Balvu par basketbola reputācijas spodrināšanu saņems Šmits, Zandere un Mazurs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Otrdien tiks pasniegta Jevgenija Kisiela vārdā nosauktā stipendija basketbola reputācijas spodrināšanai un jaunatnes treneru atbalstam. Saskaņā ar padomes lēmumu, izvērtējot izvirzītās kandidatūras, šogad šo apbalvojumu saņems viens no talantīgākajiem jaunajiem basketbolistiem Rolands Šmits, ilggadēja trenere, basketbola patriote Mudīte Zandere un perspektīvākais jaunais treneris Latvijā Nikolajs Mazurs, TVNET informē ''VEF Rīga'' direktore Laila Spaliņa.

Stipendiju saņēmēji tiks godināti šovakar ''Arēnā Rīga'' basketbola kluba Rīgas VEF spēles puslaiku pārtraukumā. Spēles, kurā par Latvijas zeltu turpinās cīnīties basketbola klubi Rīgas VEF un ''Ventspils'', sākums plkst.19:30.

Stipendijas dibinātājs ir viens no basketbola kluba Rīgas VEF atjaunotājiem Raimonds Kisiels. Viņa mērķis ir uzlabot basketbola kā valstī populārākā sporta veida reputāciju, finansiāli atbalstot labākos piemērus, vienlaikus vērtējot kā viņu profesionālo, tā sabiedrisko darbību un personības individuālo attieksmi un piemēru basketbola prestiža stiprināšanā. Atbalstot jaunatnes trenerus, stipendijas mērķis ir motivēt viņu profesionālo izaugsmi, paust atzinību par paveikto, kā arī sekmēt basketbola patriotisma audzināšanu jau bērnos agrīnā un pusaudžu vecumā.

Stipendija nosaukta ilggadējā VEF sporta kluba vadītāja Jevgenija Kisiela vārdā. 23 gadus Kisiela vadībā VEF sporta klubs visos rādītājos bija viens no labākajiem visā Padomju Savienībā.

Balvas kopējais apjoms, to dibinot, bija paredzēts pieci tūkstoši eiro, taču, tā kā saņēmēju skaits šogad no divi ir paliecinājies līdz trīs, katrs 2011.gada uzvarētājs saņems 2500 eiro (summa norādīta pirms nodokļu nomaksas).

Šī balva, sākot ar 2010./11.gada sezonu, tiks piešķirta ik gadu kārtējās basketbola sezonas noslēgumā, katru gadu izvirzot jaunus pretendentus tās saņemšanai.

Rolands Šmits

Rolands Šmits (25.jūnijā svinēs savu 16.dzimšanas dienu) ir talantīgākais jaunais basketbolists savā vecuma grupā Latvijā. Viņa 202 cm garais augums un labas atlētiskās dotības, kā arī laba koordinācija un spēles taktikas pārzināšana dod milzīgas priekšrocības laukumā. Basketbolu Rolands sācis spēlēt jau sešu gadu vecumā Valmierā, un viņa treneris pēdējos četrus gadus ir Ojārs Melderis, kurš Rolandu raksturo kā ļoti mērķtiecīgu jauno sportistu, kurš komandā vienmēr uzņemas līdera lomu. Rolandā mājo uzvarētāja gars, ne velti viņš ir arī Valmieras U16 komandas kapteinis. O.Melderis uzsver, ka Rolandam savā vecumā ir ļoti laba izpratne par basketbola spēli.

Rolandam ir ne tikai labi sasniegumi savā vecumā grupā Latvijas Jaunatnes basketbola līgā (LJBL) – viņš atzīts par 2010./11. visas sezonas U16 grupas rezultatīvāko spēlētāju, kurš vidēji spēlē gūst 29,7 punktus, kā arī ticis iekļauts LJBL finālturnīra Zvaigžņu piecniekā, bet arī jaunatnes izlašu līmenī – bijis 2010.gada U16 izlases kandidāts, iekļauts U16 izlases kandidātos arī šogad, bet U16 Baltijas jūras kausa izcīņā atzīts par turnīra vērtīgāko spēlētāju. Rolands ir atzīts par devīto labāko jauno basketbolistu Eiropā savā vecuma grupā (1995.gadā dzimušie). Par godu tam Rolands tika uzaicināts uz prestižo "Jordan Brand Classic" nometni Londonā.

Rolandam izdodas sportista gaitas apvienot ar mācībām vienā no elitārākajām skolām – Valmieras Valsts ģimnāzijā. Skolotāji viņu raksturo kā centīgu un priekšzīmīgu skolēnu, kurš vienmēr centīsies iegūt labāko novērtējumu. Ne velti Valmieras Valsts ģimnāzija Rolandam šogad piešķīrusi titulu "Valmieras Valsts ģimnāzijas gada sportists”.

Komandas kapteiņa pienākumi Rolandam ir devuši arī savam vecumam neraksturīgu pastāvības sajūtu. Prot labi komunicēt angļu valodā. Rolands aktīvi interesējas par pasaulē sportā notiekošo un brīvajā laikā ar vecākiem dodas pie Gaujas, lai nodotos vienam no saviem hobijiem – makšķerēšanai.

Rolands ir lielisks piemērs pārējiem jauniešiem, liekot saprast fizisko aktivitāšu nozīmi ikviena jaunieša dzīvē un popularizējot basketbolu kā aizrautīgu brīvā laika pavadīšanas veidu. Gan sportiskie sasniegumi, gan priekšzīmīga pieeja mācībām kopumā ir veicinājusi Rolanda spēcīgās personības attīstību un veidošanos.

Mudīte (Gūtmane) Zandere

1995.gadā Mudīte nodibinājusi meiteņu basketbola klubu ''Kolibri''; šobrīd ''Kolibri'' meitenes ieņem pārliecinošu pirmo vietu Latvijas čempionātā.

Profesionālie panākumi kā trenerei:

1986.gadā dzimušās BK ''Kolibri'' meitenes 10 sezonu laikā Latvijas Jaunatnes čempionātos deviņus gadus iekļuvušas medaļnieku trijniekā;

1987.gadā dzimušās meitenes 10 sezonu laikā Latvijas Jaunatnes čempionātos deviņas reizes ieguvušas zelta medaļas, vienu reizi sudraba medaļas;

1988. un 1989.gadā dzimušās “Kolibri” meitenes 10 sezonu laikā Latvijas Jaunatnes čempionātos vairākkārt iekļuvušas medaļnieku trijniekā;

1990. un 1991. gada meitenes 10 sezonu laikā Latvijas Jaunatnes čempionātos izcīnīta zelta medaļa A grupas finālos;

1995. un 1996. gada meitenes katru gadu līdz šim ir bijuši Latvijas čempiones savā vecuma grupā;

Katru gadu kopš LJBL pasākumu organizēšanas Mudīte ir bijusi zvaigžņu spēles vienas komandas trenere;

2001.gadā U-16 meiteņu izlases galvenā trenere Eiropas čempionāta Izaicinājuma kausā;

2002.gadā U-18 meiteņu izlases trenera asistente skolēnu olimpiādē (Francijā, Maksavā);

2004.gadā U-18 meiteņu izlases trenera asistente Eiropas čempionātā Lietuvā;

2008.gadā U-18 meiteņu izlases trenera asistente B divīzijā, izcīnīta 1.vieta un iekļūšana A divīzijā;

2009.gadā U-14 (1995.g) meiteņu izlases galvenā trenere Baltijas kausā, izcīnīta 1.vieta;

2010.gadā U-20 meiteņu izlases trenera asistente Eiropas čempionātā, A divīzijā, Liepājā izcīnīta bronzas medaļa;

2010.gadā U-14 (1996.g) meiteņu izlases galvenā trenere Baltijas kausā, izcīnīta 1.vieta.

2010./11.gada sezonā U-16 meiteņu izlases galvenā trenere, 1.vieta Baltijas Jūras kausā, šobrīd notiek gatavošanās Eiropas čempionātam Rumānijā 2011.gada vasarā.

Šobrīd visaktīvāk ''Kolibri'' audzēknes pārstāv tieši U-16: Rūta Vētra, Kitija Laksa, Paula Lūķe, Kate Krēsliņa, Beāte Markāne, Arta Frīdenberga, Laura Pinķe.

Izaudzinātas basketbolistes, kas izcīnījušas medaļās Eiropā, pārstāvot Latvijas vārdu: Anete Klinsone, Laura Puriņa – divas bronzas medaļas Eiropas čempionātos – U-20 izlasē 2009.gadā un 2010.gadā; Laura Vētra – bronzas medaļa U–20 izlasē. Agnija Reke bronzas medaļa arī U-20 Latvijas izlasē. Agnija Reke un Katrīna Limbaha savas basketbola gaitas aizvadīja Amerikā, Katrīna ir vienīgā basketboliste no Latvijas, kas ir kļuvusi par divkārtēju „Big 12” čempioni – divu NCAA gredzenu īpašnieci. Anete Horelika un Anete Klinsone šobrīd Latvijas ir sieviešu valstsvienības kandidātes.

2009./2010. gada sezonā M.Zandere saņēmusi titulu ''Gada treneris'', 2010.gada Sporta Laureāta nominācijā – ''Gada labākā komanda''.

''Kolibri'' īsteno arī vairākas sociālās aktivitātes, piemēram vāc līdzekļus veco basketbolistu veselības uzlabošanai. Jāpiemin, ka īpašas rūpes Mudīte ir uzņēmusies par meitenēm, kam dzīve ir devusi tādus pārbaudījumus kā kāda vecāka zaudēšana, šiem bērniem Mudīte ir kā otrā mamma.

Nikolajs Mazurs

Basketbola kluba Rīgas VEF otrais treneris un ''VEF kadeti'' galvenais treneris, basketbola skolas ''Rīga'' komandu treneris un Latvijas kadetu izlases (U16) galvenais treneris.

2011.gada Latvijas Jaunatnes basketbola līgas (LJBL) čempions kā treneris ar ''BS Rīga/ Sport 2000'' – 1.vieta U16 grupā. Viņa vadītā 1995.gadā dzimušo puišu komanda jau divas reizes uzvarējusi LJBL.

2010.gada Latvijas Basketbola līgas 1.divīzijas vicečempions (29 gadu vecumā) ar basketbola klubu Rīgas VEF.

Nikolaju viņa kolēģi un audzēkņi raksturo ar vārdiem: profesionāls, mērķtiecīgs, fanātiski darbaspējīgs, ar izteiktu vēlmi maksimāli pilnveidoties, azartisks un gudrs. Labākais jaunais treneris Latvijā - par tādu viņu atzinis arī mūsu basketbola leģenda Valdis Valters. Lai arī patlaban tikai 30 gadus vecs, Nikolajs jau iemantojis autoritāti ne tikai jauno basketbola audzēkņu, bet arī pieredzējušu valstsvienības spēlētāju un citu savu kolēģu, šā sporta veida treneru acīs.

Par Nikolaju daudz izsaka viņa apņēmība, strādājot ar savu grupu sporta skolā, kura tuvojas īstajam basketbola vecumam; tās panākumi arī būs viens no pirmajiem galvenajiem Nikolaja darba novērtējumiem.

2008.gadā Nikolajs Mazurs tika izvēlēts par palīgu Latvijas vīriešu valstsvienības galvenajam trenerim Nenadam Trajkovičam darbam galvenokārt ar Latvijas II izlasi.

Trenera darba pamatus Nikolajs ir apguvis Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, turpina mācības RSEBAA maģistrantūrā, kur studē uzņēmējdarbību.

Darba pieredze:

kopš 2010.augusta ''VEF Juniors'' galvenais treneris, Rīgas VEF treneris,

kopš 2010.g. augusta ''VEF Kadeti'' galvenais treneris,

2010.g. maijs Rīgas VEF galvenais treneris (izcīnīja LBL sudraba medaļas),

kopš 2007.g. jūnija Rīgas VEF treneris,

2006./07.sezonā BK ''RNS-D Līvāni'' treneris,

kopš 2003.g. BS Rīga komandas treneris, ar kuru šosezon izcīnīts LJBL čempiona tituls,

no 2000.g.septembra basketbola skolas ''Rīga'' treneris.

Šosezon Nikolajs ir Latvijas kadetu izlases (U16) galvenais treneris, bet 2009.gadā vadīja Latvijas U-14 izlasi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu