Sabonis atkāpies no LKF prezidenta amata; Kazlausks var pamest izlasi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lietuvas basketbolā briest nopietnas pārmaiņas, kas saistītas ar rīvēšanos Lietuvas basketbola federācijā (LKF), - no prezidenta amata nolēmis atkāpties Arvīds Sabonis, bet Lietuvas vīriešu basketbola izlasi var pamest galvenais treneris Jons Kazlausks. Par to «Sportotv.lt» trešdien informējis LKF viceprezidents Antans Guoga, kas arī pats gatavojas atstāt šo amatu.

Trešdien Kauņā notika LKF izpildkomitejas sēde, pirms kuras tika prognozēta iespējamā Kazlauska aiziešana no izlases. Tiesa gan, preses konferencē pēc sēdes nekāds oficiāls paziņojums par Kazlausku netika sniegts. Kā norādījis Sabonis, par viņu sēdē nav spriests, bet treneris savu izvēli ir izdarījis un par saviem lēmumiem medijus varot informēt tikai pats. Savukārt Kazlausks devies uz Ķīnu, un žurnālistiem viņa viedokli nav izdevies noskaidrot, vēsta «Delfi.lt».

Toties pārsteigumu medijiem sagādājusi ziņa par Saboņa un Guogas atkāpšanos. LKF prezidenta demisiju formāli var apstiprināt tikai federācijas asambleja, kas jau tuvākajā laikā sanāks uz ārkārtas sēdi.

«Man pašam nav ērti reizē būt vadītājam un atbalstītājam,» izteicies pazīstamais uzņēmējs Guoga, solot atbalstu nepārtraukt. «Arvīds vēlas dzīvot mierīgāk - lai federācijā būtu citi cilvēki. Visiem jāatkāpjas. Jāpaskatās, kam būtu jānāk vietā. Šarūns Marčuļonis grib piedalīties, ir arī citi cilvēki, kam ir, ko piedāvāt. Pēdējo četru gadu laikā rezultāti bijuši labi, un, esot virsotnē, var arī atkāpties.»

«Pagājuši divi gadi, un es jūtos paveicis visu, ko šajā amatā varēju,» preses konferencē sacījis Sabonis. Leģendārais basketbolists arī neslēpis, ka jūtas noguris no nepamatotas kritikas, kas tiekot adresēta tiklab viņam, kā Lietuvas vīriešu izlasei un tās galvenajam trenerim.

«Visupirms jau nav skaidrs, kādēļ tas viss. Kad nācu te strādāt, jau teicu, ka nevaru ciest nekādas intrigas. Nemāku un nevēlos tajās piedalīties. Tādēļ tagad atkāpjos,» viņš piebildis.

Jau pirms LKF izpildkomitejas sēdes medijos tika spriests par to, vai amatā paliks Kazlausks, kas pie Lietuvas valstsvienības stūres atgriezās tikai pirms Eiropas čempionāta, kurā lietuvieši izcīnīja sudrabu. Pieredzējušais treneris iepriekš atzinis, ka izlases trenēšanu atsācis tikai pēc Saboņa lūguma. Tagad tas izpildīts, un viņš vairs nejūtoties nevienam neko parādā.

Pēc Saboņa teiktā, negatīvi raksti presē parādījušies jau no brīža, kad Kazlausks izraudzīts par izlases treneri, un turpinājušies līdz pat finālmačam ar Franciju, norāda portāls «15min.lt». «Nesaprotu, kādēļ tā, basketbolisti taču uz izlasi atbrauc pēc savas gribas. Tā ir vienīgā komanda Lietuvā, kas spēj vienot valsti,» viņš uzsvēris.

LKF prezidents žurnālistus aicinājis «būt maigākiem un apdomāt, ko raksta, jo basketbolisti ir jūtīgi un to visu lasa». Viņš uzskata, ka medijos jūtama izsmejoša attieksme pret izlases spēlētājiem, viņi tiek atklāti pazemoti, lai gan Lietuvā ierasts teikt, ka savus basketbolistus mēs mīlam.

«Nācās vien teikt viņiem, lai lasa mazāk. Kritika ir vajadzīga, ja vien tā ir objektīva, - bet ne jau šāda,» uzsvēris Sabonis.

Lūgts nosaukt medijus, kuri, viņaprāt, izturējušies neētiski, viņš minējis tikai vienu - portālu «BasketNews.lt».

Sabonis arī izmantojis izdevību, lai pateiktos par čempionātā paveikto izlases spēlētājiem un treneriem, kas «īsā laikā spējuši izspiest maksimumu».

Pagājušajā nedēļā Kazlausks atklātībā izteicās, ka čempionāta laikā kāds no federācijas cilvēkiem medijos pasūtījis rakstus, kuros kritizēts gan treneris, gan komandas spēle. «Tā pat nebija kritika - tā bija vēlēšanās ieriebt. Ja būtu tikai kritika, būtu cita runa. Žurnālisti raksta, eksperti runā par sacensībām, un tas ir normāli. Bet te bija pāris raksti, ko, visticamāk, pasūtījuši federācijā strādājoši cilvēki,» sprieda Kazlausks.

Līdzīgu viedokli tagad izteicis Guoga. «Visiem Slovēnijā bija nepatīkami, kad bija manāma šķelšanās, konfrontācija. Tagad labāk aiziet visiem - jāievēl normāla Lietuvas basketbola federācija, jaunas sejas. Federācijai bankā ir daudz naudas, pieci miljoni litu (viens miljons latu), daudz atbalstītāju. (..)Toreiz, kad vajadzēja, kad draudēja bankrots, es palīdzēju, pierunāju nākt Arvīdu Saboni. Ja aiziet Sabonis, aizeju arī es.»

Sabonis LKF prezidenta amatā stājās 2011.gada 24.oktobrī, bet Kazlauskam valstsvienības trenēšana tika uzticēta 2012.gada 1.oktobrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu