Pienāks laiks, kad Latvija Dakārā startēs kā komanda

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pienāks laiks, kad Latvija "Dakaras" rallijreidā startēs komandā, uzskata Latvijas Motosporta federācijas (LaMSF) Enduro komisijas vadītājs Lauris Ermanis.

Kā ziņots, Latvijas motobraucēji Jānis un Einārs Vinteri plāno piedalīties nākamā gada "Dakaras" rallijreidā motociklu klasē, kaut Jānis Vinters pagājušā gada sākumā izteicās, ka viņš ar brāli Eināru "Dakaras" rallijreidā atgriezīsies tikai tad, ja tas atkal notiks Āfrikā.

Nākamā gada "Dakaras" rallijreids ceturto reizi pēc kārtas risināsies Dienvidamerikā, bet tā maršrutā pirmoreiz tiks iekļauta arī Peru.

"Ceru, ka pienāks tāda reize, kad Latvija uz Dakaru aizbrauks kā vesela komanda trīs cilvēku sastāvā un cīnīsies ne tikai individuālajā, bet arī komandu vērtējumā," intervijā LaMSF preses daļai pastāstīja Ermanis. "Tad jau laiks rādīs, kā viss attīstīsies."

""Dakaras" rallijreids pēc brāļu Vinteru panākumiem kļuvis par, ja tā varētu teikt, vēl vienu Latvijas nacionālo sporta veidu, par ko daudzi fano un seko līdz. Ļoti bieži man uzdod jautājumu, kad atkal kāds mūsējais startēs Dakarā. Tas ir ļoti pozitīvi vērtējams, jo, kļūstot populāram "Dakaras" rallija zīmolam arī Latvijā, paaugstinās enduro sporta un motosporta atpazīstamība kopumā, un ir daudz lielāka interese par šo sporta veidu," izteicās Ermanis.

"Kāpēc Latvija nestartēja pēdējos "Dakaras" rallijreidos? Domāju, ka šeit droši vien nospēlēja vairāku faktoru kopums, - tā ir finansiālā situācija, kā arī fakts, ka tradicionālais "Dakaras" rallijs pēdējos gados pārcelts no Āfrikas kontinenta uz Dienvidameriku. Tāpat mūsu sportistus vajājušas traumas. Tomēr, kā komentē paši sportisti, kas braukuši Āfrikā, neesot vairs tās īstās Dakaras sajūtas, kad daudzu mērķis bija sasniegt rozā ezeru," izteicās Ermanis.

"Protams, tajā ir arī pozitīvā puse. Vienīgais, kas no Latvijas motosportistiem ir piedalījies šajā Argentīnas-Čīles rallijreidā, ir Einārs Vinters, kurš atzīst, ka mūsu reģiona sportistiem šis rallijreids ir pat mazliet tuvāks. Tas vairāk līdzinās tādam klasiskajam enduro, kur nav tik lieli ātrumi. Līdz ar to no sportiskā viedokļa, iespējams, Argentīnas ralljireids mums būtu izdevīgāks," uzskata Ermanis.

"Esmu pilnībā pārliecināts, ka tuvākā vai tālākā nākotnē arī citiem Latvijas enduro sportistiem būs interese piedalīties šajā rallijreidā. Ceru, ka pienāks tāda reize, kad Latvija uz Dakaru aizbrauks kā vesela komanda trīs cilvēku sastāvā un cīnīsies ne tikai individuālajā, bet arī komandu vērtējumā," piebilda Ermanis.

Kā ziņots, 2009.gada "Dakaras" rallijā motociklu klasē Latviju pārstāvēja tikai Einārs Vinters, kurš sacensību kopvērtējumā izcīnīja 14.vietu, savukārt Jānis muguras savainojuma dēļ piedalīties nevarēja. Iepriekšējos divos gados prestižajās daudzdienu sacensībās neviens no Latvijas sportistiem nestartēja.

Jau vēstīts, ka nopietni tika izvērtēta šī gada rallijreida atgriešanās Āfrikas kontinentā, taču, ņemot vērā pēdējo divu gadu pieredzi, kad tas veiksmīgi risinājās Argentīnā un Čīlē, organizatori pieņēma lēmumu nemainīt sacensību norises vietu.

LETA jau ziņoja, ka rallijreids no 1979. līdz 2007.gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā. 2008.gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts, bet 2009. un 2010.gadā risinājās Argentīnā un Čīlē.

Kā zināms, 2011.gada sacensībās vieglo automobiļu klasē triumfēja Nasers Salehs Al Atija no Kataras, motobraucējiem pie uzvaras tika spānis Marks Koma, bet smago automobiļu klasē panākumu svinēja krievu braucējs Vladimirs Čagins, kurš jau paziņojis par karjeras beigām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu