U-19 izlases treneris Jansons: Puiši apzinās atbildību

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA Europe / Robertas Dackus

Dienu pirms Latvijā gaidāmā pasaules čempionāta (PČ) basketbolā U-19 vecuma grupā mūsu valstsvienības galvenais treneris Ziedonis Jansons sarunā ar TVNET atklāja, ka ir jūtams uztraukums, jo šāds pasākums Ziemeļeiropā risināsies pirmo reizi, tādēļ viņš lūdz atbalstu no līdzjutējiem.

30. jūnijā 16 spēcīgākās pasaules U-19 izlases tiksies Latvijā, lai noskaidrotu labāko. Apakšgrupu cīņas tiks aizvadītas Liepājā un Valmierā, bet otrajā posmā spēcīgākās komandas pulcēsies Rīgā.

- Kādas sajūtas pirms pasaules čempionāta? Kāda gaisotne valda komandā?

Sajūtas ir interesantas un nebijušas, ir uztraukums, un rītā droši vien būs vēl lielāks. Taču komandā gaisotne ir kaujinieciska. Puiši apzinās lietas atbildīgumu. Ir jūtama atbildības nasta, taču mēģināsim kopā ar to tikt galā, lai uztraukums maksimāli maz traucētu izdarīt to, ko mēs gribam.

- Uz ko šī Latvijas izlase ir spējīga gaidāmajā pasaules čempionātā? Kāds ir tās mērķis?

Teiksim tā – labvēlīgos apstākļos šī komanda ir spējīga izdarīt ļoti, ļoti daudz. Tā ir mana simtprocentīga pārliecība. Šo čempionātu mēs esam izcīnījuši paši, neviens to nav dāvinājis, līdz ar to mēs esam nopelnījuši spēlēt starp 16 labākajām šā vecuma komandām pasaulē. Mērķis mums ir iet cīnīties katrā spēlē par uzvaru. Kā tas īstenosies, to ir grūti prognozēt, jo vāju komandu pasaules čempionātā nav. Iesim, cīnīsimies un tad jau redzēsim.

- Vai sagatavošanās procesā izdevās viss plānotais?

Jā, laika bija vairāk vai mazāk pietiekoši, visu, ko bijām plānojuši, ko mācējām, esam izdarījuši. Nedaudz izsita no ritma eksāmeni, izlaidumi, arī Jāņi. Tomēr vairāk vai mazāk visu, ko gribējām, izdarījām.

- Vai spēlētājiem nav nekādu savainojumu?

Paldies Dievam, pagaidām viss ir kārtībā. Veselība atgriezusies arī Kasparam Vecvagaram, kuram bija pirksta savainojums. Pārējiem ir dažādas mikrotraumas, nelieli sasitumi, taču šajā procesā tas ir tikai normāli. Pagaidām Dievs mūs ir žēlojis, un cerams, arī čempionāta laikā tā būs.

- Kas varētu būt galvenie komandas vilcēji?

Mūsu trumpis nepārprotami ir ārējā līnija – Vecvagars, Jānis Timma. Dāvis Bertāns, Artūrs Brēmers – tie ir puiši, uz kuriem liekam lielas cerības. Arī Ojārs Siliņš varētu labi palīdzēt gan ārējā līnijā, gan apakšā. Garajā galā varbūt mums pietrūkst centimetru, bet tur ir puiši, kas auguma centimetrus kompensē ar milzīgu atdevi, ar sevis nežēlošanu un gatavību cīnīties komandas labā. Varbūt viņi neiemetīs daudz punktu, bet ar sniegumu aizsardzībā viņi to simtprocentīgi kompensēs un pierādīs lietderību komandai.

- Kuri ir turnīra galvenie favorīti?

Nekas šajā dzīvē tik kardināli nemainās. Galvenie favorīti droši vien būs Austrālija, Lietuva, ASV. Un, protams, nav izslēgts arī kāds pārsteigums. Arī pagājušajā gadā Eiropas čempionātā neviens negaidīja, ka Latvija cīnīsies par medaļām. Centīsimies tikt viņiem [favorītiem] pēc iespējas tuvāk. Ceļu nevienam negriezīsim. Tāpēc tas sports ir interesants, ka tur neko nevar prognozēt.

- Ko varat pateikt līdzjutējiem, kas vēl šaubās par gaidāmā turnīra nozīmīgumu?

Šaubīties par šā turnīra nozīmīgumu nav absolūti nekāda pamata. Pirmkārt, U-19 - tas ir solis no pieaugušo izlases. Un šajā izlasē tiešām spēlē pēdējo gadu talantīgākie puiši. Pēc pāris gadiem viņi noteiks toni vīriešu basketbolā. Otrkārt, tas ir pasaules čempionāts, kas Ziemeļeiropā vēl nav bijis. Kad tas būs nākamo reizi, mēs varam tikai zīlēt. Es puišiem saku, ka mūsu komanda PČ varbūt piedalās pirmo un pēdējo reizi.

Tādēļ nāciet atbalstīt. Valmierā, cik zinu, biļetes jau ir izpirktas. Bet mēs pieliksim visus spēkus, lai atgrieztos Rīgā, kur iespējas apmeklēt spēles būs daudz lielākas. Ceram uz skatītāju atbalstu ne tikai vieglajos brīžos, bet arī tad, kad kaut kas neizdosies tik labi.

Latvijas U-19 izlases sastāvs: Kaspars Vecvagars, Dāvis Čoders, Artūrs Brēmers, Jānis Timma, Kārlis Apsītis, Arnolds Helmanis, Artūrs Vītiņš, Renārs Magone, Aleksejs Rostovs, Ojārs Siliņš, Edmunds Dukulis, Dāvis Bertāns.

Čempionāts notiks no 30. jūnija līdz 10. jūlijam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu