PK posmā Rīgā maršrutā uzvar Krievijas sportists V.Beļeckis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 23. jūlijā Rīgā, sporta centrā Kleisti noslēdzās Pasaules kausa (PK) izcīņas Centrāleiropas zonas posma sacensībās jāšanas sportā šķēršļu pārvarēšanā - CSI2*-W/CSIYH1*. Startēja vairāk nekā 50 sportisti ar 120 zirgiem no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Baltkrievijas, Krievijas, Zviedrijas un Īrijas. Trešās dienas programmā bija iekļauti trīs maršruti, TVNET informē Latvijas Jātnieku federācijas preses dienests.

Galvenais sacensību maršruts bija Grand Prix Rīga ar 160 cm augstiem šķēršļiem. Tā rezultāti labākajiem deva kvalifikācijas punktus gan PK Centrāleiropas līgas kopvērtējuma tabulā, gan pasaules labāko konkūra jātnieku Rolex reitingā, gan potenciālai līdzdalībai Londonas 2012. gada olimpiskajās spēlēs. Tāpēc maršrutu sastādītājs Vladimirs Platovs no Krievijas distanci veidoja šīm prasībām atbilstoši sarežģītu, iepriekš saskaņojot ar Starptautisko Jātnieku federāciju (FEI).

Sarežģītākajam maršrutam ar 160 cm augstiem šķēršļiem pieteicās liels dalībnieku skaits – 36 sportiskie pāri. No tiem pamatdistanci bez soda punktiem veica tikai pieci. Izšķirīgā cīņa notika pārpildītā sacensību arēnā, kad bija ieradies, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, rekordliels skatītāju skaits. Bez kļūmēm saīsināto distanci, kas izšķīra vietu sadali, nespēja veikt neviens. Uzvarēja Vladimirs Beļeckis ar zirgu Rocketman 2, kurš saņēma četrus soda punktus, bet bija ātrākais distancē.

Ar tādu pašu soda punktu skaitu, atbilstoši distancē pavadītajam laikam, otro vietu ieguva Gunārs Kletenbergs ar Bingo no Igaunijas, trešo - Arsēnijs Špakovskis ar Tibor P no Krievijas. Ar lielāku soda punktu skaitu ceturtajā vietā Natālija Simonija ar Salana 13 no Krievijas, piektais - Reins Pills ar Virgin Express no Igaunijas. Labākais no Latvijas pieciem startējošajiem sportistiem Dainis Ozols ar Lagūnu – 15. vietā.

Labākie no Latvijas sportistiem, kuri iekļuva apbalvoto skaitā sacensību pēdējā dienā, bija Ģirts Bricis ar Lingo, kurš izcīnīja otro vietu maršrutā nr. 7, un Dainis Ozols ar Gvidonu, kurš bija sestais maršrutā nr. 8.

Grand Prix Rīga maršruta uzvarētājs Vladimirs Beļeckis no Krievijas: ''Esmu ļoti priecīgs par šo uzvaru, jo tā man dod ievērojamu punktu skaitu Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā. Maršruts bija sarežģīts, uzvara nenāca viegli, bet esmu gandarīts, ka man izdevās to izcīnīt. Trenējos Vācijā, bet pārstāvu Krieviju, un nopietni izvēlos turnīrus, kuros startēt. Man prieks, ka piedalījos šeit. Bija klāt arī visa komanda, - zirgu īpašniekus ieskaitot, un man izdevās parādīt vislabāko sniegumu. Augstu vērtēju sportistiem un zirgiem sagādātos uzturēšanās apstākļus un sacensību organizāciju. Paldies Latvijas sacensību organizētājiem!''

Sacensību norisei izšķirīgajā dienā cītīgi sekoja un godalgoto vietu ieguvējus galvenajā maršrutā apbalvoja Latvijas Republikas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs: ''Patīkami, ka uz šo jāšanas sporta svarīgāko turnīru Latvijā ieradies liels skatītāju skaits. Priecē, ka ir interese par šādām sacensībām. Apmeklējot arī dažādus citus pasākumus valstī, es redzu, ka ļaudis sāk „atmosties”, izrāda interesi par norisēm visplašākajā nozaru klāstā. Cilvēkiem dzīvnieki patīk, it īpaši - zirgi. Gribētu sagaidīt brīdi, kad latviešu sportisti šādās sacensībās, kā redzam tagad Kleistos Pasaules kausa izcīņas ietvaros, arī uzvarētu. Šoreiz tas nenotika. Varbūt tāpēc, ka mūsu labākie jātnieki pirms tam ar labiem rezultātiem startējuši daudzās atbildīgās sacensībās ārzemēs, un viņu zirgi tagad bija pelnījuši nelielu atpūtu. Iespējams, ka, startējot savās mājās, ir gan labāk zināmāki apstākļi un „savas sienas palīdz”, bet ir arī lielāka psiholoģiskā spriedze un atbildība pašmāju līdzjutēju klātbūtnē.''

Sacensību galvenais tiesnesis Tonijs Kaumans no Igaunijas: ''Cilvēki, kuri organizē šīs sacensības, dara visu iespējamo, kas ir katra dienesta kompetencē. Sacensību rīkotāju komanda strādā no sirds un ar dvēseli. Īpaši varētu uzteikt svinīgās apbalvošanas ceremonijas - ar kausiem, rozetēm, ziediem, kurās piedalās rīcības komitejas un sponsoru pārstāvji, un tām sekojošo goda apli. Domāju, ka skatītājiem tas ir interesanti un arī svarīgi, jo rāda šā sporta veida tradīcijas pasaulē.''

Svētdien maršrutu starplaikā koncertu sniedza dziedātājs Normunds Rutulis. Skatītājus iepriecināja efektīgs Rolanda Šteinberga un Ievas Kemleres deju priekšnesums, kurā vienlaikus piedalījās arī mūsu labākā iejādes meistare jauno jātnieku konkurencē Jūlija Stepanova ar savu zirgu Dancing Queen un igauņu konkūrists Pauls Ričards Arguss ar zirgu Stacandra.

Iejādes paraugdemonstrējumus sniedza mūsu labākā iejādniece, 2009. gada Eiropas čempionāta dalībniece Airisa Penele ar zirgu Ravels. Latvijas Lauksaimniecības universitātes sportistes Kristīnas Rozītes vadībā rādīja meistarību figurālajā jāšanā. Sporta kluba Princis jaunās jātnieces, kuras trenē Līga Pētersone, apliecināja prasmes poniju jāšanā.

Visi rezultāti sacensību deviņos maršrutos atrodami mājaslapas www.ljf.lv sadaļā Rezultāti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu