Nerips: Sieviešu izlasē ļoti liela nozīme būs mikroklimatam

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība uz panākumiem varēs cerēt, ja tai arī turpmāk būs lielisks mikroklimats, Latvijas Basketbola savienības (LBS) biedru sapulcē izteicās Latvijas sieviešu valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips.

Jūnijā sieviešu basketbola izlasi Francijā sagaida starts Eiropas čempionāta finālturnīrā, kurā tā sacentīsies vienā apakšgrupā ar Franciju, Serbiju un Lielbritāniju.

Kā potenciālās izlases līderes Nerips nosauca Lieni Jansoni un Kristīni Kārkliņu.

«Viņas abas šosezon spēlē augsta līmeņa klubos Turcijas čempionātā. Tieši Turcijā šosezon spēlē visvairāk basketbolistu no Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA),» teica Nerips.

Tiesa Jansone no Turcijas kluba «Tarsus Belediyesi» pašlaik ir atlaista un sezonas noslēgumu pavadīs bez vienības, tomēr Nerips solīja, ka viņai tiks nodrošināti pilnvērtīgi treniņu apstākļi.

«Mūsu nākotnes cerības bija Sabīne Niedola un Elīna Babkina, tomēr pagaidām šīs cerības vēl nav nesušas tādus rezultātus, kā vēlējāmies,» atzina Nerips. «Tomēr ceram, ka viņas spēs pierādīt, ka pagaidām ir nenovērtētas. Cerams, ka viņas palīdzēs pierādīt, ka Latvija joprojām ir viena no sieviešu basketbola lielvalstīm.»

Šosezon izlases kandidātu sarakstā ir salīdzinoši daudz spēlētāju no Latvijas un Igaunijas apvienotā čempionāta, ko pieminēja arī izlases treneris.

«Vietējā čempionātā spēlējošās basketbolistes ar cīņassparu ir gatavas parādīt savu spēku. Tā basketbolistes spēlē pusprofesionāli, daudzām no viņām jāapvieno vairāki pienākumi. Tā, piemēram, Ievai Krastiņai pērn izlases spēļu laikā bija paralēli jāmācās, tomēr tas neliedza kļūt par vienu no līderēm,» stāstīja Nerips. «Arī turpmāk ļaušu viņām sevi pierādīt.»

«Ar cerībām skatījāmies uz ASV studējošajām meitenēm, tomēr pierādījies, ka viņām vēl ir daudz jāstrādā un pagaidām grūti pāriet uz pieaugušo basketbolistu,» atzina treneris.

Runājot par gaidāmajām pretiniecēm, Nerips izteica viedokli, ka Francijā pašlaik ir spēcīgākā sieviešu basketbola izlase Eiropā.

«Daudzas Serbijas basketbolistes pārstāv vadošos Eirolīgas klubus, un tikai iekšējās nesaskaņas līdz šim viņu izlasei nav ļāvušas sasniegt augstāko līmeni,» teica Nerips. «Savukārt Lielbritānija četru gadu laikā pēc lielu resursu iesaistīšanas Londonas olimpiskajās spēlēs parādījusi, ka būs gatava izrādīt nopietnu pretestību.»

Nerips atzina, ka izlase darīs visu, lai īstenotu minimālo uzdevumu, kas ir izkļūt no apakšgrupas. «Tomēr šogad tas būs ļoti grūts solis.»

«Viens no galvenajiem uzsvariem arī šogad būs uz komandas mikroklimatu. Tas mums palīdzēja arī pērn, kad spēlētājas turpināja sev ticēt pat pēc ne pārāk veiksmīgām pārbaudes spēlēm,» atgādināja treneris.

Kā ziņots, Latvijas sieviešu basketbola izlasei šīgada Eiropas čempionāta finālturnīrā tomēr nepalīdzēs viena no labākajām latviešu basketbolistēm Anete Jēkabsone-Žogota.

Iepriekš Nerips nosauca 23 basketbolistes, kuras tiks uzaicinātas gatavoties finālturnīram. Pēc kvalifikācijas cikla izlaišanas izlases kandidātēs atgriezusies Babkina, bet Jēkabsone-Žogota laicīgi informējusi valstsvienības vadību, ka vēl pagaidām valstsvienībā neatgriezīsies.

Izlases kandidātu sarakstā iekļautas desmit basketbolistes, kuras pērn izcīnīja ceļazīmi uz finālturnīru, vēl piecas spēlētājas ar valstsvienības spēļu pieredzi, kā arī astoņas debitantes.

No potenciālajām kandidātēm smagu savainojumu ārstē Kristīne Vītola, visu sezonu nespēlē Agnija Reke, spēlētājas karjeru beigusi Santa Dreimane, bet Zane Tamane paziņojusi, ka valstsvienībā vairs nespēlēs.

Izlases treniņi sāksies 1.maijā, bet Eiropas čempionāts Francijā startēs 15.jūnijā. Pēc apļa turnīra trīs labākās komandas iekļūs otrajā posmā.

Pirms turnīra izlasei paredzētas desmit pārbaudes spēles.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātu saraksts dalībai Eiropas čempionāta finālturnīrā: Anda Eibele, Kristīne Silarāja, Zane Jākobsone, Dita Liepkalne (visas - «Cēsis»), Asnāte Fomina (RTU/«Merks»), Ieva Krastiņa, Kitija Laksa, Dita Rozenberga (visas - «TTT Rīga»), Elīna Babkina (Prāgas ZVVZ USK, Čehija), Kristīne Kārkliņa (Džejhanas «Belediye», Turcija), Baiba Eglīte (Karlovi Vari «Lokomotiva», Čehija), Anete Horelika («ProBuild Lions», Nīderlande), Liene Priede (Misūri universitāte, ASV), Sabīne Niedola («Cadi ICG Software», Spānija), Ieva Kūlīte («Wolfenbuttel», Vācija), Aija Putniņa («UNB Obenasa», Spānija), Linda Rubene (Indiānas Universitāte, ASV), Liene Jansone (bez kluba), Anete Šteinberga (Teksasas Universitāte, ASV), Aija Brumermane («Bacsbasket», Ungārija), Anita Teilāne («Haskovo», Bulgārija), Līga Šurkusa («Pallacanestro Broni 93», Itālija), Zenta Meļņika (Alba Julijas «Universitatea», Rumānija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu