TOP 10: Latvijas vārds sporta pasaulē (28)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Laiks atskatīties uz aizejošā 2012. gada sasniegumiem sportā. Šis bijis notikumiem piesātināts un Latvijas sportam panākumiem bagāts gads, mūsu sportistiem par saviem darbiem liekot runāt visā pasaulē. Ik gadu mēs, «TVNET Sports» komanda, esam noteikuši, mūsuprāt, spilgtākos brīžus, sasniegumus gada griezumā, un šī reize nav izņēmums. Mazā Latvija pasaules sporta kartē aizpilda ievērojamu laukumu.

Pekina - Londona - ...

Iespējams, visātrākais pedāļu griezējs velosportā šobrīd. BMX riteņbraukšanā pavisam noteikti - Māris Štrombergs. Viņš sasniedzis teju visus augstumus BMX un nedomā apstāties. 2012. gads valmierietim nebija veiksmīgs pasaules čempionātā, kas pilnībā ar uzviju tika kompensēts Londonas olimpiskajās spēlēs, kurās viņš kļuva par divkārtēju olimpisko čempionu, turklāt šajā sporta veidā tāds ir vienīgais.

Gada pirmajā pusē Štrombergam bija jāsakārto veselība pēc piedzīvotā smagā kritiena, kas viņam arī sekmīgi izdevās.

Atceroties Londonas Olimpiskās spēles, priekšsacīkstēs demonstrētais īpašu optimismu neviesa, bet finālā «The Machine» (Štromberga iesauka) apliecināja, ka sezonas svarīgākajos mačos viņš joprojām ir labākais BMX meistars. Štrombergs ir mērķtiecīgs profesionālis, paraugs sportā.

Māris Štrombergs
Māris Štrombergs Foto: REUTERS/SCANPIX

Jauns ieraksts pludmales volejbolā

Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš šogad, šķiet, pārlēca pāri savai galvai. Maz bija tādu, kuri viņiem paredzēja tik veiksmīgu sinerģiju sezonas izskaņā. Izcīnītā bronzas medaļa Londonas olimpiskajās spēlēs un triumfs Polijas pilsētas Stare Jablonki «Grand Slam» posmā ir ne tikai viņu labākie karjeras sasniegumi, bet arī nebijuši notikumi Latvijas pludmales volejbolā. Pēc šiem panākumiem Latvijā sākās īsts «bīča» bums. Duets kļuva par nopietnu spēku jebkuram sāncensim, taču ilgtermiņa kopīgs plāns abus nevienoja - viņu ceļi šķīrās.

Pļaviņš ar savu darbu smiltīs izpelnījās Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) balvu kā Pasaules kausa sacensību seriāla šīs sezonas labākais aizsardzības spēlētājs.

Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš
Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš Foto: AP/Scanpix

Gada sportists orientēšanās sportā pasaulē

Mūsu orientēšanās komandas līderis Edgars Bertuks šogad izcīnīja divas godalgas pasaules čempionātā, kļūstot par pirmo pašmāju sportistu, kam tas izdevies šajā sporta veidā neatkarīgās Latvijas pastāvēšanas vēsturē. Vidējā distancē viņš izcīnīja zelta medaļu, bet garajā distancē ieguva bronzu! Bertuka sasniegumi ieguva ievērību pašmājās, kā arī starptautiskajā arēnā. Viņš tika atzīts par 2012. gada labāko pasaulē, saņemot balvu «The Orienteering Achievement of 2012» jeb «Gada sasniegums orientēšanās sportā».

Latvijas orientēšanās saime izrādīja vilšanos, ka Bertuka vārds neparādās starp pretendentiem uz gada populārākā sportista balvu. Šos iebildumus ņēma vērā LOK vadība, izvirzot viņu starp pieciem kandidātiem Latvijas labākā sportista balvai. Protams, Bertuks to ir pelnījis.

Edgars Bertuks (centrā)
Edgars Bertuks (centrā) Foto: AP/Scanpix

Martina Dukura dominance turpinās arī 2012. gadā

Nav daudz tādu sportistu, kuri izteikti dominē kādā no sporta veidiem. Viens no tādiem ir skeletonists Martins Dukurs. Viņš šogad ieguva visus iespējamos titulus visās sacensībās, kurās piedalījās. Siguldietis kļuva par divkārtēju pasaules čempionu, trīskārtēju Eiropas čempionu, kā arī trešo gadu pēc kārtas savā īpašumā ieguva Pasaules kausu. Martins skeletona pasaulē ir paraugs, ikona, uz ko tiekties pārējiem. Pašreiz gan nekas neliecina, ka viņš varētu tikt gāzts no troņa, jo iesākto turpina arī 2012./2013. gada sezonā, tuvojoties savam ceturtajam Pasaules kausam pēc kārtas.

Martina ēnā allaž palicis vecākais brālis Tomass Dukurs, taču arī viņa sasniegumi ir ļoti augstvērtīgi - Eiropas vicečempions, trešā vieta Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā un piektā vieta pasaules čempionātā. Ar šādiem rādītājiem varētu lepoties ikviens Vācijas, Krievijas, Kanādas vai jebkuras citas lielvalsts pārstāvis.

Martins Dukurs
Martins Dukurs Foto: AFP/LETA

Daudzsološs talants augstākajām virsotnēm

Būdama vēl juniores vecumā, Laura Ikauniece sasniegusi iespaidīgus rezultātus un, šķiet, progresē katrā treniņā, katrās sacensībās. Šogad viņa pārsteidza vieglatlētikas sabiedrību. 20 gadu vecā sportiste izcīnīja Eiropas čempionāta bronzas medaļu septiņcīņā, kopš 1994. gada Latvijai Vecā kontinenta sacensībās iegūstot sesto godalgu. Helsinkos viņa laboja savu personisko rekordu (6335 punkti summā) piecās no septiņām disciplīnām. Lai arī EČ nepiedalījās virkne kontinenta vadošo sportistu, viņas rezultāts atbilstoši vecumam ir visai iespaidīgs.

Ikauniece par sevi lika runāt arī Londonas olimpiskajās spēlēs, kurās atkārtoja Aigai Grabustei piederošo Latvijas rekordu. Ar sakrātiem 6414 punktiem viņa savā debijas Olimpiādē izcīnīja augsto devīto vietu. Laura ir talantīga sportiste ar visām iespējām kļūt par vienu no pasaules labākajām daudzcīņniecēm. Sports Ikauniecei ir gēnos, kas pārmantoti no abiem vecākiem, bijušajiem vieglatlētiem.

Laura Ikauniece
Laura Ikauniece Foto: AFP/LETA

Pēc astoņu gadu pārtraukuma - Latvijas pārstāvis Anglijas premjerlīgā

Visgrūtāk ir izcelt kādu sporta spēļu pārstāvi, īpaši jau futbolā. Un tomēr... 30 gadu vecumā savas karjeras augstāko punktu šogad sasniedza Latvijas valstsvienības kapteinis Kaspars Gorkšs. Viņš debitēja pasaulē spēcīgākajā nacionālajā čempionātā - Anglijas premjerlīgā, iekarojot līdzjutēju un treneru korpusa simpātijas.

Pēdējo reizi kāds no Latvijas futbolistiem šajā līgā laukumā devās pirms astoņiem gadiem. Kaspars lielākoties ar saviem tiešajiem pienākumiem ticis galā sekmīgi kā «Reading» klubā, tā Latvijas nacionālajā komandā. Gada izskaņā viņš nedaudz zaudējis sportisko formu, taču ir būtiska figūra abu vienību virtuvē.

Kaspars Gorkšs (priekšplānā)
Kaspars Gorkšs (priekšplānā) Foto: AFP/LETA

Stabila noturība

Ineta Radeviča savu labāko sniegumu spējusi demonstrēt sezonas svarīgākajos startos. Pieredzējušajai tāllēcējai šogad gan neizdevās aizstāvēt 2010. gadā izcīnīto Eiropas čempiones titulu, bet ieņemtā 6. vieta arī ir ļoti labs sasniegums. Viņa bija izcilā fiziskajā kondīcijā Londonas olimpiskajās spēlēs, kurās aizlēca 6,88 metrus tālu, uzrādot savas karjeras otro labāko rezultātu. Lai kāptu uz goda pjedestāla pirmā pakāpiena Londonas Olimpiādē, Radevičai pietrūka nieka viena centimetra.

Iepriekš krāslaviete izteicās, ka Londonas olimpiskās spēles viņai būs pēdējās lielās sacensības karjerā. Bet vēl šā gada oktobrī viņa par savu nākotni sportā bija neziņā, sakot, ka klausīs sirdsbalsij. Latvijas Gada balvā sportā 2012 Radeviča paziņoja par karjeras beigšanu, un trešo gadu pēc kārtas tika nosaukta par Latvijas labāko sportisti.

Ineta Radeviča
Ineta Radeviča Foto: AFP/LETA

Pasaules rekordu gāzējs

Londona šogad bija veiksmīga arī vieglatlētam Aigaram Apinim, paraolimpiskajās spēlēs nopelnot pilnu medaļu komplektu diska mešanā un lodes grūšanā. Turklāt lodes grūšanas sacensībās F52–F53 klasē viņš sasniedza jaunu pasaules rekordu, rīku grūžot 10,23 metrus tālu. Savukārt diska mešanā birzgalietis izcīnīja sudraba medaļu un arī laboja pasaules rekordu F52 medicīnas grupā. Kopumā Apiņa kontā jau ir septiņas paraolimpiskās godalgas!

Pēc paraolimpiskajām spēlēm viņš pavēstīja, ka ir apņēmības pilns medaļu ražu papildināt arī nākamajās spēlēs, kuras notiks 2016. gadā Riodežaneiro. Abās disciplīnās viņš ir viens no galvenajiem favorītiem visās sacensībās, kurās piedalās.

Aigars Apinis
Aigars Apinis Foto: LETA

Kopīgiem spēkiem uz Franciju

Piekto reizi pēc kārtas ceļazīmi Eiropas čempionātam šogad nopelnīja Latvijas sieviešu nacionālā basketbola komanda, kas finālturnīram spēja kvalificēties, nespēlējot vairākām potenciālajām iepriekšējo gadu līderēm. Aigara Neripa vadītā komanda 2013. gadā spēlēs EČ finālsacensībās, kas vasarā risināsies vairākās Francijas pilsētās.

Francijā ļoti noderēs pieredzējušo spēlētāju palīdzība, bet arī kvalifikācijas turnīra sastāvs ir apliecinājis, ka var spēkoties līdzvērtīgi ar lielvalstu komandām. Dāmu izlasē notikusi veiksmīga paaudžu maiņa, būtiski nezaudējot kvalitātes laukumā.

Latvijas sieviešu basketbola izlase
Latvijas sieviešu basketbola izlase Foto: LETA

Karjeras pašā sākumā

Oskars Melbārdis savā otrajā pilotēšanas sezonā kļuva par nopietnu konkurentu bobsleja elitei. Esot tikai otro gadu pie boba vadības, viņš ar partneriem izcīnīja dubultuzvaru pasaules čempionātā junioriem divnieku un četrinieku ekipāžām. Valmierietis ir viens no labākajiem pilotiem savu vienaudžu vidū un ar lielu troksni ielauzies pieaugušo sabiedrībā, vairākkārt kāpjot uz goda pjedestāla Pasaules kausa posmos. Sezonas kopvērtējumā Melbārža pilotētās ekipāžas ierindojās piektajā vietā četriniekos un sestajā vietā divniekos. Savukārt pasaules čempionātā Latvijas izlases pirmajai komandai augstā astotā vieta divniekiem.

Bobslejs ir ļoti smalks, niansēts sporta veids, kur ārkārtīgi svarīga ir pieredze, kas krājas, ritot gadiem. Ņemot vērā, ka Melbārdis ir tikai 24 gadus vecs, lielākie panākumi viņam tikai priekšā. Atliek liet sviedrus treniņos, mērķtiecīgi virzīties pretī katra profesionāla sportista sapnim, un tevi atalgos.

Oskara Melbārža pilotētā ekipāža
Oskara Melbārža pilotētā ekipāža Foto: AFP/LETA

P.S. Aktuālos gada notikumus motorizētajos sporta veidos apkopojusi «TVNET Auto» nodaļa.

Komentāri (28)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu