Porziņģis pretendēs uz 3,3 miljonus ASV dolāru lielu atalgojumu

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: USA Today Sports/Scanpix

Kristaps Porziņģis, kuru ceturtdien Ņujorkas «Knicks» komanda izvēlējās ar augsto 4. numuru Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) 2015. gada jauno spēlētāju draftā, pretendēs uz vismaz 3,3 miljonus ASV dolāru (2,94 miljoni eiro) lielu atalgojumu.

NBA noteikumi strikti reglamentē draftēto spēlētāju iespējamo atalgojumu pirmajās trīs sezonās. Uz lielāko atalgojumu var cerēt drafta pirmais numurs, kurš var saņemt līdz pat 4,59 miljonus dolāru vērtu līgumu. Ar otro numuru izvēlētajam spēlētājam maksimālais atalgojums ir noteikts mazāks un tas samazinās ar katru kārtas numuru.

Porziņģim maksimālā alga viņa debijas sezonas varētu sasniegt 3,32 miljonus dolāru, otrajā gadā šī summa jau ir nedaudz lielāka, bet trešajā gadā tā palielinātos līdz 3,62 miljoniem dolāru sezonā. Tā gan ir maksimālā summa, jo klubi naudas izteiksmē var piedāvāt arī mazākus līgumus, taču ne mazāk par 80 procentiem no noteiktās debitantam pienākošās summas. Līdzšinējā prakse gan rāda, ka pirmajās kārtās draftētajiem basketbolistiem tiek piedāvāti dāsni līgumi.

Pirms līguma slēgšanas ar Ņujorkas «Knicks» Porziņģim nāksies nokārtot darba attiecības ar savu līdzšinējo klubu Seviljas «Baloncesto», ar kuru viņam ir spēkā līgums uz nākamo sezonu. NBA noteikumi paredz, ka klubs spēlētāja līguma izpirkšanai var tērēt līdz 500 tūkstošiem ASV dolāru (446 tūkstošiem eiro). Kā iepriekš medijiem bija atklājis pats basketbolists, tad viņa gadījumā izpirkuma summa ir lielāka, tāpēc starpību viņam nāksies segt no savas kabatas.

Pirms drafta Porziņģim tika prognozēts 5. vai 6.numurs. Latvijas basketbolists pirms drafta intervijās pauda viedokli, ka «Knicks» ir labākā organizācija līgā. Porziņģis uzreiz pēc «Knicks» izvēles intervijā sacīja, ka spēlēt Ņujorkas komandā ir bijis viņa sapnis. Pirms latvieša draftā pirmos trīs spēlētājus izvēlējās trīs ASV basketbolistus.

Minesotas «Timberwolves» ar 1.numuru izvēlējās centra pozīcijas spēlētāju Karlu Taunsu no «Kentucky» universitātes, kā nākamo Losandželosas «Lakers» izvēlējās saspēles vadītāju D'Endželo Raselu no «Ohio State» koledžas, bet Filadelfijas «76ers» ar 3.numuru izvēlējās centra pozīcijas spēlētāju Džahilu Okaforu no «Duke» universitātes.

19 gadus jaunais liepājnieks šosezon spēlēja Spānijas klubā Seviljas «Baloncesto», kurā pavadīja četrus gadus. Spānijas čempionātā Porziņģis šosezon 34 spēlēs vidēji mačā laukumā pavadīja 22 minūtes, guva 10,7 punktus un izcīnīja 4,8 atlēkušās bumbas.

2,16 metrus augumā raženo Porziņģi šosezon atzina par Eiropas kausa izcīņas labāko gados jauno spēlētāju jeb «Uzlecošo zvaigzni». Viņš turnīrā piedalījās 16 spēlēs, laukumā vidēji pavadīja 21 minūti, kurās vidēji guva 11,6 punktus, izcīnīja 4,1 atlēkušo bumbu un bloķēja 1,2 metienus.

NBA draftā no latviešu basketbolistiem pirmais tika izraudzīts Andris Biedriņš, kuru 2004.gadā ar 11.numuru izvēlējas Goldensteitas «Warriors». 2011.gadā ar 42.numuru Indiānas «Pacers» izvēlējās Dāvi Bertānu, taču tiesības uz spēlētāju maiņas darījuma ceļā nonāca pie Sanantonio «Spurs» komandas. 2013.gadā ar pēdējo jeb 60.numuru Memfisas «Grizzlies» izvēlājās Jāni Timmu.

2013.gada Eiropas čempionātā U-18 junioriem Latvijas izlase ieguva 4.vietu. Porziņģis bija viens no komandas līderiem un tika iekļauts turnīra simboliskajā pieciniekā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu