Eiropas spēļu atklāšanas ceremonija izmaksājusi 95 miljonus dolāru

LETA/AP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Izšķērdīgā Baku notiekošo pirmo Eiropas spēļu atklāšanas ceremonija, kas risinājās piektdien, izmaksājusi 95 miljonus dolāru (84 miljonus eiro), pavēstījis Azerbaidžānas sporta ministrs Azads Rahimovs.

Līdz ar to divas stundas ilgā ceremonija bijusi aptuveni divreiz dārgāka nekā Londonas olimpisko spēļu atklāšanas procedūra.

Kā paudis Rahimovs, pilnīgi precīzas atklāšanas ceremonijas izmaksas būs zināmas vien pēc Eiropas spēļu noslēguma.

Kā izteikušies organizatori, atklāšanas ceremonijā dziedājusī popdīva «Lady Gaga» vairākas dienas pavadījusi noslēpusies savā viesnīcas numuriņā, lai viņas uzstāšanās visiem būtu pārsteigums. «Lady Gaga» izpildīja Džona Lenona dziesmu «Imagine», bet viņas uzstāšanās tika izziņota vien ceremonijas vidū.

«Lady Gaga» pazīstama kā homoseksuāļu tiesību aizstāve, tomēr tagad viņa saņēmusi kritiku no dažiem saviem faniem, jo Azerbaidžāna pazīstama kā valsts, kurā neievēro cilvēktiesības.

Pirmās Eiropas spēles risināsies līdz 28.jūnijam. Sacensībās piedalīsies vairāk nekā seši tūkstoši kontinenta atlētu 20 sporta veidos, bet plānots, ka Latviju pārstāvēs aptuveni 65 atlēti.

Zīmīgi, pirmo Eiropas spēļu priekšvakarā Azerbaidžāna saņēmusi bargu mediju un starptautisko organizāciju kritiku. Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvības organizācija «Human Rights Watch» ceturtdien paziņoja, ka pirmās Eiropas spēles «tiks atklātas postpadomju ērā nepieredzētā valdības represiju atmosfērā». Tikmēr Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) trešdien paziņoja, ka Azerbaidžāna pieprasījusi slēgt tās Baku biroju.

Savukārt vēl vienai cilvēktiesību aizstāvju organizācijai «Amnesty International» bija paredzēts rīkot preses konferenci, kurā pirms sporta pasākuma izceltu represijas pret žurnālistiem, opozicionāriem un politiskajiem aktīvistiem. Tomēr, kā trešdien atklāja organizācija, tās pārstāvjiem uz spēļu laiku ir liegts apmeklēt Azerbaidžānu. Tāpat arī Žurnālistu aizsardzības komiteja (CPJ) ceturtdien izplatītajā paziņojumā pauda, ka spēļu laikā «medijiem ir lieliska iespēja kritizēt šo cenzūras un ierobežojumu valsti».

Tāpat daudziem lielu Eiropas mediju žurnālistiem tika liegtas spēļu atspoguļošanas akreditācijas. Radio «France International» Kaukāza valstu korespondents Režis Žente aģentūrai AFP norādīja, ka Azerbaidžānas varasiestādes atteicās izskaidrot iemeslu, kāpēc tās noraidījušas viņa vīzu un akreditāciju.

Azerbaidžānas varasiestādes ar brutālām metodēm cenšas apslāpēt jebkādas sabiedrības neapmierinātības izpausmes. Cilvēktiesību aktīvisti apsūdz valdību, ka tā izmanto safabricētas apsūdzības, lai kritiķus ieslodzītu cietumos.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu