Sportisti pauž sašutumu par aizmugurisku rīcību LOV nākotnes lemšanā (9)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairāki desmiti Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportistu atklātā vēstulē premjeram Valdim Dombrovskim, izglītības un zinātnes ministram Vjačeslavam Dombrovskim un citām amatpersonām ceturtdien pauda sašutumu par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rīcību, bez pienācīgām konsultācijām ar nozares profesionāļiem izlemjot LOV nākotni.

Vēstulē, ko parakstījuši arī vairāki olimpiskie medaļnieki, sportisti iebilst pret augstu sasniegumu sportam tik būtiska jautājuma kā jaunas LOV bāzes projektēšanas Jūrmalā izlemšanu IZM šaurā lokā. Sportisti uzskata, ka līdzšinējā LOV darbība sporta centrā «Mežaparks», Rīgā, sporta zinātnes un medicīnas vajadzībām īpaši pielāgotās telpās ir pierādījusi efektivitāti un rezultativitāti, jo kopš 2004.gada olimpiskajām spēlēm ir nodrošinājusi Latvijai medaļas gan vasaras, gan ziemas sporta veidos.

LOV sportisti vēlas, lai sporta centru «Mežaparks» nodotu Latvijas olimpiskās komitejas (LOK) un sporta federāciju apsaimniekošanā vismaz līdz jaunas, modernas un pilnvērtīgas LOV bāzes uzcelšanai, iekārtošanai un aprīkošanai, ja tas tiks paveikts ne vēlāk kā 2018.gadā. Atlēti bija apmierināti ar valdības un IZM iepriekš pieņemtajiem lēmumiem atteikt privatizēt Mežaparka kompleksu un ar plāniem paplašināt un modernizēt LOV pašreizējā darbības vietā. Sportisti uzskata, ka tas palīdzētu pilnvērtīgāk sagatavoties ne tikai individuālo sporta veidu, bet arī nacionālajām izlasēm komandu sporta spēlēs.

«Pašreizējā IZM pozīcija, kas mainījusies jau divas reizes šajā gadā, sākumā solot projektēt LOV bāzi «Daugavas» stadionā kopā ar vairāk nekā 10 sporta federāciju treniņu telpām, bet tagad pārceļot LOV projektēšanu uz Lielupi un aizmirstot sporta federācijām dotos solījumus un cerības, neliecina par saimniecisku un loģisku rīcību,» vēstīts vēstulē, ko parakstījuši 23 sportisti.

Vēstuli parakstījušie olimpieši atgādina, ka projekta attīstībā Mežaparkā ieguldīti jau vairāk nekā 560 000 latu valsts sporta budžeta naudas, kā arī pauž aizvainojumu, ka neviens no IZM nav noskaidrojis ne viņu, ne LOV iesaistīto Latvijā vadošo sporta medicīnas un zinātnes speciālistu domas par bāzes pārcelšanu. Sportisti aicina atbildīgās amatpersonas pieņemt lēmumus par Latvijas sportu ar atbildīgu attieksmi gan pret šodienas, gan rītdienas izcilībām sportā, ar ko lepojas visa tauta.

Patiesībai arī neatbilstot ministrijas pārstāvju skaidrojumi, ka Mežaparks neesot vajadzīgs sportistiem, jo Latvijas bobsleja izlase pēdējo treniņnometni pirms sezonas sākuma aizvadīja tieši Mežaparkā. Sportisti nav sagaidījuši arī IZM atbildes uz jautājumiem, kas notiks ar LOV darbības nodrošināšanu līdz 2019.gadam, kad teorētiski varētu pabeigt būvēt jauno LOV bāzi Lielupē. Atlēti nevēlas, lai IZM darbības dēļ neskaidrība par LOV nākotni izraisītu Latvijas sportistu konkurētspējas samazināšanos un rezultātu kritumu

«Kamēr citu zemju sportistu iespējas uzlabojas un attīstās līdzi laikam, mums tiek piedāvāts apstāties esošajā līmenī, kas pēc būtības ir kaitējums mūsu iespējām pilnvērtīgi konkurēt pasaules sporta arēnās arī turpmāk. Latvijas sportistu konkurētspējas saglabāšana un nodrošināšana nav iespējama bez nepārtraukta, sistemātiska un ilglaicīga darba visaugstākajā iespējamajā līmenī visās jomās, ieskaitot sportistu un sporta speciālistu darbības un sadzīves apstākļu nodrošināšanu,» informēja sportisti.

Vēstuli parakstīja gan Vankūveras ziemas olimpiskajās spēlēs sudraba medaļas ieguvušie kamaniņu braucēji Andris un Juris Šici, Turīnā olimpisko bronzu kamaniņu sportā ieguvušais Mārtiņš Rubenis, Atēnu olimpiskā sudraba īpašniece modernajā pieccīņā Jeļena Rubļevska un Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļnieki pludmales volejbolā Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš. Vēstuli nav parakstījis neviens Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas sportists. Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas prezidents Jānis Kols ir izglītības un zinātnes ministra ārštata padomnieks.

IZM negaidīti pārskatīja nākotnes plānus un nolēma atteikties no Nacionālā sporta centra «Mežaparks» tālākas attīstīšanas, pārceļot šīs aktivitātes uz tenisa centru «Lielupe», svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums «De facto». IZM paziņoja, ka turpmāk valsts finansējums vairs netiks piešķirts Nacionālajam sporta centram « Mežaparks», bet tā vietā tiks attīstīts tenisa centrs «Lielupe», uz kuru pārcels gan LOV, gan sporta laboratoriju.

LOK prezidents Aldons Vrubļevskis iepriekš teica, ka LOV pārcelšanas iniciatori nav spējuši paskaidrot, kādēļ olimpiskās vienības bāzi, kur sportistiem tiek nodrošināti arī medicīniskie un rehabilitācijas pakalpojumi, nebūtu iespējams turpmāk attīstīt pašreizējā vietā Ķīšezera krastā.

Pēdējais novērtējums liecina, ka 4,2 hektārus plašā īpašuma pašā Ķīšezera krastā vērtība ir aptuveni astoņi miljoni latu.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu