Rīgā dzimušais leģendārais peldētājs Konrāds pārdos savas medaļas

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Rīgā dzimušais leģendārais Austrālijas peldētājs Jānis (Džons) Konrāds šomēnes izsolē plāno pārdot savas karjeras laikā izcīnītās medaļas.

Pašlaik 69 gadus vecais Konrāds pagājušā gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados bija viens no pasaulē labākajiem peldētājiem.

Viņš triumfēja 1960.gada Romas olimpisko spēļu 1500 metru distancē, bet 400 metros brīvajā stilā un 4x200 metru stafetē tika pie bronzas godalgām. Tāpat Konrāds karjeras laikā sasniedza 26 pasaules rekordus.

Konrāda kolekcijā ir arī piemiņas lieta no 1900.gada Parīzes olimpiskajām spēlēm, kas arī tiks pārdota 18.augustā Melburnā paredzētajā izsolē. Kopā tajā tiks pārdotas vairāk nekā 110 lietas.

"Lēmums pārdot medaļas nav viegls," izteicās Konrāds. "Tas man jādara, lai slēgtu savas dzīves nodaļu.

Ceru, ka visas medaļas paliks vienā kolekcijā un būs apskatāmas publiski, kaut saprotu, ka tā var arī nenotikt."

Tiek prognozēts, ka Romas Olimpiādes zelta medaļas cena būs virs 25 000 Austrālijas dolāru (13 475 latiem).

Romas olimpisko spēļu zelta medaļa un vēl 15 citas Konrādam no mājām tika nozagtas 1984.gadā, bet viņš tās atguva tikai 2009.gadā, kad kāda sieviete medaļas centusies pārdot internetā. Tās atklāja kāds amerikāņu sporta entuziasts.

Kolekcionārs toreiz sazinājās ar Konrādu un centās noskaidrot, kāpēc viņš vēlas medaļas pārdot. Savukārt pats Konrāds pēc tam vērsās policijā, kas pārtvēra sūtījumu pirms tā nogādāšanas ASV.

Sieviete policijā pastāstīja, ka medaļas nopirkusi pirms desmit gadiem antīko lietu tirgū Brisbenā. Viņa domājusi, ka tās ir viltotas un bezvērtīgas.

Toreiz Melburnas laikraksts "Age" vēstīja, ka medaļu vērtība ir vairāk nekā 100 000 Austrālijas dolāru.

Otrā pasaules kara laikā Konrāds ar savu ģimeni devās bēgļu gaitās uz Vāciju, bet vēlāk ģimene nokļuva Austrālijā. Jāņa māsa Ilze 1960.gada Romas olimpiskajās spēlēs izcīnīja otro vietu 4x100 metru stafetē, karjeras laikā labojot 12 pasaules rekordus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu