Sākas pasaules čempionāts hokejā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmo reizi Slovākijā (Bratislava un Košice) piektdien sākas 75. pasaules čempionāts (PČ) hokejā. Labāko 16 komandu pulkā 15. pavasari pēc kārtas ir arī Latvijas valstsvienība. Mūsu nacionālā komanda gan turnīru atklās sestdien, kad spēkiem mērosies ar pašreizējo titula īpašnieci Čehiju.

Oļega Znaroka un viņa kolēģu vadītā Latvijas izlase uz čempionāta norisies vietu devās ceturtdien. Pirmā pietura delegācijai bija Vīnē, līdz kurienei lidoja, bet tālākais ceļš līdz Bratislavai veda ar autobusu. Uz Slovākijas galvaspilsētu mūsu treneru korpuss līdzi ņēmis 25 spēlētājus, kuru vidū ir 3 vārtsargi, 8 aizsargi un 14 uzbrucēji. Pirmajā spēļu posmā gan drīkstēs pieteikt 23 hokejistus, otrajā – vēl divus.

Znaroks uzskata, ka komanda sagatavojusies labi

Pirms došanās uz čempionātu Znaroks saglabāja sev ierasto mieru un pastāstīja, ka komanda turnīram sagatavojusies pienācīgi.

''Domāju, ka čempionātā būsim optimālā formā. Spēlētāji ir optimistiski noskaņoti - cīnīsimies katrā mačā,'' uz kaujiniecisko garu norādīja treneris.

Viņš arī neslēpa, ka sastāvā labprāt būtu redzējis vēl vairākus hokejistus, taču par to īpaši nepārdzīvo. Znaroks savā sarakstā iekļautu Mārtiņu Karsumu, Kārli Skrastiņu, Jāni Spruktu un, visticamāk, vēl vairākus spēlētājus (Gunti Galviņu, Rodrigo Laviņu, Edgaru Lūsiņu, Oskaru Bārtuli), tomēr viņi dažādu iemeslu dēļ nepiedalīsies.

TVNET jautāja Znarokam, vai Sandis Ozoliņš izlasē ir noderīgāks kā ģenerālmenedžeris vai kā spēlētājs? Oļegs nevilcinoties atbildēja, ka noteikti kā spēlētājs.

Tikmēr Ozoliņš atklāja, ka izlase gaida Kasparu Daugaviņu. Uzbrucēja pārstāvētā Amerikas hokeja līgas (AHL) vienība Binhemtonas "Senators" šobrīd veiksmīgi cīnās izslēgšanas spēļu otrajā kārtā, tā ka viņa pievienošanās čempionātā otrajam posmam ir maz ticama. Tomēr kluba neveiksmes gadījumā Kaspars ir izteicis vēlmi palīdzēt valstsvienībai.

Pēc pārbaudēm izvēlēts optimālais sastāvs

Sagatavošanās posmā pasaules čempionātam Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēlēs, kurās izcīnīja trīs uzvaras. Divas no tām pamatlaikā pret nosacīti vājāko Norvēģiju, bet reizi pēcspēles metienos tika pieveikta Austrija. Pa divām reizēm Latvijas hokejisti zaudēja Somijai un Zviedrijai, kā arī ''bullīšos'' piekāpās jau pieminētajai Austrijai.

''Domāju, ka no šīs komandas astoņu draudzības spēļu garumā treneri ir izvēlējušies labākos,'' TVNET sacīja ilggadējais Latvijas izlases hokejists, pašreizējais HK "Rīga'' treneris Aigars Cipruss. ''Puikas cīnās un ir gatavi startēt pasaules čempionātā pēc labākās sirdsapziņas. Kā jau katru gadu, izšķirošā spēle būs pēdējā, šoreiz ar dāņiem. Uzskatu, ka esam pilnībā gatavi.''

Mērķis - 1/4 fināls, uzdevums - palikt elitē

Komandas vadība sev par mērķi izvirzījusi iekļūšanu ceturtdaļfinālā, bet uzdevums ir saglabāt vietu elites divīzijā. Plānoto izpildīt nebūs viegli, jo ir ļoti spēcīga apakšgrupa, ar kuras izlozi nepaveicās. Jācīnās ar pašreizējo pasaules čempioni Čehiju, allaž spēcīgo Somiju un strauji progresējušo Dāniju. Būsim reāli - Latvijas izlases galvenā spēlē apakšgrupā būs tieši pēdējā ar dāņiem, kā noteikti domā arī pretinieks, kas pagājušajā gadā Vācijā sagādāja vairākas sensācijas, uzvarot somus, amerikāņus, slovākus, sasniedzot 1/4 finālu. Ar to Dānijas hokejā tika atšķirta jauna vēstures lappuse, jo iepriekš nekas tāds nebija izdevies.

Izspēles kārtība saglabājusies kā līdz šim

Čempionāta izspēles kārtība saglabājusies nemainīga, no katras apakšgrupas tālāk tiekot spēcīgākajām trīs komandām. Latvija spēlē D grupā, kuras labākās trīs izlases otrajā posmā tiksies ar trim A grupas spēcīgākajām vienībām - Krieviju, Slovākiju, Vāciju un/vai Slovēniju.

Bratislavā būs arī sestais spēlētājs

Kā jau katru gadu, arī šis nebūs izņēmums, ka ilggadējā pasaules čempionātā savu komandu atbalstīs prāvs līdzjutēju pulks. Braucienam uz Slovākiju organizējušies vairāki fanu klubi, kuri ceļā dodas ar autobusiem. Tāpat daudz līdzjutēju no visas Latvijas ceļu uz Bratislavu mēro draugu vai ģimenes lokā. Tas nozīmē, ka, iespējams, pasaulē labākie līdzjutēji, sestais spēlētājs būs ar savu komandu.

Jāatzīmē, ka viens no pasaules čempionāta 16 galvenajiem tiesnešiem būs latvietis Eduards Odiņš. Viņš labu reputāciju ieguva, tiesājot izšķirīgos mačus Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausa izcīņā.

Galvenā favorīte - Krievija

Par turnīra galveno favorīti tiek uzskatīta Krievijas valstsvienība, kas pagājušajā gadā finālā zaudēja čehiem. Tāpat augstas izredzes uzvarēt turnīrā ir Kanādai, Zviedrijai un arī Somijai. Vēl pie favorītiem jāpieskaita mūsu pirmais pretinieks Čehija. Pēc izcilā uzbrucēja Jaromīra Jāgra vārdiem, viņa pārstāvētā izlase esot spēcīgāka nekā gadu iepriekš. Arī Slovākija, kas spēlēs savās sienās un savu līdzjutēju klātbūtnē būs nopietns spēks ikvienam sāncensim.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā

Vārtsargi: Edgars Masaļskis (Hantimansijskas "Jugra"), Mārtiņš Raitums (Atirau "Beibaris"), Māris Jučers ("Liepājas metalurgs").

Aizsargi: Georgijs Pujacs (Novosibirskas "Sibirj"), Oskars Cibuļskis, Jānis Andersons, Kristaps Sotnieks, Krišjānis Rēdlihs, Jēkabs Rēdlihs, Arvīds Reķis (visi - Rīgas "Dinamo"), Artūrs Kulda (Čikāgas "Wolves").

Uzbrucēji: Herberts Vasiļjevs (Krēfeldes "Pinguine"), Mārtiņš Cipulis (Habarovskas "Amur"), Aleksandrs Ņiživijs, Miķelis Rēdlihs, Andris Džeriņš, Lauris Dārziņš, Juris Štāls, Roberts Bukarts, Ģirts Ankipāns, Gints Meija (visi - Rīgas "Dinamo"), Kaspars Saulietis, Armands Bērziņš (abi - Hāmēnlinnas HPK), Sergejs Pečura (Maskavas "Kriļja sovetov"), Ronalds Ķēniņš ("GCK Lions").

PČ risināsies no 29. aprīļa līdz 15. maijam.

Mēs, TVNET sporta nodaļa, informējot par gada centrālo pasākumu ar pasaulē spēcīgāko hokeja valstsvienību dalību, turēsim roku uz pulsa, lai arī mājās palikušie Latvijas nacionālās komandas līdzjutēji un visi hokeja draugi kaut nedaudz sajustu klātienes efektu. Tāpat kā iepriekšējos gados TVNET izveidojis speciālu sadaļu "Slovākija 2011", kur ik dienas var iepazīties ar aktuālo informāciju par norisēm hokeja jomā. Seko līdzi!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu