Miris leģendārais F-1 pilots un komandu īpašnieks Brebhems (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pirmdien pēc ilgas slimības 88 gadu vecumā miris leģendārais Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta pilots un komandu īpašnieks Džeks Brebhems no Austrālijas.

Par pasaules čempionu kā pilots Brebhems kļuva 1959., 1960. un 1966.gadā. Viņš ir vienīgais F-1 čempions, kurš titulu izcīnījis ar paša būvētu formulu, kā arī pirmais F-1 sportists, kurš par saviem sasniegumiem saņēmis sera titulu.

Džeks Brebhems sacensībās Anglijā 1965.gadā
Džeks Brebhems sacensībās Anglijā 1965.gadā Foto: AP/ScanPix

Brebhema pirmie divi tituli «Cooper Climax» komandas rindās iezīmēja priekšējās piedziņas formulu ēras beigas F-1 čempionātā. Savukārt sešus gadus vēlāk viņš par čempionu kļuva sevis paša komandas «Brabham» sastāvā, triumfējot ar formulu, kuru pats modelējis un uzbūvējis. Togad «Brabham» ieguva arī Konstruktoru kausu, šo panākumu atkārtojot arī 1967.gadā.

Laikā no 1955. līdz 1970.gadam Brebhems piedalījās 126 F-1 sacīkstēs, izcīnot 14 uzvaras un vēl 17 reizes kāpjot uz goda pjedestāla.

Plaši tiek uzskatīts, ka Brebhems ir bijis viens no F-1 visu laiku izcilākajiem inženieriem, kura tehnoloģiskās inovācijas veidojušas un attīstījušas šo sporta veidu. Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados viņa virsvadībā dienasgaismu ieraudzīja vairāk nekā 500 sacīkšu mašīnu.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu