«Ventspils» basketbolisti cieš zaudējumu izšķirošajā cīņā par BBL troni

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ģirts Staris, bkventspils.lv

Latvijas čempionvienība «Ventspils» Baltijas Basketbola līgas (BBL) finālsērijas atbildes spēlē trešdien izbraukumā ar 80:88 (17:18, 21:14, 19:29, 15:13, 8:14) pagarinājumā piekāpās «Šiauliai» komandai no Lietuvas, kas līdz ar to par turnīrā triumfēja otro gadu pēc kārtas.

Pirms nedēļas duelī «Ventspils» savā laukumā bija pārāka ar 70:68. Trešdien pamatlaiks noslēdzās ar 74:72 «Šiauliai» labā, bet pagarinājumā Lietuvas klubs nodrošināja titulu.

Rezultatīvākais «Ventspils» komandā ar 18 punktiem bija Kristaps Janičenoks, ar 17 punktiem un sešām atlēkušajām bumbām izcēlās Hārvijs Grants, bet ar 12 punktiem piebalsoja Akselis Vairogs.

Tikmēr «Šiauliai» rindās 22 punktus guva Roks Giedraitis, bet pa 18 punktiem sameta Gintars Leonavičs un Juļus Juciks, kuram arī deviņas atlēkušās bumbas.

Viss pirmais puslaiks aizritēja ļoti līdzīgā cīņā, lielāko pārsvaru «Ventspils» komandai iegūstot pašās puslaika beigās, kad piecus punktus pēc kārtas guva Kristaps Janičenoks (38:32). Pirms tam neviena no vienībām nebija spējusi iegūt vairāk par piecu punktu pārsvaru, ko otrās ceturtdaļas trešajā minūtē panāca «Ventspils», izvirzoties vadībā ar 26:21. Uz to uzreiz «Šiauliai» atbildēja ar septiņiem punktiem pēc kārtas, bet puslaika beigas atkal pārliecinošāk aizvadīja viesi.

Trešās ceturtdaļas gaitā iniciatīvu pārņēma «Šiauliai», kas tās beigu daļā vairākkārt ieguva četru punktu pārsvaru, tomēr Janičenoks ar vairākiem precīziem metieniem neļāva pretiniekiem vēl vairāk nostiprināties priekšgalā. Pirms pēdējām desmit minūtēm Kurzemes klubs atradās iedzinējos ar 57:61.

Izšķirošajā desmitminūtē «Šiauliai» saglabāja vadību, turklāt pēc otrā Leonaviča tālmetiena mājinieki izrāvās priekšā jau ar 74:67. «Ventspils» vēl pietuvojās par diviem punktiem, bet turpinājumā abas komandas palika bez gūtajiem punktiem vairāk nekā četras minūtes. Klusuma sēriju divas minūtes pirms pamatlaika beigām panāca Žanis Peiners, samazinot «Ventspils» deficītu līdz 70:74, kas summā Kurzemes klubam joprojām lika zaudēt ar diviem punktiem.

«Šiauliai» turpināja uzbrukt neveiksmīgi, bet Vairogs caurgājienā pēdējās minūtes ievadā panāca jau neizšķirtu divu spēļu summā (72:74), kā arī dramatiskā cīņā pamatlaiks noslēdzās, kas divu spēļu summā deva neizšķirtu 144:144. Zīmīgi, ka «Šiauliai» pamatlaikā bez punktiem palika pēdējās sešās ar pusi minūtēs.

Papildlaiku mājinieki iesāka ar diviem precīziem soda metieniem. Kaut Grants vēl samazināja deficītu līdz 74:76, nākamos sešus punktus guva «Šiauliai», piesakot nopietnas pretenzijas uz titulu. Kaut Vairogs vēl samazināja deficītu līdz 77:82, «Ventspils» komanda cieta zaudējumu.

Pirmajās astoņās BBL sezonās pie tituliem spēja tikt vien Lietuvas slavenākās komandas Kauņas «Žalgiris» un Viļņas «Lietuvos rytas», piecas reizes triumfējot «Žalgiris» spēlētājiem. 2012./13.gada sezonā šīs vienības pirmoreiz nepiedalījās sacensībās, kas triumfēt ļāva ventspilniekiem, bet pērn par labāko kļuva «Šiauliai» vienība.

Kā ziņots, šosezon «Ventspils» turnīra pusfinālā divu spēļu summā pārliecinoši ar 150:129 pieveica TU/«Rock» vienību no Igaunijas. Pirmajā komandu tikšanās reizē ventspilnieki savās mājās bija pārāki ar 74:57, bet izbraukumā Latvijas čempioni izcīnīja uzvaru ar 76:72.

Tikmēr «Šiauliai» savās mājās ar 73:69 pārspēja citu Lietuvas klubu Utenas «Juventus», bet izbraukumā nospēlēja neizšķirti 60:60, kas komandai ļāva triumfēt divu spēļu summā ar iznākumu 133:129.

Komandas šajā sezonā BBL nebija tikušās. Iepriekš, 2013.gadā, «Ventspils» apstādināja «Šiauliai» vienību jau ceturtdaļfinālā un vēlāk kļuva arī par līgas čempioni. Pēc gada gan ventspilnieki ceturtdaļfinālā nolika čempionu pilnvaras, toreiz Latvijas vienību no turnīra izslēdza tieši «Šiauliai» basketbolisti, kuri vēlāk arī triumfēja čempionāta finālā.

«Ventspils» komandas galvenais treneris Roberts Štelmahers ir trīskārtējs BBL čempions. Kā spēlētājs Štelmahers ieguva līgas čempiona titulu divus gadus pēc kārtas, kad 2006. un 2007.gadā triumfēja turnīrā «Lietuvos rytas» sastāvā, abus gadus pieveicot savus principiālākos pretiniekus Kauņas «Žalgiris» komandu. Pirmajā gadā, kad latviešu speciālists strādāja par «Ventspils» galveno treneri, Štelmahers turnīrā triumfēja jau kā komandas vadītājs.

Sacensībās šosezon piedalījās 22 klubi no piecām valstīm, tomēr šī gada sākumā finansiālu iemeslu dēļ dalību atsauca Krievijas vienība Maskavas «Dinamo». Šīs komandas rezultātus BBL vadība nolēma anulēt.

Kā zināms, ceturtdaļfinālu nepārvarēja Latvijas klubs «Liepāja»/«Triobet», kamēr astotdaļfināla barjera par augustu bija «Jēkabpilij», «Barons»/LDz un «Valmierai», bet «Jūrmala»/«Fēnikss» nespēja izkļūt no apakšgrupas.

Turnīrā šosezon nepiedalās ne tikai Lietuvas slavenākie klubi Viļņas «Lietuvos rytas» un Kauņas «Žalgiris», bet arī Klaipēdas «Neptunas» komanda, kas debitēja ULEB Eirolīgā, un Latvijas vicečempione «VEF Rīga».

Pirms sezonas Liepājā risinājās «Olybet» BBL kausa izcīņas turnīrs, kurā «Liepāja»/«Triobet» kļuva par otro šajās sacensībās uzvarējušo Latvijas klubu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu