Nīderlande paveic brīnumu! (49)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Iepriekšējo sacensību fināliste Nīderlande Pasaules kausa izcīņas, kas norisinās Brazīlijā, astotdaļfināla spēlē svētdien dramatiskā cīņā ar rezultātu 2:1 (0:0) izrāva uzvaru pār Meksikas futbola izlasi.

Spēles rezultātu otrā puslaika sākumā atklāja Meksikas izlases spēlētājs Džovani duš Santušs, bet Nīderlande izlīdzinājumu panāca vien 88.minūtē, kad netveramu raidījumu izpildīja Veslijs Snaijders. Savukārt uzvaru jau kompensācijas laikā izrāva Klāss Jans Huntelārs.

Līdz ar to Nīderlande jau trešo reizi šajā turnīrā uzvarēja mačā, kurā pirmā bija nokļuvusi iedzinējos.

Šajā mačā pēc diskvalifikācijas izciešanas laukumā atgriezās Nīderlandes izlases kapteinis Robins van Pērsijs, kā arī vieta sākumsastāvā bija atvēlēta Paulam Verhāgam. Savukārt savu simto maču valstsvienībā aizvadīja Dirks Kujts. Tikmēr Meksikas rindās, salīdzinot ar iepriekšējo maču, bija veikta vien viena izmaiņa, Karlosam Salsido aizstājot diskvalificēto Hosē Vaskesu.

Nīderlandei jau devītajā minūtē nācās veikt pirmo spēlētāju maiņu, kad laukumu atstāja Naidžels de Jongs, bet kopumā tieši Eiropas komandai piederēja pārsvars bumbas kontrolē. Neskatoties uz to, asāk un bīstamāk spēlēja Meksika, bet vārti pirmo 45 minūšu laikā tā arī netika gūti. Tā kā spēle notika liela karstuma apstākļos, pirmajā puslaikā tika aizvadīta pirmā atvēsināšanās pauze šajā turnīrā.

Otrais puslaiks jau sākās daudz aizraujošāk, jo 48.minūtē Nīderlandes izlases pasivitāte noslēdzās ar vārtu zaudēšanu - pēc bumbas uzņemšanas uz krūtīm Džovani duš Santušs divu pretinieku ielenkumā izpildīja lielisku tālsitienu. Pēc zaudētajiem, protams, uzbrukumos devās Nīderlande, desmit minūtes vēlāk izveidojot pirmo ļoti bīstamo momentu, kad lieliski darbojās meksikāņu vārtsargs Giljermo Očoa un bumba trāpīja arī pa vārtu stabu.

Jau iepriekš šajā turnīrā Nīderlande divas reizes bija atspēlējusies no iedzinējiem. Šoreiz jau likās, ka «oranžajiem» tas neizdosies, jo Meksika nenosēdās dziļā aizsardzībā, bieži vien nemaz pretiniekiem neļaujot doties uzbrukumā. Tomēr izlīdzinājumu Nīderlande beidzot panāca 88.minūtē, kad pēc stūra izspēles neatvairāmu sitienu no soda laukuma līnijas izpildīja Veslijs Snaijders.

Kompensācijas laika ievadā vārtu gūšanas iespēja bija meksikānim Havjeram Ernandesam, tomēr jau neilgi vēlāk soda laukumā iegāja Arjēns Robens, kurš apspēlēja vairākus pretiniekus un viņu ar noteikumu pārkāpumu apturēja Rafaels Markess. Sekojošajā 11 metru soda sitienā Huntelāram kāja nenotrīcēja un Nīderlande iekļuva ceturtdaļfinālā.

Apakšgrupu turnīrā Nīderlandē spēlēja ļoti pārliecinoši, izcīnot trīs uzvaras, turklāt tai skaitā ar 5:1 pārspējot nu jau pasaules čempiones pilnvaras nolikušo Spāniju. Nīderlande ar deviņiem izcīnītiem punktiem ieņēma pirmo vietu B apakšgrupā. Savukārt Meksika izcīnīja otro vietu A grupā, trīs mačos tiekot pie septiņiem punktiem, tikai sliktākas vārtu attiecības dēļ atpaliekot no mājinieces Brazīlijas, kas sestdien kļuva par pirmo Pasaules kausa ceturtdaļfinālisti.

Nīderlande pirms četriem gadiem DĀR trešo reizi vēsturē ierindojās otrajā vietā, bet līdz pusfinālam vēl tikusi vien 1998.gadā, savukārt Meksika no 20 finālturnīriem nav piedalījusies vien piecos, reizi (1986.gadā) sasniedzot ceturtdaļfinālu, bet pēdējās piecas reizes zaudēts astotdaļfinālā.

Otrajā šodienas mačā plkst.23 pēc Latvijas laika Resifi pilsētā astotdaļfināla dueli aizvadīs šī Pasaules kausa lielākais pārsteigums Kostarika un Grieķija. Tieši šī dueļa uzvarētāji ceturtdaļfinālā tiksies ar Nīderlandi.

Kostarika negaidīti triumfēja tā sauktajā «nāves grupā», trīs spēlēs tiekot pie septiņiem punktiem un aiz sevis atstājot tādas komandas kā Urugvaja, Itālija un Anglija. Savukārt Grieķija C apakšgrupas sacensībās iekrāja četrus punktus, par mata tiesu iekļūstot astotdaļfinālā. Izkļūšanu no apakšgrupas grieķi nodrošināja vien pēdējā kārtā, kad ar 2:1 apspēlēja Kotdivuāru, liekot tai izstāties no turnīra.

Kostarika piedalās savā ceturtajā finālturnīrā vēsturē, bet līdz astotdaļfinālam tikusi tikai otro reizi - iepriekš tas tika paveikts arī debijas reizē 1990.gadā. Tikmēr Grieķija finālturnīrā piedalās otro reizi pēc kārtas un trešo reizi vēsturē. Grupu turnīru iepriekš komandai nebija izdevies pārvarēt.

Sacensības 12 Brazīlijas pilsētās un stadionos ilgs līdz 13.jūlijam.

Sacensībās Eiropu pārstāv 13 valstsvienības, Dienvidameriku un Āfriku piecas, pa četrām izlasēm ir no Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību jūras reģiona, bet trīs - no Āzijas. Pirmo reizi kopš 2002.gada nevienai valstij neizdevās kvalificēties finālturnīram no Okeānijas reģiona sacensībām, tomēr finālturnīrā piedalīsies Austrālija, kas kvalifikācijas ciklā startē Āzijas zonā.

Valstsvienības sadalītas astoņās apakšgrupās, pa četrām izlasēm katrā. Visas turnīra dalībnieces aizvadīs trīs grupas spēles. Tālāk katras grupas divas labākās komandas turpinās cīņu izslēgšanas fāzē, kur sākotnēji nonāks 16 valstis, sadaloties astoņos pāros. Turpinājumā katrā izslēgšanās kārtā izlašu skaits saruks uz pusi, līdz finālā iekļūs divas spēcīgākās turnīra dalībnieces.

Pirms četriem gadiem DĀR čempionu titulu izcīnīja Spānija, kas finālā ar 1:0 papildlaikā uzvarēja Nīderlandi. Savukārt trešo vietu otrajā turnīrā pēc kārtas izcīnīja Vācija.

Nīderlandes izlases sastāvs: Jaspers Sīlesens, Rons Vlārs, Stefans de Vrijs, Deilijs Blinds, Naidžels de Jongs (Bruno Martins Indi, 9.min.) Robins van Pērsijs (Klāss Jans Huntelārs, 76.min.), Veslijs Snaijders, Arjēns Robens, Pauls Verhāgs (Memfiss Depajs, 56.min.), Dirks Kujts, Džeordžino Vijnaldums.

Meksikas izlases sastāvs: Giljermo Očoa, Fransisko Rodrigess, Karloss Salsido, Rafaels Markess, Ektors Errera, Migels Lajuns, Džovani duš Santušs (Havjers Akino, 61.min.), Ektors Moreno (Djego Rejess, 46.min.), Andress Gvardado, Orive Peralta (Havjers Ernandess, 75.min.), Pauls Agilars.

Komentāri (49)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu