Eksperti: teroristi bīstamas vielas Sočos varēja ievest jau sen (14)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms Ziemas olimpisko spēļu sākuma Sočos pastiprinātā režīmā ielās patrulē policijas darbinieki - gan kājām, gan zirgu mugurā, kā arī militāristi un izlūkdienestu pārstāvji. Tomēr neviens Olimpiskajās spēlēs nevar garantēt pilnīgu drošību, jo bīstamas vielas varēja tikt nogādātas sabiedriskās vietās vēl ilgi pirms drošības režīma pastiprināšanas, raksta «Voice of America».

Lai gan Krievija olimpisko objektu tuvumā ieviesusi nebijuši stingrus drošības pasākumus, ar to varētu nebūt gana, uzskata drošības eksperti.

Viņi atgādina, ka fakts, ka Soči izvēlēti kā Olimpisko spēļu norises vieta, bija zināms jau sen, un teorētiski uzbrucējiem ar ļauniem nodomiem bija daudz laika, lai pilsētā un tās apkārtnē nogādātu bīstamas vielas, to vidū sprāgstvielas.

Patlaban Sočos notiek nepārtrauktas patruļas, pirms tuvošanās olimpiskajam ciematam un pilsētai tiek pārbaudīti visi transportlīdzekļi un katra persona.

Nekad nav 100% garantijas

«Pieņemot, ka drošības pasākumi ir 100% efektīvi, lai gan tādas garantijas nekad nav, tie tika ieviesti ilgi pēc tam, kad Soči tika izziņoti par spēļu norises vietu un sākās būvniecība. Tas nozīmē, ka teroristiem bija iespēja bīstamus priekšmetus un vielas tur nogādāt ilgi pirms būvniecības sākuma,» «Voice of America» skaidro Ohaio Diplomātiskās aizsardzības apmācības institūta vadītājs Jans fon Gordons.

Gordons, kura pakalpojumi izmantoti civiliedzīvotāju aizsardzībai daudzos augsta riska publiskos pasākumos un kurš īpaši specializējas Ziemeļkaukāza teroristisko grupējumu apkarošanā, norāda uz iespēju, ka teroristi viegli varēja iefiltrēties Soču Olimpiādes līgumdarbos. «Cilvēki pieteicās darbā kā celtnieki, celtniecības kompānijās vai pie Olimpisko spēļu organizatoriem, un viņi nonāca celtniecības vietās kā uzņēmumu strādnieki,» viņš saka, uzsverot, ka kopumā Soču apkārtnē dažādu objektu būvniecībā bija iesaistīti ap 100 000 celtnieku.

«Viņi paplašina notekcaurules. Viņi vada autobusus. Un ir gandrīz neiespējami pārbaudīt viņus visus,»

saka pētniecības institūta «Jamestown Foundation» vadītāja Glens Hovards.

Hovards atgādina Krievijas bēdīgo pieredzi 2004. gada parādes laikā stadionā Čečenijā, kad eksplodēja betona kolonnā iebūvēts spridzeklis. Un tas tur varēja būt uzstādīts jau vairākus mēnešus pirms tam.

Teroristu «svētais grāls»

Soči atrodas uz rietumiem no politiski nestabilā Kaukāza reģiona. Un jāatceras, ka separātisti savas pārliecības paušanai ļoti labprāt izmanto lielus publiskus pasākumus.

Drošības eksperti Olimpiskās spēles dēvē par teroristu «svēto grālu» un pauž cerību, ka Krievijas varas iestāžu speciālisti spēs šiem draudiem stāties pretī.

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu