Mūsējie piekāpjas beļģiem un zaudē izredzes iekļūt 1/4 finālā (156)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas basketbola valstsvienība svētdien ar zaudējumu noslēdza Eiropas čempionāta (EČ) otro posmu (E grupa), kad trešajā mačā Ļubļanā (Slovēnija) ar rezultātu 56:60 (15:14, 17:18, 10:14, 14:14) smagā cīņā piekāpās Beļģijas izlasei. Līdz ar to mūsējie ceturtdaļfinālā neiekļuva un turnīrs ir noslēdzies ar izcīnītu 11. vietu.

Trāpīgākais Latvijas izlases rindās bija Rolands Freimanis, kura kontā desmit punkti un 11 atlēkušās bumbas, savukārt deviņus punktu iemeta Rihards Kuksiks.

Latvijas izlases sākuma piecnieks: Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks, Kristaps Janičenoks, Rolands Freimanis un Andrejs Šeļakovs.

Maču krietni labāk iesāka Beļģija, kas ātri vien ieguva vadību, pēc trim nospēlētām minūtēm būdama vadībā ar 9:2. Tikmēr mūsējie nespēja iemest, turklāt nereti arī kļūdījās. Tomēr Dairim Bertānam izdevās par diviem punktiem samazināt rezultāta starpību, un pēcāk pēc aktīvas cīņas pie pretinieku groza 6:9 panāca Rolands Freimanis. Latvijas basketbolisti izrāvienu turpināja, kad ar vienu precīzu Mārtiņa Meiera un diviem Kristapa Janičenoka precīziem soda metieniem panāca 9:9.

Tomēr pēc tam beļģi atbildēja ar precīzu tālmetienu un pēc tam guva vēl divus punktus. Taču tad teicami nospēlēja uz maiņu uznākušais Jānis Blūms, kurš iemeta tālmetienu un pēc tam ar soda metienu, panākot 13:14. Turpinājumā Beļģijai neizdevās trāpīt divus soda metienus, bet pēc tam pretinieki veiksmīgi nospēlēja aizsardzībā, taču arī savu uzbrukumu nespēja noslēgt rezultatīvi.

Ceturtdaļas pēdējā uzbrukumā sekmīgi nospēlēja Armands Šķēle, kurš pirmo reizi šajā mačā izvirzīja Latviju vadībā - 15:14.

Beļģija turpināja neveiksmīgi spēlēt arī otrās ceturtdaļas ievadā, kad nespēja gūt punktus, bet Latvija atbildēja ar precīzu Mareka Mejera tālmetienu, turpinot 16:5 izrāvienu.

Tomēr pēcāk pretiniekiem izdevās piecus punktus atgūt un atkal izvirzīties vadībā - 19:18, turklāt pēc tam beļģi guva vēl piecus punktus pēc kārtas, panākot desmit punktu izrāvienu.

Četras minūtes līdz puslaika pārtraukuma Beļģija atradās vadībā ar 26:21, turklāt tam pievienoja vēl divus, kamēr Latvijai vēl joprojām neveicās ar metienu precizitāti. Tomēr latviešiem izdevās četrus punktus atgūt - ar diviem precīziem soda metieniem un divpunktnieku izcēlās Jānis Strēlnieks. Pēcāk beļģi turpināja teicami izmantot ātros uzbrukumus, panākot 25:30, bet tad Šķēle lieliski nospēlēja caurgājienā, piespēlējot Meieram, kurš guva divus punktus ar sodu, taču soda metienu trāpīt nespēj, un Ukraina atbildēja ar diviem punktiem.

Foto: AP/Scanpix

Otro puslaiku ar precīzu divpunktnieku iesāka Freimanis, bet pēc tam Beļģija atbildēja ar četriem punktiem pēc kārtas. Turpinājumā abas komandas apmainījās nesekmīgiem uzbrukumiem, bet tomēr Meieram izdevās atjaunot rezultāta līdzsvaru, taču pēc tam pretinieki atbildēja ar pieciem punktiem pēc kārtas, panākot 36:41. Latvijas izlase turpināja uzbrukt nesekmīgi, taču, pateicoties izcīnītām atlēkušajām bumbām uzbrukumā, varēja uzbrukt atkārtoti. Tieši šādā manierē Mejeris samazināja starpību par diviem punktiem. Taču beļģiem izdevās divus punktus atgūt, bet pēc tam Rihards Kuksiks realizēja tālmetienu - 41:43.

Pēc minūtes pārtraukuma un nesekmīga Beļģijas uzbrukuma Latvijai bija iespēja panākt neizšķirtu, taču Kuksika metiens tika bloķēts. Pēc tam latvietim bija iespēja mest divus soda metienus, no kuriem tika realizēts tikai viens. Pretinieki spēja atbildēt ar precīzu tālmetienu, panākot četru punktu atstatumu, un šādi noslēdzās arī ceturksnis - 42:46.

Noslēdzošās ceturtdaļas sākumā Šķēle divus punktus atguva, tomēr Beļģijai izdevās atrauties par deviņiem punktiem 46:55, tomēr latviešiem pēc veiksmīgām Freimaņa un Kuksika darbībām izdevās panākt 53:55. Turpinājumā abu vienību starpā ritēja līdzīga cīņa, un nedaudz vairāk kā minūti līdz spēles beigām Latvijai bija viena punkta deficīts - 56:57. 38,5 sekundes līdz spēles beigām Latvijai pie viena punkta deficīta bija iespēja doties uzbrukumā, taču Blūmam izslīdēja bumba, un tā nonāca Beļģijas rīcībā 30,8 sekundes līdz spēles beigām. 8,7 sekundes līdz spēles beigām latviešiem neizdevās noturēt aizsardzību, kā rezultātā pretinieki trieca bumbu grozā no augšas, panākot 56:59.

Izšķirošajā uzbrukumā Latviju kārtējo reizi pievīla metienu precizitāte - Bertānam nesekmīgs tālmetiens. Pēc tam sekoja pārkāpums un no diviem soda metieniem beļģi realizēja vienu, panākot četru punktu pārsvaru un izšķirot mača likteni.

Ukrainas un Lietuvas duelis sāksies plkst.18.45 pēc Latvijas laika, bet vēlāk plkst.22 Serbija tiksies ar Franciju. Visas šīs komandas jau garantējušas vietu ceturtdaļfinālā.

Pēc četriem mačiem E grupā pa trim uzvarām ir Lietuvai, Serbijai un Francijai, un tās jau nodrošinājušas vietu ceturtdaļfinālā. Ukrainas kontā divi panākumi, Latvija tikusi pie vienas uzvaras, bet Beļģijas kontā četri zaudējumi.

Beļģijas izlase kļūs par Latvijas vīriešu valstsvienības 51. pretinieci nacionālo komandu līmenī. Līdz šim divos vēsturiskajos posmos (1924-1940, 1992-2013) latvieši spēlējuši ar 41 Eiropas valsts vai teritorijas komandu, kā arī deviņām izlasēm no Amerikas, Āzijas, Āfrikas un Okeānijas. Vīriešu valstsvienību līmenī ar Beļģijas izlasi tiks spēlēts pirmo reizi.

Otrajam turnīra posmam kvalificējās četru apakšgrupu trīs labākās komandas, bet pārējām izlasēm čempionāts noslēdzās. Komandas uz otro posmu ņem līdzi pirmā posma savstarpējās spēlēs izcīnītos panākumus.

Savukārt četras labākās abu otrā posma apakšgrupu vienības dalību Eiropas čempionātā turpinās ceturtdaļfinālā.

Latvijas basketbola valstsvienības sastāvs Eiropas čempionātam

Vārds un uzvārdsPoz.Aug.Dzim.Klubs 2013
Jānis Strēlnieks1.1901989Budiveļņik
Jānis Blūms1./2.1901982Astana
Dairis Bertāns1./2.1931989Bilbao Uxue
Armands Šķēle2.1921983Kalev/Cramo
Kristaps Janičenoks2./3.1961983VEF Rīga
Rihards Kuksiks2./3.1981988Budiveļņik
Jānis Bērziņš3.2011993VEF Rīga
Mareks Mejeris3./4.2071991Fuenlabrada
Rolands Freimanis4./52081988Južnijas Himik
Kaspars Bērziņš4./5.2131985VEF Rīga
Mārtiņš Meiers5.2081991Mitteldeutscher BC
Andrejs Šeļakovs5.2081988Club Melilla

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalās jau devīto reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Tomēr pēdējos piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nebija spējusi izkļūt no apakšgrupas.

E grupaF grupa
FrancijaSpānija
SerbijaGrieķija
LietuvaHorvātija
LatvijaSlovēnija
BeļģijaSomija
UkrainaItālija

Pirms Eiropas čempionāta Latvijas Basketbola savienība (LBS) neizvirzīja valstsvienībai konkrētu uzdevumu.

Eiropas čempionāts Slovēnijā ilgs līdz 22.septembrim.

Komentāri (156)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu