Hokeja faniem Rīgā jāiztiek ar sintezatora spēli, jo nav iegādāta licence

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Volonts

Latvijas Hokeja federācija (LKF) laikus nav iegādājusies licenci publiski atskaņot mūziku, tāpēc hokeja faniem Arēnā Rīgā pārbaudes spēļu starplaikos šogad būs jāiztiek ar sintezatora spēli, vēsta laikraksts «Diena».

Federācijas sporta direktors Mārtiņš Pagodkins stāsta, ka vēstules par to, ka par mūzikas atskaņošanu jāmaksā, LHF saņēmusi pirmās spēles dienā, 9.aprīlī, pāris stundu pirms spēles sākuma. Tā kā tik ātri jautājumu par licences pirkšanu nokārtot nevarēja, pieņemts lēmums, ka šajā spēlē mūzika neskanēs. Savukārt, saņemot informāciju par iespējamām summām, ko nāktos maksāt, vēlāk arī nolemts, ka licence šā gada spēlēm netiks pirkta vispār.

Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) piedāvātajā līgumā bijusi runa par 0,5% no spēles biļešu ieņēmumiem, savukārt Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) aprēķinātā summa bijusi 239 eiro par katru spēli. Tik lielus izdevumus šogad vairs nevarot paspēt iekļaut spēļu tāmēs.

«Sapratām, ka tādas naudas mums nav, jo jāmaksā arēnas īre un arī skatītāju nav ļoti daudz,» saka Pagodkins. Nākamgad gan attiecīgās izmaksas tikšot ieplānotas savlaicīgi.

Tikmēr skatītājus ar sintezatora spēli uzmundrinās Armands Leja, ar kura uzņēmumu «Mūzikas centrs AL» noslēgts līgums par apskaņošanu kopumā, ieskaitot himnas atskaņošanu.

AKKA/LAA sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Kolmane «Dienai» skaidro, ka licencei - atļaujai publiski atskaņot mūziku - jābūt pie pasākuma rīkotāja jau desmit dienas pirms tā norises. Savukārt LaIPA izpilddirektore Liena Grīna uzsver, ka organizācija neveic visu publisko pasākumu uzraudzību, bet paļaujas uz pasākuma rīkotāju profesionalitāti un godaprātu attiecībā uz Autortiesību likuma ievērošanu.

«Mūsu darbinieki tikai izlases kārtā pārbauda, vai publisko pasākumu rīkotāji ir nokārtojuši saistības ar biedrību, un gadījumos, kad konstatēts, kad šādas licences nav izņemtas, vēršas pie pasākuma rīkotājiem ar lūgumu šīs saistības nokārtot, lai izpildītāji un producenti varētu saņemt viņiem pienākošos atlīdzību par savu darbu izmantošanu. Tā tas bijis arī LHF gadījumā,» norāda Grīna.

Viņa arī piebilst, ka sporta pasākumos, kuros mūzika tiek atskaņota starplaikos, tarifs tiek piemērots pēc pameklētāju skaita - līdz 2000 apmeklētājiem summa ir 14,37 eiro par pasākuma dienu, bet, ja apmeklētāju skaits ir virs 2000, par katru nākamo apmeklētāju papildus tiek aprēķināts viens cents. Kā raksta «Diena», šie nosauktie tarifi gan ir krietni mazāki par LHF minētajām summām, ko tai esot prasījusi LaIPA.

Par fona mūzikas atskaņošanu publiskos pasākumos pērn LaIPA pasākumu rīkotājiem izsniegusi aptuveni 2900 atļauju, kas ir par 6% vairāk nekā 2013.gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu