Jātnieks Neretnieks PK finālā izcīna 19.vietu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kulli Tedre

Latvijas jātnieks Kristaps Neretnieks, startējot Pasaules kausa (PK) finālā jāšanas sportā konkūrā, kas šogad risinās Lionā, Francijā, izcīnīja 19. vietu.

«Esmu gandarīts par šogad izcīnīto 19. vietu, pagājušajā gadā mēs bijām 21.vietā, šogad mēs fināla pēdējā dienā sevi parādījām labāk, tikām otrajā raundā, parādījām līdzīgu sniegumu pasaules līderiem. Šobrīd mēs reitingā esam 102.vietā, te par PK trofeju cīnījās reitinga top 10 jātnieki. Kad mums būs divi spēcīgi un pieredzējuši zirgi šādam līmenim, arī mēs varēsim cīnīties ar pasaules varenajiem kā līdzīgs ar līdzīgu,» saka Neretnieks.

Pasaules kausa finālam no 17 līgām kvalificējās 40 jātnieki, pēc FEI noteikumiem pirmajā un otrajā kvalifikācijā startē visi 40. Trešais fināls notiek divos raundos, pirmajā raundā startē 30 labākie, ieskaitot tos, kuri dala vienu pozīciju, otrajam raundam kvalificējas 20, arī ieskaitot visas dalītās vietas.

Pirmajā kvalifikācijas maršrutā piektdien Neretnieks startēja ar deviņgadīgo ērzeli Caramsin un maršrutā ieguva 20 soda sekundes. Caramsin bija viens no diviem jaunākajiem zirgiem maršrutā.

«Mūsu zirgu sastāvs pagaidām nav pietiekami pieredzējis, lai uzrādītu vēl labāku sniegumu šāda līmeņa turnīrā. Conte Bellini ir zirgs kaujai, nevis karam, trīs dienas lēkt ļoti lielus un smagus maršrutus viņam būtu par daudz, tāpēc pirmajai kvalifikācijai šogad izvēlējos Caramsin, kura sniegums bija negaidīti slikts. Caramsin sniegumu varētu skaidrot ar pieredzes trūkumu šāda līmeņa maršrutos, zirgs bija sabijies un nespēja koncentrēties startam. Es gaidīju labu rezultātu jau pirmajā dienā, bet šis ir sports un nepieredzējis zirgs šoreiz gaidīto sniegumu parādīja tikai trešajā dienā Grand Prix maršrutā,» izteicās Neretnieks.

Otrajā kvalifikācijas maršrutā Neretnieks startēja ar vienpadsmit gadus veco ērzeli Conte Bellini, kurš ir jātnieka pieredzējušākais zirgs. Abi laukumā devās pirmie, jo jātnieki startēja apgrieztā secībā pirmajā kvalifikācijā izcīnītajiem rezultātiem.

Par pārsteigumu daudziem, Neretnieks un Conte Bellini Franka Rothenbergera sastādīto 160 cm augsto maršrutu veica bez soda punktiem.

Starptautiskās jātnieku federācijas (FEI) TV komentētājs Stīvs Hedlijs, kurš šāda līmeņa sacensības komentē jau desmitiem gadu, par Latvijas dueta startu bija patīkami pārsteigts: «Vakar viņš nogāza piecus šķēršļus, bet šodien viņš maršrutam lika izskatīties kā 140 cm, bet es jums varu apgalvot, ka tā tas nav. Kristaps Neretnieks parādīja, kā tas jādara! Brīnišķīgi!» Hedlijs arī pirmdien Neretnieka startu komentēja atzinīgi: «Ļoti labs jātnieks un ļoti labs zirgs, es klusībā cerēju, ka viņi arī šodien izlēks tīri. Nekas, pāris gadi, un viņi tiks arī augstāk.»

Otro kvalifikācijas maršrutu bez soda punktiem veica 21 duets, kas šāda līmeņa sacensībās ir pārāk liels skaits. Kā preses konferencē teica maršruta sastādītājs Franks Rothenbergers, bija plānotas 8-10 nulles, lai to sasniegtu, bija jāsamazina laika norma par 3-4 sekundēm.

Preses konferencē pēc otrās kvalifikācijas par laika normas jautājumu risinājās diezgan asa vārdu apmaiņa starp maršruta sastādītāju Franku Rothenbergeru, FEI direktoru Džonu P. Rošē un olimpisko čempionu Stīvu Gerdā. Ne jātnieki, ne maršruta sastādītājs nebija apmierināti, ka tiesneši pieņēma lēmumu laika normu nemainīt.

«Es arī esmu neapmierināts ar tiesnešu lēmumu atstāt tik lielu laika normu, tā rezultātā mums bija nereāli grūti iegūt augstu vietu pārlēkšanā. Mums neatlika nekas cits, kā ļoti riskēt, kas šoreiz neattaisnojās, un mēs ieguvām astoņus soda punktus,» tā sportists.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu