Miris F-1 pilots Žils Bjanki

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Naktī uz piektdienu, 17.jūliju miris franču F-1 pilots Žiljs Bjanki, kurš pirms aptuveni deviņiem mēnešiem piedzīvoja smagu avāriju Suzukas trasē 2014.gada Japānas Lielās balvas izcīņas laikā.

Kā vēsta vācu auto motor und sport, japāņu mediķiem Jokaiči slimnīcā, kuri uzņēmās cietušā pilota sākotnējo aprūpi, neesot bijis ne mazāko izredžu glābt sportista dzīvību. Spītējot tam, 25 gadus vecais Bjanki aptuveni 9 mēnešus pavadījis komā un miris naktī uz piektdienu slimnīcā Francijas dienvidu pilsētā Nicā. Par Bjanki nāvi sociālajā tīklā Facebook paziņojuši viņa vecāki.

Jau ziņots, ka 2014.gada Japānas Lielās balvas izcīņas laikā Marussia vienības pilots Žils Bjanki piedzīvoja šausminošu avāriju, ar 140 kilometriem stundā ietriecoties tobrīd trases uzkopšanu veicošā traktorā. Bjanki pilotētās formulas ātrums no 140 km/h līdz nullei saruka apmēram piecos metros. Šajā brīdī uz pilota ķermeni iedarbojās spēki, kas 92 reizes pārsniedz gravitācijas konstanti.

Formulas trieciens pret traktoru bija tik spēcīgs, ka 9 tonnas smagā tehnika palēcās 1,5 metrus uz augšu, bet negadījumā gūtās galvas traumas nebija savietojamas ar sportista sekmīgu atveseļošanos.

«Bjanki cīnījās par savu dzīvību līdz pašām beigām, taču piektdien šī cīņa noslēdzās,» sestdien sociālajā portālā «Facebook» pauduši sportista ģimenes locekļi. «Sāpes, ko šobrīd izjūtam, ir neizsakāmas.»

Nāves gadījumi F-1 nebija piedzīvoti kopš 1994.gada, kad vienā nedēļas nogalē Imolas trasē dzīvību zaudēja austrietis Rolands Racenbergers un slavenais brazīlietis Airtons Senna.

«Bija ļoti skumji, kad uzzināju ziņas par Bjanki. Atvadīsimies no ļoti talantīga F-1 pilota un ļoti jauka cilvēka,» stāstīja sacensību seriāla vadītājs Bērnijs Eklstouns. «Nedrīkstam pieļaut, lai jelkad notiktu kas līdzīgs šai traģēdijai.»

Bjanki trauma F-1 čempionātā bija smagākā kopš 2009.gada, kad smagu galvas traumu guva Felipe Masa, kura ķiverei trāpīja no citas formulas atlūzusi gandrīz kilogramu smaga atspere. Savukārt 2012.gadā treniņu laikā smagu traumu guva spāņu testpilote Marija de Viljota, kas gandrīz pusotru gadu vēlāk izraisīja viņas nāvi.

Bjanki tika uzskatīts par vienu no jaunajiem motoru sporta talantiem. Būdams Formula 3 Eiropas sērijas čempions, Bjanki tika piesaistīts Ferrari junioru akadēmijai, kas viņam deva iespēju regulāri aizvadīt testus ar Ferrari bolīdiem. Pastāvēja viedoklis, ka Bjanki ir labas izredzes nomainīt Ferrari vienības sastāvā startējošo Kimi Raikonenu, kuram ar komandu 2016.gadā beidzas līgums.

Augstākais sasniegums Bjanki karjerā bija 2014.gada Monako Lielās balvas izcīņa, kuru viņš noslēdza 9.pozīcijā, Marussia komandai pirmo reizi tās pastāvēšanas vēsturē nodrošinot 2 ieskaites punktus Konstruktoru kausā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu