Kristaps Neretnieks triumfē PK Rīgas posma «Grand Prix» maršrutā (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sporta centrā Kleisti svētdien, 28. jūlijā, ar lielisku Latvijas sportista Kristapa Neretnieka uzvaru ar zirgu Continue galvenajā, Grand Prix maršrutā beidzās Pasaules kausa (PK) izcīņas Centrāleiropas zonas posms jāšanas sportā šķēršļu pārvarēšanā CSI2*-W/CSIYH1*.

Maršrutā nr. 9, Grand Prix Rīga ar līdz 160 cm augstiem šķēršļiem un vienu pārlekšanu uz laiku, kas bija Pasaules kausa CSI2*-W ieskaites maršruts, piedalījās 32 sportiskie pāri, un jātniekam pirms starta bija jānosaka, kurš no zirgiem, ja tiek startēts ar diviem, cīnīsies par punktiem PK ieskaitē.

Maršruts bija šāda ranga sacensībām atbilstoši sarežģīts un lika sportistiem domāt, kā to iespējami pareizāk veikt. Ne visi, pēc pašu atziņas, ar to tika galā atbilstoši cerētajam, tāpēc tikai divi sportiskie pāri pamatdistanci beidza bez soda punktiem.

Pārlekšanā pirmais startēja Igaunijas sportists Gunārs Kletenbergs ar zirgu L.B. Carnaval L.B. La Silia un veica to bez soda punktiem 42,51 sekundē. Pēc viņa, pilnām tribīnēm skatītāju aizturot elpu, laukumā devās Latvijas šībrīža titulētākais jātnieks Kristaps Neretnieks ar zirgu Continue (Limbažu JK). Un negāza nevienu šķērsli, un zirgu vadīja vēl ātrāk – 40,07 sekundes. Tā bija uzvara un līdzjutēju gaviles, kādas Kleistos divdesmit gadu laikā, kopš šeit risinās PK posms, reti pieredzētas, jo no Latvijas sportistiem uzvaru izcīnījuši tikai 1993. gadā Vitālijs Mutulis ar Balzamīnu, 2001. gadā Guntars Siliņš ar Salana-Radiantu un 2009. gadā Andis Vārna ar Grand Libero.

Augsts panākums šajā maršrutā arī Aleksandram Šakurovam ar zirgu Ladiesman (Rīgas JK, sporta centrs Kleisti), kurš izcīnīja trešo vietu, būdams ātrākais no sportistiem, kurš pamatmaršrutu veica ar 4 soda punktiem. Kristapam Neretniekam arī piektā godalgotā vieta ar zirgu Caramsin, kas tika pieteikts kā PK ieskaites zirgs.

Trešajā sacensību dienā sacensības notika trīs maršrutos.

Maršrutā nr. 7, ar 125/130 cm augstiem šķēršļiem, sacensībās ar handikapu un vienu pārlekšanu uz laiku piedalījās sportisti ar 6/7 gadus veciem zirgiem. Pamatdistanci bez soda punktiem beidza 11 sportiskie pāri. Pirmās trīs godalgotās vietas izcīnīja viesu sportisti šādā secībā: Židruns Garbenis ar zirgu Lumos (Lietuva) – pārlekšanā 0 s.p./38,21 s, Mihails Safronovs ar Piligrim (Krievija) – 0/38,35 un Aleksandrs Beļehovs ar Bellotte VD Beemdhoeve (Krievija) – 0/38,85. Turpmāko apbalvoto skaitā trīs Latvijas sportiskie pāri: Andis Vārna ar Linkolnu, Andis Vārna ar KC Coradina un Ģirts Bricis ar Carlord.

Maršrutā nr. 8, ar 135 cm augstiem šķēršļiem un vienu pārlekšanu uz laiku pamatdistanci bez soda punktiem veica 15 sportiskie pāri, kuri sacentās saīsinātajā distancē. Uzvaru izcīnīja Stasis Jass ar Marsas (Lietuva) – 0/39,51, otrajā vietā Margita Magi ar Warriena (Igaunija) – 0/40,25, un trešā vieta Kristapam Neretniekam ar Casscare (Latvija) – 0/41,38.

Grand Prix maršrutu izdevies uzvarēt pirmoreiz mūžā

Galvenā maršruta uzvarētājs Kristaps Neretnieks: «Fantastiskas emocijas, azarts! Pēdējam doties uz starta, cīnīties par pārlekšanas maršruta veikšanu bez soda punktiem, kā arī pārspēt galveno konkurentu ar laiku. Domāju, ka tas noturēja arī daudzo līdzjutēju uzmanību, un dažam «skudriņas noskrēja pār muguru» un bija interesanti. Par ieskaites zirgu Pasaules kausa rangā biju izvēlējies Caramsin – ļoti talantīgu un perspektīvu ērzeli, taču viņš lec ļoti augstu un šoreiz pārcentās. Aizķēra ar kāju kārtiņu, un tā nogāzās. Tā gadās, tā nav kļūda, bet sportiska neveiksme. Savukārt zirgs Continue visas šīs trīs sacensību dienas startē «uz viļņa» un ir labā formā. Šodien izdevās uzvarēt Grand Prix maršrutu, kas man izdevies pirmoreiz mūžā. Esmu uzvarējis augstos maršrutos Krievijā un citās valstīs, bet nekad arī tajās – Grand Prix. Tas ir labs panākums, un domāju, ka sagādāju prieku arī līdzjutējiem.»

Zirgu īpašniece no Krievijas, ar kuras zirgiem galvenajā maršrutā startēja Kristaps Neretnieks, Marina Feodorovska: «Protams, esam priecīgi par uzvaru, citādi nevar būt, jo tāds bija mūsu mērķis – braukt šurp, lai uzvarētu. Ja šo mērķi sasniedzām, tas nozīmē, ka kopā ar Kristapu esam uz pareizā ceļa. Jau gadu strādājam kopā un uzticamies viņa viedoklim, kur nepieciešams, atbalstām gan morāli, gan finansiāli. Ja pagājušajā gada laikā mūsu kopīgais mērķis bija iegūt punktus startam Pasaules kausa finālā, tad Kristaps to paveica un šogad Gēteborgā ierindojās 21. vietā starp pasaules labākajiem jātniekiem. Tagad mūsu uzdevums ir iekļūt Pasaules Jāšanas sporta spēļu dalībnieku skaitā 2014. gadā, un godam tur nostartēt, kā arī krāt punktus nākamajam Pasaules kausa finālam.»

Sacensības organizētas augstā līmenī

Starptautiskās Jātnieku federācijas ārzemju tiesnesis šajās sacensībās Mareks Zaļeskis (Polija): «Sacensību organizācija ir augstā līmenī, viss notiek bez jebkādas aizķeršanās. Raiti darbojas visi dienesti, kā tam jābūt šāda ranga starptautiskās sacīkstēs. Arī sportistu sasniegtie rezultāti ir labi. Prieks, ka organizētāji – Latvijas Jātnieku federācija rūpējas par sponsoru piesaisti sacīkstēm, jo bez tā nav iespējams sarīkot šāda līmeņa sacīkstes. Domāju, ka šī ir lieliska vieta – sporta centrs Kleisti, kur notiek sacīkstes, kā arī Rīga, kas ir ļoti skaista pilsēta, tāpēc ar laiku te varētu ierasties vēl vairāk citvalstu sportistu, lai izbaudītu šo sacensību patīkamo atmosfēru.»

PK posma programmas ietvaros svētdien notika arī Kap Jumping komandu sacensības, kurās uzvarēja Lietuvas izlase, otrā bija Igaunija, trešā – Baltkrievija, ceturtā – Latvija un piektā – Krievija.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu