Andris Šics: Vācieši atzīst, ka Siguldā ir pasaules labākā trase

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Otro reizi neatkarīgās Latvijas pastāvēšanas laikā šīs nedēļas nogalē Siguldā risināsies pasaules čempionāts kamaniņu sportā. Pateicoties mūsu sportistu panākumiem Soču olimpiskajās spēlēs, trase ieguvusi jaunus vaibstus un šobrīd ir starp labākajām šāda tipa būvēm pasaulē. Vairākus Latvijas sportistus piemeklējušas veselības likstas, taču komandas vadība cer uz labāko scenāriju.

Siguldā uz 45. pasaules čempionātu ieradušies visi pasaules labākie kamaniņu braucēji no 19 valstīm, kopumā sacensībās piedalīsies 123 sportisti, no kuriem 40 dalībnieces sieviešu konkurencē, 37 vīriešu un 23 divnieku ekipāžas.

«Sacensībām esam gatavojušies ļoti ilgi,» teica Latvijas Kamaniņu sporta federācijas (LKFS) prezidents Atis Strenga. «Gandrīz visi atzīst, ka Siguldas trase šobrīd ir vislabākā, kā tā ir bijusi. Ledus kvalitāte ir fantastiska. Liels atbalsts mums tika no valsts puses.

Sacensības solās būt ļoti interesantas, rezultāti būs ļoti blīvi, kas ir nepieciešams, lai ir intriga līdz pēdējam metram.»

Trasē veikta iespaidīga rekonstrukcija, un tā šobrīd tiek uzskatīta par vienu no labākajām kamaniņu sportam domātajām trasēm pasaulē. Ledus kvalitāte ir augstākajā līmenī, un apstākļi visiem dalībniekiem būs vienādi. Veikta arī apgaismojuma uzlabošana, ieviesta saules aizsardzības sistēma, uzstādīts liels ekrāns, tablo skatītājiem.

Siguldā ieradusies visai liela delegācija no Phjončhanas (Dienvidkoreja), kur 2018. gadā risināsies olimpiskās spēles. Viņi gūst pieredzi sacensību rīkošanā, tiesāšanā un kā veikt tehniskās kontroles.

Sestdien jau pl. 10.10 pirmajam braucienam tiks dots starts ekipāžām. Otrais brauciens divniekiem sāksies pl. 11.30. Vēlāk (pl. 12.30) sacensības sāks sievietes, otrais brauciens pl. 14.15. Svētdien risināsies vīriešu braucieni un komandu stafete.

«Iesākot sezonu, treneri un sportisti, bijām šīm sacensībām motivēti, lai būtu pēc iespējas labāki panākumi,» sacīja Latvijas izlases galvenais treneris Kaspars Dumpis. «Diemžēl sezona nesusi savas korekcijas, jo ir traumēti sportisti. Izlases līderi guvuši traumas. Nevarēs startēt Kristaps Mauriņš. Ar smagu savainojumu (ceļgals) startēs Elīza Tīruma, kas varētu atspoguļoties rezultātos. Ir arī savainots Artūrs Dārznieks, bet viņš varēs piedalīties sacensībās. Pārējiem darbs turpinās. Palikušas vēl dažas dienas.

Brāļi [Šici] visas sezonas garumā rāda ļoti stabilu sniegumu, tā ka ir visas iespējas izcīnīt kādu no medaļām.

Piedalīsies arī Tīruma, un mēs varēsim nokomplektēt spēcīgu stafetes komandu.»

Nedaudz apslimis ir Inārs Kivlinieks, taču viņš varēs piedalīties. Viņš no latviešiem šobrīd izskatās viskonkurētspējīgākais. Dumpis cer, ka Latvijas komanda par spīti veselības likstām spēs iekļūt labāko trijniekā stafetē.

«Neviens mums neko nedāvinās. Visi grib tikt pie medaļām, tā ka būs ļoti spraigas sacensības, ļoti blīvi rezultāti, ko apliecina treniņi. Vietas prognozēt es neuzņemos. Piemēram divniekiem top sešiniekam ir ļoti blīvi rezultāti un pirmais var būt jebkurš. Ceram uz labāko,» pastāstīja Dumpis.

LKFS Latvijas sportistiem nekādus uzdevumus nav izvirzījusi.

«Mūsu uzdevums ir veikt trīs stabilus un ātrus braucienus, lai zinātu, ka no savas puses esam izdarījuši pilnīgi visu. Tā, lai nobraucot finišā justu, ka tas bija maksimums, lai tā sajūta mūs nepamet trijos braucienos,» skaidro vecākais no brāļiem Juris Šics.

Tikmēr Andris Šics ir gandarīts par Siguldas trases veiksmīgo rekonstrukciju. Viņam citu valstu sportisti izsakot prieku par iespēju braukt tik labā trasē.

«Ja vācieši var pienākt klāt un pateikt, ka Sigulda pašlaik ir pasaules labākā trase, tad tas ir jānovērtē ne tikai sportistiem, bet arī pārējiem, kuri būs ieradušies to apskatīt.»

Treniņbraucienu laikā sportisti izlūko viens otru, cenšoties atrast vērtīgus sīkumus, kas var palīdzēt sasniegt augstvērtīgāku rezultātu.

Pasaules čempionāts Siguldā risināsies arī sportistiem līdz 23 gadu vecumam.

Ieeja pasaules čempionātā būs bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu