Desmit padomi, lai sagatavotos «SMScredit.lv» Jūrmalas velomaratonam

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Neatkarīgi no tā, vai riteņbraukšanas sacensībās startē, lai pārbaudītu savu fizisko sagatavotību vai pavadītu aizraujošu dienu kopā ar ģimeni un draugiem, SMScredit.lv Jūrmalas velomaratona organizatori ir sagatavojuši desmit zelta padomus, lai sajūtas pēc sporta pasākuma būtu lieliskas.

Padomos un ieteikumos dalās veikala FANS pārstāvis Juris Mikulens, uztura speciāliste, Mg. sc. sal. uzturzinātnē Liene Sondore un šosejas riteņbraukšanas komandas XSPORTS CYCLING TEAM sportists Ivo Viļumovs.

Sagatavo sevi un velosipēdu!

1. Veiksmīga rezultāta stūrakmens - precīzs velosipēds. Pirms startē sacensībās, veic pamatlietas – uzpumpē riepas, noregulē ātrumus, ieeļļo ķēdi, pieskrūvē sēdekli un stūri. Pārbaudi velosipēdu iepriekšējā vakarā, izbraucot ar to kaut nelielu apli.

2. Sarūpē piemērotu ekipējumu. Drošībai – aizsargķivere, svīšanas un berzes mazināšanai un labākai aerodinamikai nepieciešams apģērbs – velokrekls, velobikses un atbilstoši apavi. Ieteicamas ir piemērotas aizsargbrilles un cimdi.

3. Svarīgi ievērot atbilstošu ēšanas ciklu, savukārt sacensību dienā vēlams padomāt par ko ēdamu un dzeramu brauciena laikā. Tamdēļ vērts braucienā līdzi paņemt kādu enerģijas batoniņu un ūdens pudeli.

Pirms un pēc maratona – viegls, bet ierasts ēdiens

4. Pāris dienas pirms velomaratona ieteicams pārtikt no ierastā, bet tajā pašā laikā viegla ēdiena, lai vēlāk nerastos problēmas ar vēderu. Lai uzpildītu savas glikogēna rezerves, ieteicams ēdienkartē jau pāris nedēļas pirms sacensībām pievērst uzmanību ogļhidrātiem – pastai, kuskusam, bulguram vai dažādām pilngraudu pārslām.

5. Pirms došanās uz starta līniju veselīga uztura speciālisti ļauj apēst kādu banānu vai enerģijas batoniņu, svarīgi maratona laikā arī padzerties. Tieši pirms starta nevajadzētu lietot nepārbaudītus produktus un dzērienus, jo katram organismam tomēr ir individuāla panesība.

6. Brokastīs pirms maratona vēlams viegls, taču sātīgs, ogļhidrātiem bagāts ēdiens, piemēram, auzu pārslu vai rīsu biezputra. Pirms starta nav ieteicams ēst svaigus augļus un ogas lielā daudzumā, pākšaugus, svaigus dārzeņus, jo tie sacensību laikā var radīt gremošanas traucējumus.

7. Pēc sacensībām gan ieteicams uzņemt ātros ogļhidrātus lai atjaunotu iztērētās enerģijas rezerves. Tāpat ieteicams dzert dabīgos minerālūdeņus vai ūdeni, kuram pievienota karote medus, svaigi spiesta apelsīnu sula

Atceries sagatavoties un iesildīties

8. Sāc gatavoties jau laicīgi – 3 līdz 4 nedēļas pirms maratona. Treniņos necenties braukt kā sacensībās. Izmantojot pulsometru, kontrolē sava organisma iespējas.

9. Ieteicams pirmās nedēļas treniņus veikt ar 60% sava spēka, savukārt otrajā nedēļā palielini jaudu līdz 70%. Trešajā nedēļā ik pa 10 minūtēm veic 3 līdz 5 minūšu intervālus, uzkāpinot ātrumu līdz 90% jaudai. Nedēļā pirms maratona samazini slodzi, lai organisms atpūstos pirms gaidāmā starta.

10. Pirms došanās uz starta līniju svarīgi ir iesildīties. Iesildoties velomaratonam, ieteicams neskriet, bet gan izbraukt ar velosipēdu kādu distanci. Pēc iesildīšanās ieteicams atjaunot enerģijas rezerves, apēdot, piemēram, banānu.

Šī treniņu formula nav lai uzvarētu sacensībās, bet gan sagatavotu sevi pirms gaidāmā pārbaudījuma. Eksperti kā viens norāda: lai sasniegtu labus rezultātus, visa pamatā ir atpūta un labs miegs iepriekšējā naktī.

SMScredit.lv Jūrmalas velomaratons norisināsies jau pavisam drīz, 21.jūnijā Jūrmalā. Reģistrēties maratonam iespējams līdz pat 17.jūnijam mājaslapā baltijasmaratoni.lv, sporta preču veikalos «FANS» vai visos «CityFitness» sporta klubos.

Trīs maratona distances – «TVPlay.lv» Sporta brauciens (87 km), «Skandi Motors» Tautas brauciens (40 km) un «Seesam» Ģimenes brauciens (14,5 km) - vīsies cauri visai Jūrmalai, startējot un noslēdzoties pie Dzintaru koncertzāles, Dzintaru prospektā 1.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu