sesto reizi kopumā tiek rīkots Dienvidamerikā.

Pasaules kausa izcīņa Brazīlijā pārliecinoši kļuvusi par dārgāko vēsturē, kas radījis dažādu sajūtu kontrastu valsts iedzīvotājos. Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) un Brazīlijas varasiestādes kopā turnīram iztērējušas aptuveni 14 līdz 16 miljardus ASV dolāru (desmit līdz 11 miljardus eiro), kas ir aptuveni četras reizes vairāk nekā izmaksas 2010.gada Pasaules kausā Dienvidāfrikas Republikā.

Brazīlijā pirmo reizi Pasaules kausa finālturnīru vēsturē tiek izmantota vārtu līnijas tehnoloģija, kas strīdīgās situācijās precīzi ļauj noteikt, vai bumba pilnībā šķērsojusi vārtu līniju.

Pirmo reizi kopš 1950.gada finālturnīrā debitējusi tikai viena izlase - Bosnija un Hercegovina.

Visvairāk reižu Pasaules kausa vēsturē triumfējusi Brazīlijas izlase, kas spējusi kausu pacelt piecas reizes, četras reizes uzvarējusi Itālija, bet trīs - Vācija. Tikmēr Argentīnai un Urugvajai tas izdevies divos gadījumos, bet pa reizei prestižajās sacensībās uzvarējusi arī Anglija, Francija un Spānija, kas ir pašreizējā kausa īpašniece. Tāpat Brazīlija ir vienīgā valstsvienība, kas piedalījusies pilnīgi visos 20 finālturnīros, 18 reizes laukumā devušās Itālijas un Vācijas izlases, bet Argentīna - 16.

Pirms četriem gadiem DĀR čempionu titulu izcīnīja Spānija, kas finālā ar 1:0 papildlaikā uzvarēja Nīderlandi. Savukārt trešo vietu otrajā turnīrā pēc kārtas izcīnīja Vācija.

Nīderlandes izlases sastāvs: Jaspers Sīlesens, Rons Vlārs, Stefans de Vrijs, Deilijs Blinds, Bruno Martins Indi (Darils Janmāts, 45.min.), Robins van Pērsijs (Klāss Jans Huntelārs, 96.min.), Veslijs Snaijders, Arjēns Robens, Naidžels de Jongs (Jordijs Klasi, 62.min.), Dirks Kujts, Džeordžino Vijnaldums.

Argentīnas izlases sastāvs - Serhio Romero, Pavlo Dzabaleta, Martins Demičelis, Esekjels Garajs, Markoss Roho, Havjers Maskerano, Lukass Biglija, Enco Peress (Rodrigo Palasio, 81.min.), Lionels Mesi, Gonsalo Igvains (Serhio Agvero, 82.min.), Ezekvels Laveci (Maksimiljano Rodirgess, 100.min.).

Komentāri (51)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu