Mūsu U-20 basketbolisti iekļūst Eiropas čempionāta pusfinālā (35)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA Europe / Ciamillo-Castoria / Matteo Marchi

Latvijas U-20 basketbola valstsvienība piektdien pirmo reizi vēsturē iekļuva Eiropas čempionāta (EČ) pusfinālā. Mūsu komanda Tallinā (Igaunija) notiekošā turnīra ceturtdaļfināla mačā ar rezultātu 78:73 pieveica Melnkalnes vienaudžus.

Pret Melnkalni aizvadītās spēles pirmā ceturtdaļa iesākās ar Andreja Gražuļa bumbas triecienu grozā no augšas, Latvijai atklājot rezultātu, taču melnkalnieši spēja tūlīt atbildēt gan uz šo groza guvuma, gan nākamo trīspunktnieku, ko realizēja Jānis Bērziņš.

Ceturtdaļas turpinājumā Melnkalne pārņēma vadību un mača sestajā minūtē jau bija sasniegusi desmit punktu pārsvaru. Latvija metās mazināt rezultāta starpību un līdz ceturtdaļas beigām deficītu izdevās sadeldēt līdz septiņiem punktiem.

Otrās ceturtdaļas sākumā Latvija pārņēma iniciatīvu un pēc trīsarpus minūtēm atradās iedzinējos vien ar četriem punktiem, bet vēl trīs minūtes vēlāk bija tikai viena punkta deficīts (32:33). Gražulis ar Bērziņu šajā brīdī jau katrs bija guvuši pa desmit punktiem.

Nedaudz vēlāk Kaspars Vecvagars kļūdījās divos soda metienos, neizmantojot iespēju izlīdzināt rezultātu, taču viņš to paveica 44 sekundes pirms otrās ceturtdaļas beigu signāla (37:37), bet pusminūti vēlāk izvirzīja Latviju divu punktu vadībā.

Trešo ceturtdaļu aktīvāk iesāka Latvijas izlase, pāris reizes izvirzoties vadībā ar četru punktu starpību, taču Melnkalne prata deficītu sadeldēt un pusotru minūti pirms ceturtdaļas noslēguma panāca neizšķirtu (50:50). Tomēr ceturtdaļas beigu daļā tāpat kā puslaika beigās trāpīgs bija Vecvagars, kurš atkal panāca divu punktu pārsvaru Latvijai.

Mača pēdējās ceturtdaļas sākums tika aizvadīts pārliecinošā Latvijas zīmē, mūsu U-20 izlasei četrarpus minūtēs izvirzoties vadībā ar 14 punktu pārsvaru. Nedaudz vēlāk Melnkalnei rezultāta starpību izdevās samazināt līdz desmit punktiem, taču turpinājumā vairākas minūtes izvērtās līdzvērtīga cīņa.

Pusotru minūti pirms mača beigu signāla melnkalnieši sāka agresīvu ofensīvu, 12 punktu deficītu samazinot līdz pieciem punktiem, tomēr Latvija spēja nosargāt rezultāta starpību un izcīnīja uzvaru.

Rezultatīvākais Latvijas izlases rindās ar 25 punktiem bija Vecvagars. Gražulis un Ojārs Siliņš pievienoja pa 15 punktiem, bet 13 punkti Bērziņa kontā.

Latvijas basketbola dzīves pārzinātājs Valdis Valters savā tvitera kontā ziņo, ka Vecvagars šo spēli aizvadījis ar lauztu pirkstu. Kā zināms, Vecvagars traumu guva čempionāta otrā posma pirmajā mačā pret Slovēniju.

Citā piektdienas ceturtdaļfināla mačā Krievija ar 82:70 (26:7, 24:24, 14-15, 18:24) pieveica Turciju, bet šovakar vēl paredzētas spēles starp Grieķijas un Spānijas vienībām, kā arī Lietuvas un Itālijas izlasēm.

TVNET jau vēstīja, ka pirmdien Artūra Štālberga vadītā Latvijas izlase ar rezultātu 78:72 apspēlēja Slovēnijas vienaudžus, iekļūstot ceturtdaļfinālā, bet dienu vēlāk 88:81 pārspēja arī Itālijas valstsvienību, nodrošinot pirmo vietu otrā posma F apakšgrupā. Savukārt otrā posmā pēdējā cīņā ar 74:79, nespēlējot vairākiem līderiem, piekāpās Francijai.

Pirmā posma apakšgrupu turnīrā Latvijas komanda izcīnīja četras uzvaras tikpat spēlēs, pārspējot spēcīgo Spāniju, Krieviju, Izraēlu un Bulgāriju.

Latvijas U-20 izlases sastāvs Eiropas čempionātā

Vārds un uzvārdsDz.g.AugumsSporta skolaKomanda 2013
Kaspars Vecvagars1993190BS RīgaLietkabelis
Ingus Jakovičs1993185Gulbene/LiepājaLiepāja/Triobet
Edgars Štelmahers1994190DSN/VentspilsVentspils augstskola
Roberts Krūmiņš1993196Ķeizarmežs/LiepājaLiepāja/Triobet
Toms Leimanis1994188VentspilsVentspils augstskola
Jānis Bērziņš1993201ValmieraValmiera
Roberts Stumbris1993198LiepājaJūrmala
Pēteris Rēķis1993197KuldīgaLatvijas Universitāte
Ojārs Siliņš1993204DSNReggio Emilia (ITA)
Andrejs Gražulis1993200Jēkabpils/VentspilsVentspils
Iļja Gromovs1994207Līvāni/VentspilsVentspils augstskola
Elvis Saulītis1993208Cēsis/BS RīgaValmiera

Pirmo reizi Eiropas U-20 čempionātā piedalās 20 komandas. Pirmajā posmā četri grupu turnīri (katrai komandai pa četrām spēlēm). Trīs labākās vienības otrajā posmā no 15. līdz 17. jūlijam spēlēs ar labāko trio no D grupas (Čehija, Francija, Igaunija, Itālija, Slovēnija). Trešajā posmā no 19. līdz 21. jūlijam notiks izslēgšanas spēles par 1. - 8. un 9. - 12. vietu.

Komandas, kuras pirmajā posmā grupās ierindojās 4. un 5. vietā, otrajā posmā tika sadalītas divos četriniekos un izspēlē apļa turnīrus. Pirmo divu vietu ieguvēji cīnīsies par 13. - 16. vietu, pārējās – par 17. - 20. vietu. Trīs vājākās komandas zaudēs vietu elites divīzijā.

Komentāri (35)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu