LTV aicina anulēt MTG olimpisko hokeja translēšanas licenci (60)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas Televīzija (LTV) aicina anulēt koncernam «Modern Times Group» (MTG) olimpisko spēļu hokeja turnīra translēšanas licenci.

(Papildināts ar MTG komentāru).

LTV valde skaidro, ka saistībā ar oficiālu MTG grupas aiziešanu no virszemes apraides tā nespēj izpildīt licences obligātos nosacījumus - pārraidīt hokeja spēles brīvā ētera televīzijā. MTG uzsākusi pārrunas par šo tiesību nodošanu trešajai pusei, kas esot pretrunā ar starptautiskās licences pamata noteikumiem un var novest pie tā, ka licence tiek anulēta un Latvijas skatītājiem hokeja spēles no Ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos vispār nav pieejamas.

Šādas komerctelevīziju rīcības dēļ tiekot būtiski pārkāpti licences deklarētie noteikumi. Starptautiskā tendera noteikumu ignorēšana nodarot būtisku zaudējumu gan sabiedriskajam medijam, kas arī bija gatavs nodrošināt hokeja pārraidīšanu, gan visai Latvijas sabiedrībai kopumā. LTV uzskata, ka šajā gadījumā tiek pārkāptas godīgas konkurences normas.

LTV atgādina, ka Ziemas olimpisko spēļu Sočos pārraidīšana notiek, pamatojoties uz licences noteikumiem. Tiesības pārdot 2014. un 2016.gada Olimpisko spēļu licenci Latvijas teritorijā Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) deleģēja starptautisko kompāniju «Sportfive», kas organizēja tenderi raidtiesību iegādei.

«Mēs esam informējuši »Sportfive» par to, ka pēc 1.janvāra kanāls TV3 būs pieejams tikai maksas platfromās,» piektdien pēcpusdienā paziņoja MTG. «Lai būtu droši, ka ikviens var sekot mūsu hokeja izlases sniegumam 22. Ziemas Olimpisko spēļu laikā Sočos, kā arī, lai izpildītu Ministru kabineta noteikumus, esam vienojušies par šo spēļu translāciju ar virszemes bezmaksas kanālu «Re: TV«. Vienlaikus MTG nodrošinās Latvijas izlases spēļu bezmaksas translāciju internetā. Tādēļ satraukumam nav pamata. Savukārt LTV, kas šobrīd nāk klajā ar skaļiem paziņojumiem, mēs oktobra vidū piedāvājām pārraidīt Latvijas hokeja izlases spēles no 22. Ziemas Olimpiskajām spēlēm Sočos, bet LTV no tā atteicās. Uzskatām, ka LTV uzvedība šobrīd ir, mazākais mulsinoša, tā rada nevajadzīgu paniku sabiedrībā, vienlaikus pašiem atsakoties no valstiski svarīga notikuma translēšanas Latvijas iedzīvotājiem.»

Saskaņā ar tendera rezultātiem LTV ieguva tiesības pārraidīt brīvā ētera televīzijā visu olimpisko spēļu notikumus, izņemot hokeju. Tiesības uz hokeja turnīra pārraidīšanu brīvā ētera televīzijā bez tiesībām sublicencēt trešajām pusēm ieguva MTG.

Ņemot vērā šo situāciju, LTV ir vērsusies pie kompānijas «Sportfive» ar pretenziju un aicinājumu anulēt olimpisko spēļu tendera rezultātus sadaļā, kas attiecas uz hokeja spēļu pārraidīšanu, jo otrs tendera dalībnieks acīmredzot nespēj izpildīt izvirzītās prasības. LTV izsaka gatavību pārraidīt olimpisko hokeja turnīru, nodrošinot brīvā ētera apraidi.

LTV uzsver, ka MTG grupas centieni iesaistīt hokeja spēļu pārraidīšanai trešo pusi ir neleģitīmi, jo šādas sublicencēšanas iespējas liedz tendera noteikumi.

LTV arī vērsīsies SOK un Latvijas Olimpiskajā komitejā ar aicinājumu anulēt hokeja translācijas licenci uzņēmumam MTG.

LTV aicinās Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) nepieļaut negodprātīgu un pret Latvijas skatītāju interesēm vērstu rīcību.

Jau ziņots, ka MTG noslēdzis nodomu protokolu ar kanālu «Re:TV» par iespēju pārraidīt bezmaksas apraidē olimpiskā hokeja spēles.

«Vidzemes televīzijas» valdes priekšsēdētājs Ingemārs Vekteris aģentūru informēja, ka šobrīd nav noslēgts sadarbības līgums, bet runa ir par nodomu protokolu par iespējamo sadarbību.

Šobrīd esot runa gan par iespēju rādīt hokeja spēles gan tiešraidēs, gan atkārtojumos, taču Vekteris uzsvēra, ka tas ir nākotnes sarunu jautājums un pašlaik konkrētas vienošanās par to nav.

Viņš norādīja, ka «Re:TV» ir reģionālais kanāls, kura galvenais uzdevums ir reģionālo un vietējo televīziju veidotais saturs. Līdz ar to nevar būt runas par pilna apjoma translācijām no sporta spēlēm, bet gan par tāda veida sadarbību, kas netraucē realizēt kanālam savus pamatuzdevumus.

MTG televīzijas un radio vadītāja Latvijā Baiba Zūzena, atbildot aģentūrai uz jautājumiem par vienošanos ar «Re:TV», bija lakoniska: «Jā, nodomu protokols ir noslēgts. Šobrīd norit sarunas par detaļām.»

MTG iepriekš piedāvāja LTV demonstrēt minētās pārraides nākamajā dienā pēc tiešās translācijas. LTV no šāda piedāvājuma atteikusies. LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte pavēstīja, ja MTG piedāvātu šos notikumus pārraidīt tiešraidē vienlaikus ar MTG, tad LTV šādu piedāvājumu pieņemtu.

Kā ziņots, MTG Soču Olimpiādē pirmoreiz varēs izvēlēties un komerciālajos bezmaksas televīzijas kanālos Baltijas valstīs ekskluzīvi pārraidīt vienu olimpisko spēļu sporta disciplīnu. Uzņēmuma izvēle ir par labu hokejam, ko nebūšot iespējams vērot ierasto olimpisko spēļu pārraidītāja LTV programmā, taču arī MTG nākamgad vairs nebūs neviena bezmaksas kanāla.

Komentāri (60)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu