Kura futbola izlase kā pasaules čempione tiks pie 35 miljoniem dolāru? (6)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pasaules kausa izcīņas futbolā ieguvēji savā rēķinā iegūs 35 miljonus dolāru (25,5 miljonus eiro), bet visi eksperti kā galvenos pretendentus uz to min Brazīliju, Spāniju, Vāciju un Argentīnu.

TURNĪRA TABULAS/KALENDĀRS

Vislabākās izredzes uz triumfu kausā tiek atvēlētas pieckārtējiem Pasaules kausa ieguvējiem brazīliešiem, kas lielisku sniegumu parādīja jau aizvadītajā vasarā, kad savā zemē izcīnīja Konfederāciju kausu.

Šis Brazīlijas izlases modelis tiek uzskatīts par «jaunu seju» valstsvienības futbolā, jo komandu pārstāv daudz talantīgu un gados jaunu spēlētāju, savukārt tādi futbolisti kā Kakā, Ronaldinju un Robinju, kuri iepriekšējos finālturnīros bija stabili izlases sākumsastāva spēlētāji, nav izpelnījušies galvenā trenera Luiša Felipes Skolari labvēlību un palikuši ārpus 23 futbolistu sastāva. Izlases pazīstamākā seja šobrīd ir Spānijas kluba «Barcelona» uzbrucējs Neimars, kurš savos 22 gados valstsvienībā aizvadījis jau 49 cīņas, izceļoties ar 31 vārtu guvumu. Mājinieki cīņas aizvadīs A apakšgrupā, atklāšanas spēlē tiekoties ar Horvātiju, bet pēcāk mērojot spēkus arī ar Kamerūnu un Meksiku.

Tikmēr Spānijas izlase būs motivēta aizstāvēt pirms četriem gadiem DĀR izcīnīto kausu. Izlases sastāvā finālturnīram pieteikti 16 futbolisti, kuri valstsvienību pārstāvēja Āfrikā, palīdzot spāņiem izcīnīt pirmo Pasaules kausu vēsturē. Spānijas izlase Brazīlijā var turpināt iespaidīgo trofeju izcīnīšanu starptautiskajā futbolā, jo tieši viņi spējuši uzvarēt iepriekšējos divos Eiropas čempionātos, kā arī starp tiem notikušajā Pasaules kausā. Treneris Visente del Boske sastāvā iekļāvis trīs uzbrucējus, kuru dalība finālturnīrā visu aizvadīto sezonu bija neskaidra. Fernando Torress un Davids Vilja aizvadīto 2013./2014.gada sezonu klubu rindās individuāli aizvadīja bāli un savām spējām mazrezultatīvi, bet Djegu Košta sezonas izskaņā iedzīvojās nopietnā savainojumā. Tomēr Spānijas izlase jau 2012.gada Eiropas čempionātā spilgti pierādīja, ka spēj aizvadīt cīņas arī bez nomināliem uzbrucējiem.

Spānijas varas iestādes likušas galdā visas kārtis, lai motivētu futbolistus atstāt trofeju Spānijā. Katrs izlases dalībnieks par triumfu kausa izcīņā tiks pie 720 000 eiro, kas pārliecinoši ir lielākā piesolītā atlīdzība starp visām finālturnīra dalībniecēm.

Spānija B apakšgrupas spēles uzsāks ar zīmīgu dueli pret Nīderlandi. Abas izlases tikās 2010.gada turnīra finālā, pārākiem esot Spānijas futbolistiem. Tāpat spāņi mēģinās apliecināt favorītu statusu grupā pret Čīli un Austrāliju. Interesanti, ka apakšgrupas kopvērtējuma otrā vieta, kas pēc spēka varētu būt Spānija vai Nīderlande, astotdaļfinālā spēkosies ar A grupas spēcīgāko vienību, visticamāk, Brazīliju.

Savukārt Vācijas izlase, kas izlaidusi tikai divus finālturnīrus vēsturē, bet titulu izcīnījusi 1954., 1974. un 1990.gadā, allaž bijusi starp galvenajām kausa tīkotājām un favorītēm. Iepriekšējos divos finālturnīros vācieši spēja izcīnīt trešo vietu, tomēr, kā ikkatrus četrus gadus, līdzjutēji no spēlētājiem finālturnīrā gaida tikai pirmo vietu. Joahima Lēva vadītās izlases modelī vieta atradusies arī 35 gadus vecajam Miroslavam Klozem, kurš būs nomināli vienīgais Vācijas izlases uzbrucējs Brazīlijā. Kloze jau medijiem apstiprinājis, ka pēc finālturnīra liks punktu karjerai izlasē, bet pašu Pasaules kausa izcīņu vācietim ir iespējams noslēgt ar kārtējo rekordu. Šobrīd Kloze Pasaules kausa finālturnīros kopā guvis 14 vārtus, tikai par vienu precīzu sitienu atpaliekot no pirmās vietas īpašnieka leģendārā Brazīlijas uzbrucēja Ronaldo.

Vācija turnīru aizvadīs G apakšgrupā kopā ar pasaules labākā futbolista Krištianu Ronaldu pārstāvēto Portugāli, ASV, ko vada bijušais Vācijas izlases treneris Jirgens Klinsmans, un Ganu. Interesants ir fakts, ka Ganas izlases sastāvā finālturnīrā piedalīsies pussargs Kevins Prinss Boatengs, bet viņa brālis Žeroms Boatengs spēlēs zem Vācijas karoga. Brāļi Boatengi laukumā tikās jau pirms četriem gadiem, kad Vācija mačā par pirmo vietu apakšgrupā uzvarēja ar 1:0, bet astotdaļfinālam kvalificējās abas izlases.

Argentīnas izlase uz kaimiņvalsti atvedusi, iespējams, spēcīgāko sastāvu, kāds tai kādā no finālturnīriem bijis. Uzmanības centrā būs četrkārtējais planētas labākais spēlētājs Lionels Mesi, tāpat lielisku sezonu aizvadījušie Serhio Agvero un Anhels di Marija, kuri, visticamāk, arī veidos priekšējo līniju. Tieši Argentīnā 1978.gadā pēdējo reizi risinājās Pasaules kauss kādā no Dienvidamerikas valstīm, kad ar Djego Maradonu priekšgalā saimnieki izcīnīja prestižo trofeju. Astoņus gadus vēlāk tika izcīnīts vēl viens kauss. Argentīna savu ceļu uz vēlamo trofeju sāks F apakšgrupā, spēkojoties ar Irānu, Nigēriju, kā arī Bosniju un Hercegovinu.

Pirmo reizi kopš 1950.gada finālturnīrā debitēs tikai viena izlase - Bosnija un Hercegovina. Jau pirms četriem gadiem valstsvienība nonāca soļa attālumā no kausa izcīņas, taču pārspēlēs par vietu turnīrā ar 0:2 divu spēļu summā tika atzīts Portugāles pārākums. Interesanti, ka valstsvienība līdz šim kā neatkarīga valsts nav startējusi arī kontinenta meistarsacīkšu finālturnīros.

Tomēr šajā atlases ciklā Bosnija un Hercegovina nepieļāva kļūdas un veiksmīgi uzvarēja G apakšgrupā, kurā divreiz apspēlēja arī Latvijas izlasi (4:1 un 5:0). Izlases galvenais treneris Safets Sušičs turnīram pieteicis pazīstamākos valstsvienības spēlētājus - vārtsargu Asmiru Begoviču, aizsargu Emiru Spahiču, pussargus Miralemu Pjaniču, Senadu Luliču, Zvjezdanu Misimoviču un uzbrucējus Edinu Džeko un Vedadu Ibiševiču. Izloze gan nav žēlojusi Bosniju un Hercegovinu, jo tā spēlēs F apakšgrupā kopā ar zvaigžņoto Argentīnu, Āfrikas spēcīgāko izlasi Nigēriju un pēdējos gados lieliski spēlējošo Irānas valstsvienību.

Tikmēr «melnā zirdziņa» loma finālturnīrā atvēlēta progresīvajai Beļģijas izlasei. «Sarkanie velni», kā izlasi dēvē līdzjutēji, no 1982. līdz 2002.gadam piedalījās sešos finālturnīros pēc kārtas, bet nākamajiem diviem nespēja kvalificēties. Labākais sasniegums izlasei ir 1986.gadā izcīnītā ceturtā vieta. Beļģijas izlase šobrīd tiek uzskatīta par vienu no talantīgākajām valstsvienībām pasaulē, jo gandrīz katrs izlases dalībnieks maizi pelna kādā no pazīstamākajiem Eiropas futbola klubiem. Ne velti 12 futbolisti pārstāv Anglijas premjerlīgu, turklāt vairāk spēlētāju finālturnīrā no šīs līgas ir tikai pašiem angļiem.

Beļģijas izlase arī ir otrā jaunākā komanda turnīrā - vidējais vecums 25,3 gadi. Tā atpaliek vien no Ganas valstsvienības, kuras vidējais futbolistu vecums ir 24,9 gadi. Izlasi sacensībās pārstāvēs vārtsargs Tibo Kurtuā, kurš, pārstāvot Spānijas klubu Madrides «Atletico», bet atrodoties īrē no angļu vienības Londonas «Chelsea», izpelnījies statusu kā viens no labākajiem vārtsargiem pasaulē. Aizsardzībā būtiska loma izlases sniegumā būs vienam no labākajiem šī brīža centra aizsargiem uz planētas Vensānam Kompanī, savukārt uzbrukumu palīdzēs organizēt tādi spēlētāji kā Maruāns Fellaini, Musa Dembelē, Edens Azārs, Kevins de Braune un Romels Lukaku.

Beļģijas izlase ielozēta savām spēju robežām salīdzinoši veiksmīgā H grupā, kur tā cīnīsies ar Alžīriju, Dienvidkoreju un Krieviju.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu