Krievijas hokejisti triumfē pasaules čempionātā (365)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Par pasaules čempioni (PČ) hokejā pēc gada pārtraukuma svētdien kļuva Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītā Krievijas valstsvienība, kas finālmačā Minskā (Baltkrievija) ar 5:2 (1:1, 2:1, 2:0) pieveica Somijas izlasi. Znaroks gan diskvalifikācijas dēļ finālu bija spiests noraudzīties no tribīnēm, bet apbalvošanas ceremonijā viņš piedalījās, lai gan tas bija aizliegts. Par turnīra vērtīgāko spēlētāju tika nosaukts Somijas vārtsargs Peka Rinne.

Spēles sākumā hokejisti bieži iesaistījās asumos, tādējādi paužot milzīgu apņēmību cīnīties par katru laukuma centimetru. Vārtsargi pirmajās minūtēs reti tika apdraudēti.

Pirmo labāko momentu atklāt rezultātu izveidoja Krievijas hokejisti. Sergejs Širokovs sestajā minūtē vairākumā nonāca teicamā metiena pozīcijā un izdarīja spēcīgu metienu pa Pekas Rinnes sargātajiem vārtiem, kuru Somijas vārtsargs atvairīja ar masku.

11. minūtē Širokovs vairākumā izmantoja savu iespēju. Pēc Danisa Zaripova piespēles viņš ar spēcīgu plaukstas metienu raidīja ripu Rinnes sargātajā cietoksnī, gūstot pirmos vārtus finālā - 1:0. Brīdi vēlāk ļoti laba izdevība izlīdzināt rezultātu bija somu uzbrucējam Petri Kontiolam, taču viņš neaizsniedzās līdz ripai, lai to raidītu pāru vārtu līnijai.

Trešdaļas beigās lieliskas izdevības gūt vārtus bija somiem Olli Palolam un Mīkam Salomeki, bet viņiem neizdevās izcelties, taču Īro Pakarinens trīs sekundes pirms perioda beigām pretuzbrukumā pārspēja Sergeju Bobrovski, ripu viņa vārtos raidot caur kājsargiem - 1:1.

Otrās trešdaļas sākumā bija vērojama līdzvērtīgu sāncenšu spēkošanās. 27. minūtē pēc ilgstoša uzbrukuma vairākumā veiksmīgi ripa nonāca pie Olli Palolas, kas ar precīzu metienu izvirzīja vadībā somus - 2:1. Jau pēc 43 sekundēm viens no Krievijas izlases līderiem Aleksandrs Ovečkins rezultātā atguva līdzsvaru. Vārtu priekšā viņš apspēlēja Rinni un netraucēts ieraidīja otro ripu viņa sargātajos vārtos - 2:2.

Turpinājumā visai liels pārsvars piederēja Krievijas valstsvienībai. 36. minūtē ar izcili precīzu metienu vārtu augšējā stūrī savu komandu vairākumā vadībā (3:2) izvirzīja krievu zvaigzne Jevgēņijs Malkins. Tobrīd Krievijas izlase spēlēja piecatā pret trijiem. Perioda atlikušajā laikā rezultāts vairs nemainījās.

Trešā perioda sākumā turpinājās Krievijas izlases ofensīva. 45. minūtē pieredzējušais Daniss Zaripovs vairākumā Krievijai panāca dubultu pārsvaru, kad ar spēcīgu šķīlienu trieca ripu Rinnes sargātajos vārtos, panākdams rezultātu 4:2.

Drīz pēc tam Krievijas izlase aizvadīja divas smagas minūtes mazākumā, lieliski vārtos darbojoties Bobrovskim un vēlreiz talkā nākot vārtu pārliktnim. Arī vienādos sastāvos somiem izdevās iespiest pretiniekus viņu zonā, tomēr daudzās vārtu gūšanas iespējas netika izmantotas.

Krievijas izlase pie katras iespējas centās pieturēt ripu, kamēr somiem izdevās izveidot vienu bīstamu uzbrukumu pēc otra. Somijas izlases ofensīvu piecas minūtes pirms cīņas beigām pārtrauca noraidījums laukuma vidū, ko Krievijas izlase ātri vien pārvēta gūtos vārtos, kad ripu tīklā pārvirzīja Tihonovs, gūstot savus desmitos vārtus čempionātā. Pēc tam Somijas komanda vēl divas reizes palika mazākumā, taču rezultāts vairs nemainījās.

Krievija - Somija 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)

Vārtu guvēji: 1:0 Sergejs Širokovs (Zaripovs) (10:45, vair.), 1:1 Īro Pakarinens (Lehtera) (19:57), 2:1 Olli Palola (Imonens, Lehtera) (26:51, vair.), 2:2 Aleksandrs Ovečkins (Šipačovs) (27:34), 3:2 Jevgēņijs Malkins (Zaripovs) (35:38, vair.), 4:2 Daniss Zaripovs (Šipačovs) (4:24, vair.), 5:2 Viktors Tihonovs (Kutuzovs) (55:53, vair.).

Metieni: 39 - 26

Soda minūtes: 12 - 28

Somijas hokejisti iepriekšējo reizi pasaules čempionātā triumfēja 2011.gadā, kamēr Krievija to paveica gadu vēlāk.

Spēlē par bronzas godalgām pagājušā gada čempionvienība Zviedrija ar rezultātu 3:0 uzvarēja Čehiju.

Šajā mačā kopā ar Krievijas komandu diskvalifikācijas dēļ nebija galvenais treneris Oļegs Znaroks. Pusfināla mača izskaņā Znaroks asi reaģēja uz notikumiem laukumā, ar žestiem norādot, ka gatavs pēc mača izrēķināties ar Zviedrijas treneri Rikardu Gronborju, turklāt draudot viņam pārgriezt kaklu.

Pasaules čempionātā 16 izlases bija sadalītas divās apakšgrupās, pa astoņām katrā, četrām labākajām kvalificējoties ceturtdaļfinālam. Krievija pusfinālā ar rezultātu 3:1 pārspēja Zviedriju, bet Somija ar 3:0 pieveica Čehiju.

Krievijas valstsvienība ceturtdaļfinālā ar 3:0 pieveica veiksmīgi spēlējušo Franciju, kamēr Somija ar 3:2 pieveica titulēto Kanādu, neļaujot tai jau piekto reizi pēc kārtas sasniegt pasaules čempionātu pusfinālu.

Pasaules čempionātu vēsturē zelta medaļām bagātākā ir Krievijas izlase (iepriekš - PSRS), kas medaļas kaklā kārusi 42 reizes - 26 zelta, deviņas sudraba un septiņas bronzas. Hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvji iekrājuši 46 medaļas (24 zelta, 13 sudraba un deviņas bronzas), bet trešajā vietā ar 46 godalgām atrodas Čehija (agrāk - Čehoslovākija), kas izcīnījusi 12 zelta, 13 bronzas un 21 bronzas medaļu.

Zīmīgi, ka pērn neviena no šīm vienībām pie cēlmetāla netika - pasaules čempiones godu izcīnīja Zviedrija, kura finālā apspēlēja turnīra lielākā pārsteiguma autori Šveici, bet trešajā vietā bija ASV.

Kopš 1993.gada, kad PSRS un Čehoslovākijas vairs nebija uz pasaules kartes, līdz pat 2013.gadam pie medaļām pasaules čempionātos tika tikai septiņas valstis - Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija un Slovākija, taču pērn šo kārtību izjauca Šveice. Savukārt vēl šo abu lielvalstu ērā pie medaļām kāda no izlasēm ārpus labākā septītnieka pēdējo reizi tika vien tālajā 1953.gadā.

Komentāri (365)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu