Rodmens atkārtoti dosies uz Ziemeļkoreju, centīsies atbrīvot ieslodzīto (3)

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Populārais ASV basketbola veterāns Deniss Rodmens plāno doties jau otrajā braucienā uz Ziemeļkoreju, lai, izmantojot draudzību ar Phenjanas režīma līderi Kimu Čenunu, censtos panākt Ziemeļkorejā arestētā amerikāņa atbrīvošanu.

Piektdien pārraidītā intervijā Rodmens tīmekļa vietnes TMZ žurnālistam sacīja, ka Ziemeļkorejā atgriezīsies 1.augustā un centīsies panākt, ka no apcietinājuma tiek atbrīvots tur arestētais tūrisma braucienu organizētājs Kenets Beiss, kurš ir pazīstams arī kā Pae Džunho.

«Es tur atgriezīšos. Es mēģināšu to puisi dabūt laukā,» intervijā sacīja Rodmens.

«Tas būs sarežģīti, man šķiet, viņa pavalstniecības, viņa izcelsmes dēļ. Es uzskatu, ka tā ir pilnīgi savādāka situācija,» skaidroja NBA zvaigzne.

Ekscentriskais sporta veterāns arī norādīja, ka par savu misiju ar ASV amatpersonām nav konsultējies, vienlaikus uzsverot, ka ar Ziemeļkorejas līderi viņu saista draudzības saites: «Es nenodarbojos ar politiku. Kā jau es teicu, viņš ir mans draugs. Tas arī viss.»

Skarbi vārdi Rodmenam bija sakāmi par ASV prezidentu Baraku Obamu, kurš solījis nepiekāpties Ziemeļkorejai, līdz tā nebūs pakļāvusies starptautiskajiem līgumiem par kodolprogrammas izbeigšanu.

«Mums ir melnais prezidents, [kurš] pat nevar doties runāt [ar Kimu Čenunu]. Obama ne sūda nevar izdarīt, es nezinu, kāpēc viņš nedodas runāt ar viņu,» sacīja Rodmens.

Sporta veterāns, kurš nesenā Ziemeļkorejas apmeklējuma laikā aizsāka draudzību ar Phenjanas režīma līderi, jau otrdien tviterī aicināja savu jauno draugu atbrīvot amerikāni, kuram Ziemeļkorejā piespriests 15 gadu cietumsods.

«Es aicinu Ziemeļkorejas līderi jeb, kā es viņu saucu, Kimu izdarīt man draudzīgu pakalpojumu un atbrīvot Kenetu Beisu,» tviterī ierakstīja Rodmens.

NBA zvaigzne februārī apmeklēja Ziemeļkoreju un tikās ar tās līderi Kimu Čenunu. Ceļojuma gaitā Rodmens Kimam pēc Ziemeļkorejas un ASV basketbola komandu spēles, kas beidzās ar diplomātisku neizšķirtu 110:110, sacīja: «Tev ir draugs uz mūžu.»

Vairāki komentētāji pauda uzslavas par komunikāciju Ziemeļkorejas un ASV pārstāvju starpā, kas tik prominentā līmenī tikpat kā nenotiek, tomēr vairumā ASV mediju Rodmens tika izsmiets. Mediji arī kritizēja NBA veterānu, ka viņš ignorē Ziemeļkorejas cilvēktiesību pārkāpumus un iedrošina vienu no pasaules visrepresīvākajiem režīmiem.

Rodmena vizīte turklāt notika laikā, kad spriedze Korejas pussalā bija jūtami pieaugusi. Phenjana februārī veica jau trešo kodolizmēģinājumu, turklāt draudēja uzsākt kodolkaru pret ASV un Dienvidkoreju.

Tomēr Rodmens par Kimu izsakās aizstāvoši: «Viņš taču nolika tās raķetes atpakaļ noliktavā, vai ne?»

Ziemeļkoreja 2.maijā paziņoja, ka ASV pilsonim Pae Džunho piespriests 15 gadu ieslodzījums darba nometnē, sodot viņu par «naidīgu rīcību» ar mērķi gāzt Ziemeļkorejas komunistisko režīmu.

ASV pilsonis Pae Džunho, kas ASV pazīstams ar vārdu Kenets Beiss, tika arestēts novembrī, kad viņš iekļuva ziemeļaustrumu ostas pilsētā Rasonā, kas atrodas īpašajā ekonomiskajā zonā netālu no Ziemeļkorejas robežas ar Krieviju un Ķīnu.

Dienvidkorejas mediji decembrī Pae identificēja kā 44 gadus vecu korejiešu izcelsmes ASV pilsoni, kurš nodarbojas ar tūrisma braucienu organizēšanu.

ASV amatpersonas iepriekš norādījušas, ka Pae ieradies valstī ar derīgu vīzu, un paudušas bažas, ka viņu varētu izmantot «politiskas kaulēšanās» nolūkos.

Aktīvists Do Hijuns, kurš bāzējās Seulā, uzskata, ka Pae Džunho, iespējams, arestēts, jo viņš fotografējis savārgušos Ziemeļkorejas bērnus ar domu, ka vēlāk varēs izmantot fotogrāfijas centienos piesaistīt Ziemeļkorejai vairāk ārvalstu palīdzības.

Specializētā ziņu vietne «NK News» vēstīja, ka Pae izmantojis savu tūrisma firmu, lai nogādātu kristiešu misionārus Ziemeļkorejā, kur reliģijas sludināšana ir strikti aizliegta.

Dienvidkorejas mediji ceturtdien izplatīja Ziemeļkorejas Augstākās tiesas sniegto informāciju, ka Pae Džunho valstī ievedis pret Phenjanas režīmu vērstus materiālus un centies izveidot bāzi Ziemeļkorejas režīma gāšanai.

Tiesas pārstāvis notiesāto raksturoja kā kaujinieciski noskaņotu kristiešu evaņģēlistu.

Pēdējos gados Ziemeļkoreja atbrīvojusi vairākus aizturētos amerikāņus, par kuru atbrīvošanu uz Phenjanu runāt devās augsta ranga ASV politiķi, to vidū bijušie prezidenti Džimijs Kārters un Bils Klintons.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu