Lai dzīvotu futbols, nepieciešams jauns stadions!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Ka Rīgā nepieciešams vismaz viens moderns pasaules līmeņa standartiem atbilstošs futbola stadions, visu sporta veidu karaļa draugi ir gandrīz vienisprātis. Savu vārdu par to teicis arī Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidents Mišels Platinī, un tas ir nopietni. Gada sākumā Latvijas Futbola federācija (LFF) Rīgas domē (RD) prezentēja projektu par jauna, mūsu mērogam iespaidīga stadiona būvi Pļavniekos. Tā kopējās izmaksas lēšamas ap 25 miljoniem eiro. Pie LFF ģenerālsekretāra Jāņa Mežecka raudzīju skaidrot, kā šis grandiozais projekts virzās. Izrādās, nekā, jo iestrēdzis RD gaiteņos.

Šajā pavasarī kādu laiciņu sanāca padzīvot Norvēģijā, kur apceļoju lielākas un mazākas pilsētas. Viens no pieturas punktiem bija futbola stadioni, kurus redzēju un tuvumā papētīju pietiekami daudz. Futbolam domātās celtnes bija dažādas ietilpības, kvalitātes, svaiguma, tomēr lielākoties patīkamas. No vienas puses, pārņēma tāda kā skaudība, ka mums nav neviena paša mūsdienīga stadiona, uz kuru cilvēki varētu doties vērot maču, saņemot tur pilnu servisu.

Mežeckim stāstīju par redzēto Moldē, kur pēc 2010. gada datiem reģistrēti 24 795 iedzīvotāji, bet stadions ir 11 167 vietu ietilpīgs. Toreiz nodomāju - lielisks stadions tik mazai pilsētai, ja tāds būtu Rīgā, ar to pilnībā pietiktu. Arī LFF amatpersona par to [''Aker stadion''] bija dzirdējis vislabākās atsauksmes.

Labi. Nav korekti salīdzināt naftas bagāto zemi ar Latviju, jo dzīves līmeņa atšķirība ir, maigi izsakoties, liela. Bet vienu kvalitatīvu stadionu Rīgai, kas teju skaitās miljonu pilsēta, jau nu vajadzētu izspiest. Tas nav normāli, ka mums tāda nav. Nav, un, iespējams, nebūs kur aizvadīt starptautiskās valstsvienību, kā arī klubu spēles. "Skonto" ir vienīgais, kurā pēc FIFA un UEFA noteiktajiem kritērijiem var spēlēt Latvijas izlase. Tomēr nav pilnīgs, lai lepni uzņemtu futbola lielvalstu (Vācija, Anglija, Nīderlande, Itālija un Francija) nacionālās komandas, turklāt atrodas pilsētas centrā, kas rada auto novietošanas, līdz ar to satiksmes problēmas. Tas varētu nesagaidīt to dienu, līdz ekspluatācijā nonāk jauns stadions.

''Domāju, ka esam vienīgā valsts Eiropā, kurai nav sava nacionālā stadiona. Te es nerunāju tikai par futbolu,'' teica Mežeckis.

Janvāra beigās LFF devās uz Rīgas domi (sk. video), prezentējot savu vīziju par stadionu esošo situāciju un nākotnes redzējumu, lai situāciju vērstu par labu. Jaunajam stadionam Rīgā, kas paredzēts ap 10 000 vietām, plānā ir atrasties Pļavniekos uz Deglava ielas, kur labu laiku ir izgāztuve.

''Tur ir nepieciešama vides rekultivācija. Es neesmu speciālists šajos jautājumos. No sākuma rekultivācijai jāsaņem atļauja. Zinu, ka Rīgas domes vides departaments par to lietu gatavo dokumentus, un, cik es saprotu, viņi ir sagatavojuši. Viņiem mums ir jāsagatavo atļauja,'' pastāstīja Mežeckis.

- Šī atļauja vēl nav saņemta?

Cik saprotu, tad tuvākajā laikā tam ir jānotiek. Pēc tam tas viss virzās uz Vides ministriju, un tālāk risināsies jautājums par Kohēzijas fonda izmantošanu, tas ir no Eiropas Savienības. Skaidrs, ka ne Futbola federācijai, ne varbūt pilsētas domei to līdzekļu nav. It sevišķi, kad jātērē daudzos citādos jautājumos. Kamēr šis nav atrisināts, mēs nevaram nekur virzīties. Ja būs atļauja rekultivācijai un Kohēzijas fonda izmantošanai, tad Rīgas dome var risināt jautājumu, kam atdot zemi ilgtermiņa nomai. Tādai jābūt sākuma shēmai.

- Zinu, ka mēnesi pēc projekta prezentācijas plānojāt atgriezties Rīgas domē.

Bumba ir tajā laukuma pusē. Mēs to lietu nekādi nevaram paātrināt.

- Vai esat pārliecināts, ka šis projekts izkustēsies?

Loģiski spriežot, es domāju, ka jā. Tagad tur nav nekā, ir izgāztuve. Vai tur būs stadions vai nebūs, jebkurā gadījumā es domāju, ka tā zeme ir jāattīra. Tur nav runa tikai par stadionu, tas ir vesels komplekss, kur apmēram 250 tūkstoši iedzīvotāju - Mežciems, Purvciems, Pļavnieki, Ulbroka -, kur būtu zaļā zona, kur varētu nākt ar bērniem uz futbolu, sportot un tā tālāk.

- Cik saprotu, tad pagaidām nav notikusi nekāda virzība tālāk par janvāra prezentāciju?

Nē, nav.

- Un kas tad īsti ir šie bremzējošie faktori?

No Vides departamenta ir jādabū piekrišana rekultivācijai. Domāju, ka tur it kā nevajadzētu būt aizkavēšanās, bet tas nav man jautājums. Pēc tam mums ir jādomā par Kohēzijas fondu, vai varēs izmantot, kas ir atkarīgs no Eiropas. Tas ir projekts, kurš nav vienas dienas jautājums. Un pēc tam, ja Rīgas dome to vietu atdos mums. Jābūt arī konkursam par rekultivāciju.

Ir kaut kāda secība, kas jāievēro. Ceru, ka līdz vasaras vidum mums būs kaut kāda konkrētība. No savas puses forsēt es nevaru.

''Spiež'' uz Pļavniekiem

Stadiona celtniecībai bijuši arī citi atrašanās vietas varianti - Kleisti, Dreiliņi, Ziepniekkalns. Taču Mežeckis ir pārliecināts, ka tieši Pļavnieki ir ideālais. ''Pagaidām mēs pārējos neizskatām. Pļavniekos visapkārt ir vislabākā infrastruktūra. Uz turieni daudzi aizbrauktu. Kleisti - ja mums šeit "Barcelona" spēlētu katru otro nedēļu, tad brauktu uz Kleistiem.''

- Ko tuvējā apkārtne iegūtu?

Pirmkārt - sakārtotu vidi. Otrkārt - tas ir atpūtas un sporta komplekss, kur var iet jaunatne, bērni, amatieri. Tas ir sporta objekts. Vēl līdz galam nav izplānots, kas tur būs - rezerves laukumi, ir doma par mākslīgo ledus laukumu... Es tur nevienu mīnusu neredzu!

Par "Daugavas" stadionu

Mežeckis rāda "Daugavas" stadiona projektu un saka: ''Kas Latvijā un Rīgā būtu slikts, ja mums būtu šāds stadions? Projekts bija gatavs. Jautāju, kas šo projektu bremzēja? ''Nobremzēja tas, ka nemitīgi mainījās valdības. Tas pieder, cik es saprotu, līdz šim brīdim valstij - Izglītības un zinātnes ministrijai.''

2006. gadā varēja sākt realizēt projektu, jo bija investors. Taču ar tā realizēšanu nesekmējās. ''20 gadus tur nekas netiek darīts. Atceras par "Daugavas" stadionu, kad notiek Dziesmu un deju svētki. Maigi izsakoties, nesaimniecisks lēmums,'' uz IZM neizdarību norāda Mežeckis. ''Paši neko nedara un citiem neļauj. Šo projektu virzīja [Guntis] Indrikons (LFF prezidents), bet atkal tur... (Nedaudz padomā un sit ar dūri pa galdu.) Katru reizi tur ir kaut kāds faktors, kas ietekmē, es nezinu - negribēšana vai nevēlēšanās. Domāju, ka tur nav cilvēku, kas domā valstiskā līmenī. Ar Rīgas domi gan mums tagad ir labs kontakts.''

- "Skonto" ir vienīgais stadions Latvijā, kurā spēlēt Latvijas futbola valstsvienībai Eiropas un pasaules čempionātu kvalifikācijas turnīru spēles. Jau vairākus gadus tiek runāts par tā nojaukšanu un jauna nepieciešamību. Var pienākt brīdis, kad jauns vēl nav uzbūvēts, bet izlasei nav kur spēlēt?

Būsim tādā situācijā, kādā mēs būsim. Ja mums savā laikā atļautu to - mēs spēlētu "Daugavas" stadionā. Ir vēl viens projekts - Latvijas Universitātes, bijušais ASK stadions Barona ielā. (Liek galdā projekta skices.) Kam viņš maisītu? Tas pieder Rīgas domei. Par šo mēs vēl tagad domājam, jo mēs saprotam, ja "Skonto" stadions tiks nojaukts, izlasei kaut kur vajadzēs spēlēt. Rīgai tāds stadions par sliktu nekad nebūs, tur varētu būt kādas 5000 skatītāju vietas. Protams, tas ir pats centrs un varētu būt problēmas ar piebraukšanu, parkingiem... Mēs varbūt pie tā atgriezīsimies Rīgas domē. Rīgā ir katastrofa ar stadioniem.

- Jā, bet tomēr. Ja "Skonto" stadiona nebūs, izlasei taču nebūs kur spēlēt.

Sava veida risks ir vienmēr. Bet to, ka izlase spēlēs un to neizslēgs no pasaules un Eiropas čempionātu kvalifikācijas, tas ir viennozīmīgi. Vissliktākais variants ir spēlēt citā valstī. Savā laikā Azerbaidžānai neatļāva Baku spēlēt, viņi brauca uz Turciju. Tur nebija ne skatītāju, ne intereses. Mums būtu jābrauc uz Igauniju, jo Lietuvā arī nav kur spēlēt.

Braukt uz Igauniju, tas būtu kauns visai Latvijai.

LFF ģenerālsekretārs klāstīja, ka vēl nav veikta jaunā stadiona plānošana. Ir tikai skiču papīri. Arī minētie 25 miljoni eiro nav galīgā summa, tā varot svārstīties.

''Varbūt tā summa vēl izaugs. Mēs vēl nezinām, kā attīstīsies celtniecības bizness pasaulē,'' viņš sacīja.

Finansējums jaunajam

12 hektāru zemes nepieciešamajam kompleksam plānots finansējums no daudzām pusēm. UEFA, FIFA, LFF nauda, EU fondu finansējums, Rīgas domes ieguldījums - zeme + infrastruktūra, sponsori, privāts ieguldījums, kā arī bankas aizņēmums.

''Tā ir tāda shēma, kā es domāju, ka tādi objekti ceļas,'' skaidro Mežeckis. Procentuāli varat šo sadalīt? ''Neko nevaru pateikt. Tā pagaidām ir teorija. Līdzekļi, protams, ir jāatrod. Gribētos jau, lai katrā no šiem blokiem būtu konkrēta summa. Ja, piemēram, privāts ieguldījums, tad tas kaut ko gribēs atpakaļ, tas ir loģiski. Bankas aizņēmums? Jebkurā gadījumā tur ir jāatrunā procenti. Sponsori! Tas būtu vienkāršākais - reklāmas. Rīgas dome! Tā ir zeme. Eiropas fondi! Tie ir projekti, kas jāizskata un visiem jāaizstāv. LFF finansējums! Šo mēs liekam kopā ar UEFA un FIFA. Katru gadu tas mums paliek konstants, pat uzlabojas.

Vēl finanses var iegūt no stadiona nosaukuma pārdošanas. Pasaulē tā ir ierasta prakse.

- Kas notiks, ja neīstenosies jaunā stadiona projekts? Platinī savā vizītē Rīgā teica, ka četru gadu laikā Latvijā jābūt labam stadionam.

Būs kauns! Jebkurā gadījumā mēs kā federācija līdz tam laikam strādāsim un cīnīsimies par "Daugavas" stadionu, jauno stadionu, to pašu Universitātes stadionu. Kā jau teicu, vajadzēs domāt kaut kādus neordinārus risinājumus. Ja būs jāspēlē pret Vāciju, tad spēlēsim divreiz Vācijā. Kaut arī sportiskā ziņā tas ir galīgi nepareizi un priekš skatītājiem vispār.

'"Latvijā ir nepieciešams jauns, augstākās kvalitātes stadions, un, lai šo projektu īstenotu, nepieciešama sadarbība augstākajā līmenī starp UEFA, LFF un valsts institūcijām," toreiz teica Platinī.

- No kurienes nāk špikeris - skice stadionam? Jūs esat bijis delegāts neskaitāmās visaugstākā mēroga futbola mačos, kuri risinās pasaulē labākajos, modernākajos stadionos. Vai likāt lietā arī šo savu pieredzi?

Špikeris - tas ir ''Espanol'' stadions Barselonā. Viens mūsu darbinieks bija aizbraucis uz turieni - semināru. UEFA mūs uzaicināja un rādīja, ka tas ir optimālais variants. Es savā laikā, būdams Barselonā, tam nobraucu garām. Iekšā gan neesmu bijis. Tas ir reālākais variants, jo pašizmaksas nav tik lielas. Rupji runājot, ir tā, ka viena skatītāja vieta izmaksā 1000 eiro. Principā tāda ir tā kalkulācija.

Jaunais stadions būs domāts tikai futbolam. Tajā nebūs vietas sporta karalienei - vieglatlētikai. Mežeckis uzskata, ka stadions būtu mājvieta pagājušās sezonas Latvijas čempionāta uzvarētājam "Skonto" un, visticamāk, vēl vienam Rīgas klubam, par piemēru minot Milānu, kur spēlē divas labākās pilsētas komandas.

Valsts vadība solījās līdzēt

LFF vadība kopā ar Platinī viņa vizītes laikā tikās ar visām Latvijas augstākajām amatpersonām, norādot uz jauna, moderna stadiona nepieciešamību. Toreiz (2010. g. septembris) visi - prezidents Valdis Zatlers, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Rīgas domes galva Nils Ušakovs, esot piekrituši atbalstīt. Būtu neizsakāmi liels kauns visiem, ja, UEFA prezidentam atgriežoties pēc četriem gadiem, nebūtu ko demonstrēt. Visas pārējās sekas uzskaitīju augstāk.

Interesējoties, kā rit Deglava ielas zemesgabala dokumentu sagatavošana, Rīgas domes Vides departamentā TVNET pastāstīja, ka pašlaik viss ir procesā... Vides departamenta pārstāvis Askolds Kļaviņš atklāja, ka tiekot gatavots projekts budžetam un lielāka skaidrība varētu būt ap Ziemassvētkiem. To, vai zemesgabals tiks hokeja, futbola vai kādai citai federācijai (..), viņš nevarēja pateikt.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu