Zviedrijas hokejisti triumfē pasaules čempionātā (103)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Par pasaules čempionvienību hokejā Stokholmas «Ericsson Globe» arēnā svētdien kļuva Zviedrijas nacionālā hokeja komanda, kas ar 5:1 (2:1, 0:0, 3:0) turnīra finālā savā laukumā pieveica Šveices izlasi. Iepriekšējo reizi Zviedrija pasaules čempionātā triumfēja 2006. gadā Rīgā.

Šveice pirmās minūtes aizvadīja daudz aktīvāk, un tas izpaudās arī rezultātā, kad turnīra rezultatīvākais aizsargs Romēns Žosī pēc individuāla reida no neērtās puses ieraidīja ripu starp zviedru vārtsarga Jūnasa Enrota kājsargiem.

Pirmo metienu pa vārtiem zviedri izdarīja vien devītajā minūtē, un īsu brīdi vēlāk arī panāca izlīdzinājumu 1:1, kad Frēdriks Petešons izdarīja metienu pa vārtiem, bet to vārtu priekšā pielaboja Ēriks Gustafsons.

Tomēr 11. minūtē Šveicei noraidījumu uz 2+10 minūtēm nopelnīja Andrēass Ambīls, un šo vairākumu mājiniekiem izdevās izmantot, kad Henriks Sedīns jau panāca 2:1 Zviedrijai. Turpinājumā Šveice vēl vienu reizi palika mazākumā, tomēr rezultāts nemainījās un šādi noslēdzās pirmā spēles daļa.

Otro trešdaļu Zviedrija iesāka ļoti pārliecinoši, un pirmajā daļā tai bija izteikts pārsvars. Tomēr turpinājumā abām komandām bija labas vārtu gūšanas iespējas.

Tāpat arī abas komandas nopelnīja pa vienai vairākuma iespējai, bet rezultāts tā arī nemainījās un pirms izšķirošajām 20 minūtēm mājinieki saglabāja vadību ar rezultātu 2:1.

Trešās trešdaļas sākumā Zviedrija vēlreiz palika mazākumā, tomēr šīs divas minūtes mājinieki izturēja un pēc tam arī guva vārtus - Gābriels Landeskogs pārtvēra ripu, iegāja pretinieku zonā un izdarīja metienu, bet šveiciešu vārtsargam Martinam Gerberam neizdevās ripu piespiest un to vārtos ieraidīja Sīmons Hjalmašons.

Trešdaļas turpinājumā Zviedrijas izlase cīnījās aktīvi un šveiciešiem bija grūti pārņemt iniciatīvu, kas arī palīdzēja saglabāt pārsvaru. Turklāt četras ar pusi minūtes pirms pamatlaika beigām Zviedrijai arī izdevās gūt ceturtos vārtus - pēc Henrika Sedīna metiena ripa vārtos ielidoja no Ēriksona slidas, tomēr tiesnesis vārtu guvumu atzina par legālu.

Drīz pēc tam Šveice ieguva iespēju cīnīties vairākumā un komanda jau uzreiz laukumā devās ar sešiem hokejistiem. Tomēr ļoti ātri Zviedrijai izdevās panākt piektos vārtus, kad no savas laukuma puses precīzs bija H. Sedīns. Līdz ar to Zviedrija izcīnīja panākumu ar rezultātu 5:1.

Zviedrija - Šveice 5:1 (2:1, 0:0, 3:0)

Vārtu guvēji: 1:0 Romēns Žosī (Valkers) (4:45), 1:1 Ēriks Gustafsons (Petešons, Lundkvists) (8:42), 2:1 Henriks Sedīns (11:38 vair.), 3:1 Sīmons Hjalmašons (Landeskogs, Fransons) (47:13), 4:1 Luī Ēriksons (H. Sedīns) (55:37), 5:1 Henriks Sedīns (56:36).

Metieni: 27 - 27

Soda minūtes: 6 - 18

Šveice vien sacensību finālmačā tika pie pirmā zaudējuma turnīrā. Pirms tam apakšgrupu turnīrā tā ar 3:2 bija pieveikusi arī Zviedriju.

Jau ziņots, ka mazajā finālā ASV komanda ar 3:2 pēcspēles metienos uzvarēja Somijas izlasi.

Pusfināla spēlēs sestdien kārtējo pārsteigumu sagādāja Šveice, kas ar 3:0 uzvarēja ASV, kamēr Zviedrija ar 3:0 abu turnīra rīkotāju savstarpējā mačā pārspēja Somiju.

Šveices izlase pasaules čempionāta finālā iepriekš vienīgo reizi spēlēja 1935. gadā, kad piekāpās Kanādai. Savukārt astoņas reizes izlase pasaules čempionātā izcīnījusi bronzas medaļas, tiesa, pēdējo reizi to paveicot 1953. gadā. Kopš tā laika pie čempionātu medaļām bija tikušas tikai vadošā septītnieka komandas - Krievija/PSRS, Kanāda, Čehija/Čehoslovākija, Zviedrija, ASV, Somija un Slovākija.

Zviedrijas izlase pasaules čempionāta finālā spēlēja pēc gada pārtraukuma. Līdz šim Zviedrijas hokejisti izcīnījuši astoņas zelta medaļas, pēdējo no tām iegūstot 2006.gadā Rīgā.

Kā zināms, Kanādas speciālista Teda Nolana vadītā Latvijas izlase pasaules čempionātā izcīnīja 11. vietu.

Elites divīziju šogad atstāja Austrija un Slovēnija, bet spēcīgāko sabiedrībā pēc gada pārtraukuma atgriezās Kazahstāna un Itālija.

Pirms gada pasaules čempionātā Krievijas izlase finālā ļoti pārliecinoši ar 6:2 pieveica pirms tam vairākus pārsteigumus sagādājušo Slovākiju, bet mačā par trešo vietu Čehija ar 3:2 uzvarēja vienu no sacensību saimniecēm Somiju.

Komentāri (103)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu